Központ
2020. november 27. péntek, Virgil

Ingyenes könyvcserélde – hamarosan Marosvásárhelyen is

Központ május 9, 2013 Társadalom

Alulról építkezve a közösségért

konyvIngyenes könyvcserélde –
hamarosan
Marosvásárhelyen is

Hétvégén a Marosvásárhelyen megszervezett Kék Gazdaság konferencián érdekes előadásnak lehettünk fül- és szemtanúi. Magyarországi, olvasni szerető fiatalok tavaly indították el a hobbyjukból táplálkozó „vállalkozást”, amellyel máris anyagi illetménnyel járó pályázatot nyertek, több lábon álló finanszírozási lehetőség elé néznek, illetve állami pénzalapokra is számítanak. A rukkola.hu ingyenes, internetes könyvcseréldét egy programozó, egy könyvszerkesztő, és egy szoftverfejlesztő baráti társaság alapította profitszerzés célja nélkül, csupán az olvasás népszerűsítéséért. A konferencia esélyt nyújtott arra is, hogy marosvásárhelyi vállalkozó közreműködésével hamarosan városunkban is működjön a cserebere.

Micsoda a rukkola.hu?

A tavaly júliusban indított rukkola.hu, az első, egyelőre egyetlen magyar internetes könyvcserélő platform, ahol bárki „bedobhatja a közösbe” a megunt, vagy duplán meglévő, esetleg sosem olvasott könyveit, cserébe válogathat a többiek által felkínáltak közül.

„Olvasni szerető emberek vagyunk, és úgy gondoltuk, az igény már régen megteremtődött a könyvcserélésre. Ahogyan a már több köztéren is megjelent nyitott könyvespolcon, a Rukkolán is ugyanaz a szabály: ha felraksz – azaz rukkolsz – a virtuális polcra mások által elvihető – azaz happolható – könyvet, akkor választhatsz a többiek által feltett könyvek közül magadnak. A könyvek cseréje postai úton, de személyesen és happontok – olyan helyszínek, kereskedelmi-, vendéglátóipari-egységek, ahol a Rukkola-tagok lebonyolíthatják a tranzakcióikat, ezáltal a postaköltséget kiküszöbölve – által történik” – mondta el Kovács Adrián ötletgazda.

Az oldal reklámozását a Facebookon és a Twitteren kezdték, és ez annyira hatásosnak bizonyult, hogy bár még egészen egy éve nem működik az oldal, 11 ezer lájkolója van a Facebookon, közel húszezren használják a platformot, illetve ez idő alatt 165 ezer könyvcsere történt.

„Bár az ötlet teljesen profitmentes szemlélettel jött létre, az oldal magas látogatottsága maga után vonta a reklámfelületek értékesítését, ugyanakkor a közeljövőben egyes tagok „tagsági díjának” bevezetését is tervezzük, amely jelentős előnyökkel jár majd” – mondta el Kovács.


Online-tól az offline-ig

Gyakori az is, hogy a Rukkola felhasználói élő találkozás alkalmával bonyolítják le a könyv-tranzakciót, és a mai elszigetelt online világból kitörve kapcsolatba lépnek egymással, így ismeretségek, barátságok kötődnek. Emellett megfigyelhető és meglepő az a jelenség is, hogy a cserepartnerek a könyvek mellé kis ajándékokat, figyelmességeket csomagolnak, így a Rukkolának az olvasás népszerűsítése mellett pozitív, közösségépítő hatása is van.

A cserebere megkönnyítése érdekében Magyarországon számos happontot hoztak létre, és ezáltal a bevont vállalkozások a forgalmát is növelték. „Egy ismerősöm a lakhelyéhez közeli happontra vitte a könyvét, megspórolva a postaköltséget, viszont a happontként működő könyvesboltban a szállítási költség többszöröséért vásárolt kiadványt” – mesélte a rukkola.hu tulajdonosa.


Kultúrmissziót végzünk

„A Rukkolának az a lényege, hogy olyan rejtett könyvkincseket is találhatunk, amelyekről nem is hallottunk addig, megtetszik és elolvassuk. Emiatt igyekszünk minél több kiadványhoz ajánlót is írni, ezzel is növelve az olvasási kedvet” – ismertette az ötletgazda missziójukat.

Ugyanakkor, ha figyelembe vesszük a mai könyvárakat, akkor nem elhanyagolható, hogy a cserélgetős platform révén gyakorlatilag ingyen jutunk hozzá a példányokhoz, ami jelen pillanatban több mint 81.800 elérhető könyvet jelent.

„Három tényezőt sem hagyhatunk ki a nagy sikernek örvendő cserebere hálózatból, éspedig a könyvkiadókat, -terjesztőket, illetve a friss, fiatal szerzőket. Szerencsére mindenikük részéről együttműködési szándék mutatkozik, és a terjesztők, kiadók nem tekintenek ránk potenciális konkurenciaként” – mesélte Kovács Adrián.


Júniustól Marosvásárhelyen is lesz happont

„Határon túli együttműködés is a jövőbeni terveink között szerepel, a székelyudvarhelyi könyvtárral már együttműködünk, és mindenképp szeretnénk Erdély többi városának lakosaival is könyveket csereberélni, ám ennek logisztikai háttere még kidolgozásra vár” – vallották a rukkolások.

A hétvégi konferencia alkalmat adott arra, hogy tárgyalásokat folytassanak arról, hogy Marosvásárhely is csatlakozzon a kezdeményezéshez. Molnár József, a már ismert Góbé-Shop tulajdonosa, és Góbé-kártya projekt kezdeményezője felvállalta, hogy bekapcsolódik a könyvcserélő platformba, és Rukkola-happontot hoz létre Marosvásárhelyen. „Már egy éve működtetünk csereboltot és antikváriumot Marosvásárhelyen, és ebből a meggondolásból csatlakoztam ehhez a nagyon jó kezdeményezéshez. A könyvek Magyarországra szállítását, illetve az ottani könyvek idefuvarozását a Royal GTS menetrendszerinti járatával fogjuk lebonyolítani, és a happont az Arató utca 6. szám alatt lesz. Reményeim szerint már júniusban működni fogunk, hogy a vásárhelyi lakosok is részt vehessenek az ingyenes könyvcserélgetésben.

Share Button
Ennyien olvasták: 446

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.