Központ
2017. december 11. hétfő, Árpád, Árpádina
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős
Eső valószínű
Szerda
Eső valószínű

Innováció és kreativitás Erdélyben

Nemes Gyula február 11, 2016 Társadalom

konyv

Február 5-én a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében mutatták be a Studium Kiadó gondozásában megjelent Innováció és közösségi kreativitás című könyvet. A kiadvány négy pedagógus – dr. Ambrus Tünde, dr. Borsos Szabolcs, dr. Stan Johann és Székely Szilárd-János – munkája.  A könyv fő értelmi szerzőjét és szerkesztőjét, Borsos Szabolcsot, illetve egyik társszerzőjét, Székely Szilárd-Jánost kértük, ismertessék a kötetet.   

Innováció és közösségi kreativitás
Borsos Szabolcs 20 éve pedagógus Marosvásárhelyen. Filozófiából szerezte a doktori fokozatot, és a mindennapok során a mentálhi­giéné eszköztárát használja a problémák meg­oldásához. Így került kapcsolatba a kudarc és a kreativitás fogalmával. Apáczai-díjas.

– Kik a könyv további szerzői és hogyan kapcsolódtak be a munkába?
– Éppen jó időben érkezett a szintén 2012-ben Apáczai-díjas kolléganő, Ambrus Tünde, aki a székely falutízesek Csíkszeredában élő kutatója, és szívesen részt vett ebben a tudományközi vizsgálódásban, ami a közösségi kreativitás köré formálódott. Stan Johann volt tanítványomként került a csapatba, és ő arról a fogalomról beszél, ami nélkül ma már elképzelhetetlen a fejlődő társadalom Európában, így itt sem nélkülözhető. Székely Szilárd-János pedig immár 10 éve kollégám, ő az, akivel ezeket a kérdéseket feltételek nélkül képes vagyok megbeszélni. Így állt össze a csapat a Metamorphosis Nova Transylvaniae Egyesület támogatásával. (www.metanova.ro)

– Mit is tartalmaz tulajdonképpen a kötet?
– 20 éves pedagógiai tapasztalat van benne, olyan gyakorlatok, amelyek képességfejlesztésre is alkalmasak.

– Ki a célközönség? Kiknek írták?
– Pedagógusok, mindenképpen a humán szféra képviselőinek írtuk azzal a céllal, hogy inspirálja őket, segítse abban, hogy problémákat oldjanak meg.

– Mit tartana fontosnak elmondani még a kiadványról?
– A könyv egy kezdet, amelynek során pedagógiai célzatú és mentálhigiénés jellegű projektek jöhetnek létre, amennyiben megfelelő szakemberekből álló csapat formálódik körénk.

Olyan megoldásokat kell kitalálni, amelyek megújítják a közösségeket

Székely Szilárd-Jánost arra kértük ismertesse röviden a könyvet:

– A kötet számomra négy olyan tényező szakmai megközelítését jelenti, amelyek ma feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy itt, Erdélyben vagy akár a Kárpát-medencében olyan közösségek jöjjenek létre, amelyek képesek a jelenkor kihívásainak megfelelni. Ehhez meg kell tanulni új dolgokat bevinni a közösségi létbe, olyan megoldásokat kitalálni, amelyek megújítják a közösségeket. Ezt fedi az innováció fogalma. Ehhez azonban szükség van a gyökerekre, a hagyományra, amely elsősorban identitásmeghatározó, ugyanakkor segít abban is, hogy a régi, jól bevált és ma is érvényes megoldások ne felejtődjenek el, sőt újra tanulhatók legyenek. Gondolok itt elsősorban a hajdani „székely falutízesekre”. Kiemelten kell foglalkozni ez ügyben a fiatalsággal – iskolában, iskolán kívül a mentálhigiéné, pedagógia módszereit igénybe véve, megújítva.  Erről szól a Borsos Szabolcs írása. Mindezt a keresztény, az evangéliumi értékrend fényében kell átgondolni, hiszen a közösségi lét nem cél, hanem eszköz magasabb rendű célok megvalósítása érdekében.  Ezt fejtem ki az én írásomban. A könyvben található írások címei: dr. Stan Johann: Innováció és gyakorlati gondolkodás; dr. Ambrus Tünde: Székely falutízes mint közösségszerveződési alapegység; dr. Borsos Szabolcs: A közösségi kreativitás modellje; Székely Szilárd-János: Keresztény és magyar – kreatív közösségépítés Erdélyben. Az erdélyiség fontos eleme a könyvnek, azonban olyan általános érvényű gondolatokat fogalmaztunk meg, amelyek – véleményünk szerint – nemcsak itthon, hanem a Kárpát-medencében, vagy akár a világ más részein is érvényesek lehetnek.

Share Button
Ennyien olvasták: 698

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.