Központ
2020. november 30. hétfő, András, Andor

Innovációs lehetőségek értékláncokban

Központ november 29, 2012 Társadalom

KlaszterInnovációs lehetőségek értékláncokban

A Pimurmagnet Regionális Értéklánc Klaszter 2012. május 17-én alakult a Maros Megyei Ipari Park és a Magna Oktatási Központ kezdeményezésére. A klaszter gazdasági társulás, közel hatvan alapító tagot számlál, akik kis- és középvállalkozók. Az üzleti tárgyalások eredményeként a Pimurmagnet a magyarországi Pharmagora Életminőség Klaszter és az Omnipack Csomagolástechnikai Klaszter kizáró jellegű képvelője lett Romániában. Az említettek égisze alatt közös fejlesztési programok indulnak. Az együttműködésének egyik kijelölt célja: közös részvétel a kiírásra kerülő Euréka projekten.

 

Az alapításkor a tagok eldöntötték, hogy klaszter formájában fognak együttműködni. Ennek érdekében megválasztották, az elnökséget és a klaszter menedzsmentjét. Az elnökség az ipari parkot, a menedzsment a Magna Oktatási Központot illeti meg. A klaszter megválasztott elnöke Nagy István, az ipari park vezetője, vezérigazgatója pedig Nagy László Mihály, a Magna Oktatási Központ vezetője.

– Milyen meggondolásból jött létre a Pimurmagnet Regionális Értéklánc Klaszter? – kérdeztük Nagy István igazgatót.

– Gyakorlatilag két irányzat, két elképzelés találkozott. Mint köztudott, az ipari park és az ide tartozó inkubátorház üzleteket indító, és vállalkozásokat támogató infras­truktúrákat működtet. Ami az itt működő cégeket és intézményeket illeti, a tapasztalatunk az, hogy mindenképpen szükség van egy alulról felfelé történő szerveződésre. A Pimurmagnet egy olyan társaság, amely teljesen bizalmi alapon működik. Ezen belül közös üzleti problémákat, célokat térképezünk fel, a feladatokat pedig közös erőforrásból próbáljuk megoldani.

– Már több mint tizenöt éve megfigyelhető, hogy ez a szerveződési forma nagyon jól működik a nyugati-európai üzleti életben…

– Ez az úgynevezett második meglátásunk – mondja Nagy László Mihály, a Magna Oktatási Központ vezetője. – Kiemelném viszont azt, hogy ez az elképzelés, ez a forma nemcsak a környező országokban működik, hanem Kovászna megyében is, ahol évekkel ezelőtt megalakult a kis- és középvállalkozások szövetsége. Az ottaniaknak sikerült ezt az egyesületet megtölteniük tartalommal. Időközben megnőtt a létszám, és a feladatok is megsokasodtak. Röviden: kinőtte magát, így tovább kellett lépni, és ennek érdekében a háromszéki vállalkozók a szervezetet szép lassan átalakították, felhasználva a klaszterek működési mintáját. Az ilyenekből ott már három-négy is működik, nem beszélve klaszterünk működő partnereiről: az Agrofood és Prowood Klaszter, a Sepsiszentgyörgyi Vállalkozói Inkubátorház, a Havaria Környezet és Egészségtechnikai Klaszter, az ArchEnerg Regionális Megújuló Energetikai és Építőipari Klaszter, továbbá a Pannon Forrás Első Kárpát-medencei Fejlesztési és Tudásklaszter.

A klaszter egy olyan szerveződési forma, melynek nincs jogi személyisége, 57 erdélyi vállalkozás hozta létre, a bizalmi alapú együttműködés jegyében. Öt gazdasági területen beindított értékláncban,

mely alatt értendő a vidékfejlesztés, az ipar, továbbá szolgáltatások, az oktatás és az idegenforgalom.

– Felhasználva a bevált formát, továbbá az Inkubátorház-projektet, illetve ennek kapcsolatait, megalakították az úgynevezett „ernyő klasztert”. Mi ennek a feladata?  

– Számtalan olyan intézményt, vállalkozást kerestünk meg, akik érdekeltek voltak egy ilyen típusú szerveződésben. Ez nem ment egyik napról a másikra, de mindenképpen hasznos volt ezeket a lépéseket megtenni. Rendkívül fontos a klaszter gazdasági ágazatának a meghatározása.

Ami a konkrét tevékenységi kört illeti, már ott tartunk, hogy majdnem teljesen körvonalazódott: előreláthatólag három-négy klasztert fogunk működtetni, és ahogy szokott lenni, ezeknek a kialakuló társaságoknak biztosan meglesznek a maguk átfedési pontjaik. Az anyaklaszternek, vagyis nekünk, az az egyik legnagyobb szerepünk, hogy kellőképpen tudjunk irányítani, segíteni, adminisztrálni – magyarázta Nagy László Mihály, a Pimurmagnet menedzsere.

Mi a helyzet a közös fejlesztési programokkal? Mit nevezhetünk ebben a pillanatban konkrétumnak? Nagy István ezekre a kérdésekre válaszolt:

– Az elmúlt napokban konkrét tárgyalásokat folytattunk a Pharmagora Életminőség Klaszter és az Omnipack Csomagolástechnikai Klaszter képviselőivel. Helyi cégek és intézmények vezetőivel is találkoztunk. Arra próbáltunk megoldást találni, hogy miként lehet itt, helyileg implementálni azokat a formákat, lehetőségeket, tapasztalatokat, melyeket a magyarországi kollégák már több mint tíz éve használnak. Továbbá mindkét klaszter esetében találtunk olyan nemzetközi projekteket, finanszírozási és pályázati lehetőségeket, melyekben együtt tudunk elindulni. Az a belátásom, hogy a jövő év elejéig, mindkét irányból el fog indulni egy-egy ilyen pályázat. Ezeknek a lefutási ideje egy évtől három évig terjed, így ennek értelmében gyakorlati eredményekről csakis akkor beszélhetünk, amikor ezek a pályázatok lezárulnak.

Ugyanakkor megtudtuk még azt is, hogy a tárgyalás eredményeképp újabb kereskedelmi kapcsolatok jelentek meg nemcsak a magyarországi, hanem a romániai cégek között is.


Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.