Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

Iskola másként – Kihívás, ám lehetséges minimális összegből kialakítani a programot

Pál Piroska április 9, 2015 Társadalom

Tavaszi vakáció előtti csonkahéten zajlik idén az Iskola másként elnevezésű program, melynek célja bevonni a diákokat, tanárokat olyan tevékenységekbe, amelyek megfelelnek érdeklődési és tevékenységi körüknek. Ugyanakkor a diákok mozgósítása, valamint a nonformális tanulást előtérbe helyező tevékenységeken való részvétel támogatása is kitűzött cél. Marosvásárhelyi tanintézményekben, óvodákban oktató pedagógusokat kérdeztünk, mivel készültek ők idén erre a hétre, illetve önkormányzati és kulturális intézmények támogatása hiányában hogyan lehet ezt a hetet úgy kialakítani, hogy a szülőket minimális anyagi teherrel sújtsák.

suli

Magyar diákok szalagavatója először az Unireában

Brandner Judit-Emőke, az Unirea Gimnázium igazgatóhelyettese elmondta, hogy a tanintézményükben már nagyon várták a diákok ezt a hetet, hisz nincs napló, nincs kötelező házi feladat és minden évben érdekfeszítő programokon vehetnek részt. Ebben a tanévben az elemi iskolások például színházi előadásra, moziba mennek, pékséget, gyógyszergyárat látogatnak meg. A felsőbb tagozatosak Borszékre kirándulnak – Ismerjük meg ásványvizeink hatását program részeként –, de sportversenyek, angol nyelvű vetélkedő, filmtörténeti ismertető is a hét részét képezi. A környezettudatos nevelés fontosságára tematikus beszélgetés és Cinege-tetőre tervezett faültetés hívja fel a gyerekek figyelmét. A kulturális nevelés sem marad ki, hisz a Pál utcai fiúkat nézik meg a színházban a kisdiákok „Meghívottunk is van Bartha Éva pszichológus személyében, aki a pályaválasztásról fog beszélni a gyerekeknek, és másnap Lőrincz Márton, a Sapientia EMTE tanára a robotikáról fog előadást tartani a diákoknak” – mondta el az igazgatóhelyettes.

Azt is megtudtuk, hogy a programok kialakítása a diákokkal közösen történt, például a kirándulás ötletével a nebulók hozakodtak elő, de a rajztanárral közösen kiállítást is szerveztek. A hét fénypontja a csütörtökön megszervezésre kerülő szalagavató. „Az Unirea Kollégium magyar tagozatának diákéletében nagy ünnepnek számít az első alkalommal megrendezendő szalagavató ünnepség, amelyben diákjaink lelkesen, gonddal és szorgalommal dolgoztak. Köszönet ezért nekik és tanárkollégáimnak. Műsorunknak a Maros Művészegyüttes terme ad helyet, támogatóink a XI. osztályos diákok szülei voltak. A műsort Karinthy Frigyes Visszakérem az iskolapénzt című színdarabbal, majd bécsi keringővel zárják a XI. osztályos tanulók. Jó érzés tudni, hogy olyan környezet vesz körül minket, ahol mindenki tartozik valakihez. Összeköt a közös múlt, s a közös cél: mi nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hité, az életé!” – mesélte a rendhagyó eseményről Brandner.

Az ovisok mesterségeket ismernek meg és vonatoznak

Bors Enikő, a Manpel Napköziotthon nagycsoportosainak óvónője mesterségekbe nyújt betekintést a kicsiknek: pékségbe, fogászati rendelőbe látogatnak el, de rádióstúdióban is fogadják őket, ahol kipróbálhatják a hangjukat. Mivel sok olyan ovis van a csoportban, aki még sosem vonatozott, így Sáromberkére tervezett kirándulással is meglepi őket.  „Idén – s húsvétra kapott minivakáció miatt – három napra redukálódott ez a hét, így kevés idő áll rendelkezésünkre, de a programok kiválasztása nagyban függ attól, hogy mely cégek, intézmények vezetői nyitottak és hajlandóak együttműködni a programban” – mondta el az óvónő.

A waldorfos előkészítősök kemencében sütnek kenyeret

Palotás Csilla, Marosvásárhely egyetlen Waldorf-iskolájában előkészítős diákokat tanít, és elmondta, hogy az amúgy is alternatív módszerekkel dolgozó intézmény erre a hétre azt a tűzte ki célul, hogy a gyerekek szabadban töltsenek el időt, így egyik nap kenyeret dagasztanak és sütnek hagyományos falusi kemencében, amíg pedig a kenyér sül, a közeli palahegyet másszák meg. „Másnap a bábszínház kulisszái mögé tekintünk be, valamint a Talentum Alapítvánnyal lesz közös programunk” – ecsetelte.

Molnár Erika, a 7-es számú Általános Iskola tanítónője az elsőosztályosait üvegfúvó műhelybe viszi, másnap a sporttevékenységeké a főszerep, pénteken pedig gyöngyfűzést tanít a kicsiknek egy meghívott szakember.

Meg lehet-e oldani minimális költségvetésből a hetet?

Bár külföldi iskolákban régóta működik ez a program, ott költségtérítést kapnak az iskolák. Arra voltunk kíváncsiak, hogy itt, önkormányzati, illetve intézményi támogatás hiányában hogyan lehet úgy tartalmassá tenni ezt a hetet, hogy a diákok szüleit felmentsék a plusz költségek alól.

Az Unirea Gimnáziumnak sikerült ezt megoldani, hisz a szalagavató költségeit marosvásárhelyi cégek finanszírozzák. „A meghívottakat mi, a tanárok vendégeljük meg, viszont a színházi és mozielőadásokat a diákok szülei finanszírozzák, hisz a múzeumok, mozik, színházak, intézmények nem biztosítanak ingyenes belépést a gyerekek számára. Szerencsére a belépti díjak nem nagy összegek, és úgy látom, nem okoz a szülőknek nehézséget ennek kifizetése. Sőt, ezáltal a gyerekeket úgy neveljük, hogy a kultúráért jelképes összeget illik és kell fizetni” – fejtette ki.

Szerencséjük van az önkéntes, kedves emberekkel

A többi pedagógus is igyekezett minimális költségből megoldani a programokat, de a szállítást, a városi tömegközlekedés árát a szülők fizetik. „A szülők nyitottak, nem érzik megterhelőnek ezt a plusz tíz lejt, hisz ennél többe nem kerül a hét” – mondta el az óvónéni. De a Waldorf-iskola tanítónője is hatékonyan oldotta meg a kiadások fedezését, ahol például a szállításban, de a szervezésben is segítettek a gyerekek szülei.

„Szerencsénk van azokkal a személyekkel, szakemberekkel, akik ingyen látogatnak el hozzánk és tanítják meg a diákokat valamire: idén ilyen nálunk a gyöngyfűzés, ahol az oktató támogatásként ajánlja fel a munkáját” – mondta el a 7-es iskola tanítónője.

A gyerekek alig várják ezt a hetet

Az összes megkérdezett pedagógus úgy nyilatkozott, hogy a diákok – kortól függetlenül – nagyon várják ezt az iskolahetet, és csak pozitív visszajelzések érkeztek. Ám a tanítók szerint lenne még mit javítani a programon, először is annak időpontját kellene kitolni júniusra, amikor kellemesebb az időjárás, kedvez a kinti tevékenységeknek és kevesebb a tanulnivaló és a vizsga.

Share Button
Ennyien olvasták: 679

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.