Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Jégsörét
Kedd
Jégsörét
Jégsörét
Szerda
Jégsörét
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Ismerkedés Leonardo Da Vinci munkásságával

Központ április 18, 2013 Társadalom

Ismerkedés Leonardo Da Vinci munkásságával

ldv

Szeptember elsejéig a marosvásárhelyi Várban található Történelmi és Régészeti Múzeumban megfordulóknak egyedi és tanulságos élményben lehet részük: egy kiállítást láthatnak, amely betekintést nyújt Leonardo Da Vinci munkásságába.  

 

 

Leonardo Da Vinci (1452–1519) itáliai festő, szobrász, építész, zeneszerző, író a művészettörténet kimagasló jelentőségű egyénisége. De emellett tudósként, feltalálóként is hírnévre tett szert. Foglalkozott anatómiával, optikával és fizikával, sőt hadmérnöki feladatokat is vállalt.

A nagy feltaláló által tervezett szerkezetek, találmányok makettjéből 2013. április 3-án nyílt kiállítás a marosvásárhelyi vármúzeumban. A közszemlére bocsátott tárgyak készítője a Nagyvárad mellett élő, székely származású Antal Lajos ezermester. A mester, tízévi munka eredményeként, eddig 40 szerkezetet készített el, többnyire fából. Az ilyen irányú tevékenységbe egy olasz tanár ösztönzésére vágott bele, és kezdetben olaszországi városokban mutatták be munkáit. A Székelyföldön először Székelyudvarhelyen kerültek kiállításra a makettjei, valamint ebben az évben Marosvásárhelyen.

A kiállításra látogatók olyan csodálatos találmányok és tervek mását tekinthetik meg, mint például a légcsavar, daru, csapágy, kerékpár, helikopter, sárkányrepülő, de sok hadicélra is használható szerkezet makettjei is láthatók. Utóbbiak közül megemlíthetjük a mozsárágyú, az ismétlő fegyver, vagy a tank „ősét”. De érdekes látnivaló a „dobgép”, amit egyaránt használhattak utcai felvonulásokhoz, katonai parádékhoz, és az ellenség megfélemlítéséhez is. Mindezek a találmányok azt bizonyítják, hogy tervezőjük korát több évszázaddal megelőzve olyan szerkezeteket álmodott meg és rajzolt le, amelyek csak 19–20-adik században kerültek kivitelezésre.

A harcászatra használható és repülésre alkalmas találmányok mellett a kiállítás a polihisztor anatómiai rajzainak egy részét is bemutatja. Ez a rész azért is érdekfeszítő, mert a múzeum munkatársai az orvosi egyetemről kölcsönzött emberi magzat preparátumát és egy középkori csontvázat is közszemlére bocsátottak.

Másik érdekessége a kiállításnak, hogy a folyosón elhelyezett tárgyakat akár meg is érintheti, vagy ki is próbálhatja a látogató. Ezt az élményt és lehetőséget nem hagyja ki egyetlen látogató sem.  

 

Share Button
Ennyien olvasták: 237

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.