Központ
2020. szeptember 19. szombat, Vilhelmina

Ismerkedés Leonardo Da Vinci munkásságával

Központ április 18, 2013 Társadalom

Ismerkedés Leonardo Da Vinci munkásságával

ldv

Szeptember elsejéig a marosvásárhelyi Várban található Történelmi és Régészeti Múzeumban megfordulóknak egyedi és tanulságos élményben lehet részük: egy kiállítást láthatnak, amely betekintést nyújt Leonardo Da Vinci munkásságába.  

 

 

Leonardo Da Vinci (1452–1519) itáliai festő, szobrász, építész, zeneszerző, író a művészettörténet kimagasló jelentőségű egyénisége. De emellett tudósként, feltalálóként is hírnévre tett szert. Foglalkozott anatómiával, optikával és fizikával, sőt hadmérnöki feladatokat is vállalt.

A nagy feltaláló által tervezett szerkezetek, találmányok makettjéből 2013. április 3-án nyílt kiállítás a marosvásárhelyi vármúzeumban. A közszemlére bocsátott tárgyak készítője a Nagyvárad mellett élő, székely származású Antal Lajos ezermester. A mester, tízévi munka eredményeként, eddig 40 szerkezetet készített el, többnyire fából. Az ilyen irányú tevékenységbe egy olasz tanár ösztönzésére vágott bele, és kezdetben olaszországi városokban mutatták be munkáit. A Székelyföldön először Székelyudvarhelyen kerültek kiállításra a makettjei, valamint ebben az évben Marosvásárhelyen.

A kiállításra látogatók olyan csodálatos találmányok és tervek mását tekinthetik meg, mint például a légcsavar, daru, csapágy, kerékpár, helikopter, sárkányrepülő, de sok hadicélra is használható szerkezet makettjei is láthatók. Utóbbiak közül megemlíthetjük a mozsárágyú, az ismétlő fegyver, vagy a tank „ősét”. De érdekes látnivaló a „dobgép”, amit egyaránt használhattak utcai felvonulásokhoz, katonai parádékhoz, és az ellenség megfélemlítéséhez is. Mindezek a találmányok azt bizonyítják, hogy tervezőjük korát több évszázaddal megelőzve olyan szerkezeteket álmodott meg és rajzolt le, amelyek csak 19–20-adik században kerültek kivitelezésre.

A harcászatra használható és repülésre alkalmas találmányok mellett a kiállítás a polihisztor anatómiai rajzainak egy részét is bemutatja. Ez a rész azért is érdekfeszítő, mert a múzeum munkatársai az orvosi egyetemről kölcsönzött emberi magzat preparátumát és egy középkori csontvázat is közszemlére bocsátottak.

Másik érdekessége a kiállításnak, hogy a folyosón elhelyezett tárgyakat akár meg is érintheti, vagy ki is próbálhatja a látogató. Ezt az élményt és lehetőséget nem hagyja ki egyetlen látogató sem.  

 

Share Button
Ennyien olvasták: 500

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.