Központ
2020. január 18. szombat, Piroska

Itt a Jégkorszak Marosvásárhelyen

Nemes Gyula július 24, 2017 Társadalom

Székelyföldi „turnéja” alkalmával Marosvásárhelyre érkezett a Maros Megyei Múzeum és a budapesti Természettudományi Múzeum kiállítása, a Jégkorszak. Az október 7-ig, a vásárhelyi Természettudományi  Múzeumban (hajdani Székelyföldi Iparmúzeum) látogatható rendhagyó tárlat, megtekintése elsősorban gyermekeknek lehet élmény, de a korszak iránt érdeklődő felnőttek is nagy mennyiségű ismerethalmazzal távozhatnak onnan.

A Baross Gábor (Horea) utcában található műemléképületbe lépve máris szemben találjuk magunkat egy földtörténeti kor hajdani élőlényeinek kitömött példányaival. A valós életnagyságukban, élőhelyeiket imitáló környezetben megjelenő nagytestű állatok érdekes látványt nyújtanak, hiszen mára már ezeket a példányokat csak rajzfilmekből vagy képeskönyvekből ismerjük.

Kardfogú tigris, óriáshiéna és gyapjas mamutborjú

A kiállításon jelen van a pézsmatulok, a dél-amerikai kardfogú tigris, a rövidorrú óriáshiéna, egy kis gyapjas mamutborjú és a rénszarvas egy korabeli képviselője. Nagyméretű tárlókban láthatunk mamutcsontokat, valamint barlangi medve-, barlangi hiéna-, jégkori farkascsontvázakat és egy óriás öves állat páncél-rekonstrukcióját. A gyermekek szórakoztatását szolgálja a nagyméretű kardfogú tigrises kirakós játék, az érintőképernyős tudományos tudakozó és a falra akasztott sokféle színes tábla.

„Az ember csak egy perce él a Földön!”

Külön állványokon vagy falra rögzítve több – a korszakot ismertető – írás olvasható, amelyek érdekes kérdéseket vetnek fel, és természetesen adják meg rájuk a szakszerű választ is. Ilyenek például: Mit is jelent az, hogy jégkorszak, hogyan alakul ki? Földtörténeti szempontból mennyi ideje van jelen az ember a Földön? (Ki hitte volna, hogy földtörténeti léptékkel mérve az ember alig egy perce érkezett a Földre, és az utóbbi 10 000 év egy másodpercnek számít!) Milyen volt a mamut? Mit és mennyit evett? Miért vannak jégkorszakok a Földön? De az információs pannókat figyelmesen olvasva tudomást szerezhetünk arról is, hogy mekkora volt a jégkorszaki állatok és növények mérete, hogyan alakultak ki az óriásfajok, milyen fajok „vándoroltak be” a Kárpát-medencébe, milyenek voltak Európa vizei abban az időszakban, miféle nyomokat hagyott maga után a szél és a víz vagy a jég és a fagy. Külön érdekesség a vértesszőlősi heidelbergi ember (Sámuel) megtalálásának körülményeit ismertető tábla vagy az, amely a következő kérdést teszi fel: „Ma is jégkorszakban élünk?” Hát bizony igen!

Összefüggő jégtakarók csak a jégkorszakokban vannak

Az említett tábláról megtudhatjuk, hogy: „Ma Földünk felszínének mintegy 10 %-át borítja jég. Az Északi- és a Déli-sark vidékeit összefüggő jégtakaró fedi. Vagyis ma is jégkorszakban élünk. Bolygónk életének nagyobb részében viszont meleg és kiegyenlített éghajlat uralkodott, s még a sarkvidékeken sem volt jégsapka. Összefüggő jégtakarók csak a jégkorszakokban vannak, melyek ritkán következnek be és rövid ideig tartanak. A legutóbbi jégkorszaknak köszönhető Földünk mai élővilágának változatossága.”

A valós tudásunkat mérhetjük le a témáról

A Maros Megyei Múzeum igazgatója, Soós Zoltán elmondta, hogy a múzeum kiállítása Erdélyben elsősorban Székelyföldről szándékozott bemutatni, a többi, romániai természettudományi múzeum jelezte, hogy őket is érdekelné a tárlat. Ilyen például a tulceai, a bukaresti. „A kiállítás az utolsó jégkorszakot mutatja be, amely hozzávetőlegesen tízezer éve járt le. Több üzenete is van, arra is próbálja felhívni a figyelmet, hogy vigyázzunk a környezetünkre, mert előfordulhat, hogy az emberiség nem éli túl a klímaváltozást, a természet viszont igen, mert az képes a megújulásra. De ha okosak vagyunk, megelőzhetjük a katasztrófát” – mondta el lapunknak Soós. A múzeumigazgató elsősorban azért ajánlja a tárlat megtekintését, mert nagyon népszerű témát dolgoz fel. A korszakról közismert rajzfilm is készült, amit sokan, főleg gyerekek ismernek és szeretnek, de itt lemérhetjük a valós tudásunkat a témáról.

Share Button
Ennyien olvasták: 558

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.