Központ
2020. július 02. csütörtök, Ottó

Itt ellenőrizheted le, hogy a tied is az ellopott 10 millió jelszó között van-e

Központ február 16, 2015 Társadalom

Tízmillió felhasználónév-jelszó párost tett közzé Mark Burnett biztonsági szakértő. Ellopni mások lopták el őket, ő csak összegyűjtötte az interneten bárki számára elérhető forrásokból. Itt ellenőrizheti, hogy érintett-e – ha igen, azonnal cseréljen.

jelszo

Amikor egy webes szolgáltatótól ellopják az adatokat, a hackerek gyakran közzéteszik a megszerzett infókat. Valaki csak azért, hogy rosszat tegyen a cégnek; de olyan is van, aki pénzért árulja a lelopott adatokat, jelszavakat. Mark Burnett kiberbiztonsági szakértő olyan lopott jelszavakból gyűjtött össze pár forrásból összesen 10 millió darabot, melyeket kis kereséssel más is megtalálhat – így könnyen bejuthat érintett fiókjainkba.

A közzétett jelszóhalmazból egy adatbázis készült, ide kattintva – majd saját felhasználónevére vagy jelszavára rákeresve – bárki ellenőrizheti, hogy érintett-e az adatlopásban. A kereséshez nem kell feltétlen a teljes felhasználónevet/jelszót beírni, elég csak négy-öt karaktert, a kereső ugyanis a szakaszos egyezéseket is megmutatja. Fontos: a kereső csak az első 25 találatot mutatja, tehát ha a találati lista végén a “—Too Many—” szöveget találja, pontosítsa a keresést.

Ha valaki rátalál felhasználónév/jelszó párosára, azonnal változtasson jelszót mindenhol, ahol eddig az ellopott adatot használta.

Forrás: hvg.hu

Share Button
Ennyien olvasták: 569

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.