Központ
2020. december 01. kedd, Elza

„Itthon kell hasznos orvosokká válnunk”

Pál Piroska március 6, 2015 Társadalom

Tudás és technológia összhangja

Múlt hét végén a dr. Benedek Imre orvosprofesszor vezette Maros Megyei Sürgősségi Kórház Kardiológiai Klinikáján dr. Földesi Csaba magyarországi szívsebész a szakma aktuális kérdéseiről tartott elméleti és gyakorlati bemutatót. A két napos látogatás alatt a teoretikus tudás felfrissítése mellett két műtétet is elvégeztek, amit élőben, kivetítőn követhettek figyelemmel a rezidensek és fiatal orvosok.

S

Dr. Kovács István, a kardiológiai klinika munkatársa elmondta, hogy intézményük és annak vezetője, Benedek professzor az innovatív technológiák bevezetése mellett mindig elkötelezettje volt az oktatásban is az európai szint elérésének. „Az eszközös terápiás műtétek napi rendszerességgel végzett beavatkozások a klinikánkon, ám mindig van hely az újításra. Most azonban oktatási jellegű – elméleti és gyakorlati – bemutatókkal frissítettük fel a tudásanyagot. Mindezt olyan nyelvezettel és perspektívából, hogy a fiatal orvosok, diákok számára egyaránt tanulságos és gyakorlatba ültethető legyen” – tudtuk meg. Hozzátette: fel vannak készülve arra, hogy felkarolják a szakma dinamikusan fejlődő aktualitásait, változásait, és a marosvásárhelyi, erdélyi vagy akár romániai beteg megkapja azt a minőségi kezelést, amely jelen pillanatban a nyugat-európai államokban szokásos.

S

A látogatás célja az eszmecserén túl a diákok és kardiológus rezidensek tudásának fejlesztése volt. „Biztos vagyok benne, hogy az ország fiatal orvosainak sehol nincs lehetőségük ilyen közel kerülni a kardiológia elméleti és gyakorlati oktatásához. Az esemény révén nem az orvostanoncok kiutaztatásával adunk lehetőséget szakmai fejlődésükre, hanem elérhetővé tesszük, házhoz hozzuk a szakmát. Az itthoni betegeknek kell hasznos orvosaivá válnunk. Orvos és közössége elválaszthatatlanok” – szögezte le Kovács doktor.

Jelentősen javul a páciens életminősége és élethossza

foldesicsDr. Földesi Csaba kardiológus, a magyarországi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet elektrofiziológiai és pacemaker osztályának vezetője a műtét után lapunknak elmondta, hogy két beavatkozást is végrehajtottak: az egyik egy hagyományos, két elektródás pitvar-kamrai pacemakerbeültetés volt, ami segít azokon a betegeken, akiknek a szívük nem működik tökéletesen, alacsony pulzusszámuk van, esetleg eszméletvesztéssel járó tüneteket produkál a kór. Ilyenkor helyreállítják a pitvar és a kamra közötti elektromos összeköttetést, és ezáltal biztosítják a beteg normális pulzusszámát és stabil állapotát.

A második műtét – ami fontosabb, a diákok számára tanulságosabb esettanulmányként szolgált – esetében egy három elektródás pacemakerrendszert ültettek be a páciens szervezetébe. „Bizonyos betegeknél, akiknek a szívük teljesítőképessége romlik, kitágul a szívizomzatuk és az nem tud rendesen összehúzódni – a jobb és a bal kamra közötti időbeni késést újraszinkronizáljuk, megszüntetjük a néhány milliszekundumnyi eltérést, és ezzel a szív teljesítőképessége lényegesen javítható. Ezáltal a beteg újra terhelhető lesz, kevesebb gyógyszert kell szednie, valamint a várható életminősége és élethossza is jelentősen javul” – vázolta a kardiológus.

Megtudtuk, hogy ez a szerkezet eltér egy átlagos pacemakertől, hiszen nem egy vagy két, hanem három elektródát képes kezelni, felismerni, illetve megfelelő beállításokkal vezérelni a szívet, és ami a legfontosabb, hogy a harmadik elektródát a beteg saját vénás rendszerének egy oldalágába vezetik be. „Ezáltal érjük el, hogy nem csak a jobb kamrát – ahogy a hagyományos szerkezetek esetén –, hanem a bal kamrát is ingerelni tudjuk. Tehát a két kamrai stimulálás, összehangolva a pitvari tevékenységgel, segíti a betegek szívét, és jelentősen javítja az életminőségét” – magyarázta a szakorvos.

Közel egy órás beavatkozás

Földesi elmondása szerint egy ilyen beavatkozás átlagosan egy órát igényel, egyszerűbb esetekben rövidül ez az idő, viszont komplikált betegség során akár két, két és fél óráig is elhúzódhat a műtét, ám a vásárhelyi intervenció 50 perces volt. Megtudtuk, hogy a pénteken operált páciens egy 61 éves személy volt, akinek a szívizomzata kitágult, elgyengült, kialakult az a szíven belüli elektromos késés, amit sikerült ezzel a készülékkel megszüntetni. „A beteg terhelhetősége nagyon csökkent volt, nehezen vagy alig tudott felkelni az ágyból, rengeteg gyógyszert kellett szednie, de reméljük, ezzel a műtéttel újra vissza tud térni a mindennapi életének kerékvágásába” – bizakodott az orvos. Hangsúlyozta, hogy ez a beavatkozás csakis azon páciensek számára javallott, akiknek a szívizomzata elgyengült, és létezik a fent már említett elektromos késés, de az EKG-vizsgálat során könnyen kiderül, hogy alkalmas-e a műtétre. „A szívgyengeséggel és kitágult szívizomzattal élő betegek harmadának van olyan időbeli késése a két kamra között, amelyet érdemes újrahangolni ezzel a pacemakerrel” – tudtuk meg.

A lábadozási és a gyógyulási idő viszonylag rövid: a beteg a műtét előtti napon befekszik a kórházba, ellenőrzéseken és vizsgálatokon esik át, és ha minden rendben van, akkor műtét utáni napon vissza is tudnak térni otthonukba. Egy hétig nagyon kell vigyázni a sebre, utána pedig 2-3 hétig óvatosnak kell lenni a kézmozgással, hogy jól gyógyuljon be a heg, utána pedig élheti a mindennapjait a páciens.

Földesi Csaba professzor azt is elmondta, hogy ezeket a műtéteket régóta végzik a Maros megyei kórházban, viszont látogatásuk célja néhány új fejlesztés, technológia bemutatása volt. „Magyarországon az európai átlagot meghaladó számban végzünk ilyen műtéteket, tavalyi évben már ezer fölötti ilyen beavatkozást hajtottunk végre az országos kardiológiai intézetben” – vázolta a szakorvos.

Share Button
Ennyien olvasták: 4217

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.