Központ
2017. szeptember 19. kedd, Vilhelmina
Zivatar valószínű
Holnap
Zivatar valószínű
Eső valószínű
Csütörtök
Eső valószínű
Eső valószínű
Péntek
Eső valószínű

Jogi Kisokos erdélyi magyar fiataloknak

Nemes Gyula február 5, 2016 Társadalom

A Jogaink Egyesületet kolozsvári fiatal ügyvédek alapították azzal a céllal, hogy az erdélyi magyar embereket olyan alapismeretekhez juttassák, amelyek jogaik gyakorlásához szükségesek. A Jogaink.ro címen elérhető magyar nyelvű honlapjukon térítésmentes szakmai tanácsokat biztosítanak mindazoknak, akiket bármilyen hátrány vagy jogsérelem ért a magyarsága vagy anyanyelve, esetleg szimbólumhasználata miatt. 2015 novemberében a Jogaink Egyesület Jogi Kisokos címen egy ingyenes nyomtatott kiadványt is megjelentetett, amellyel az erdélyi magyar fiataloknak szeretnének segíteni alapvető jogaik elsajátításában. A kis könyvecskét a közelmúltban Marosvásárhelyen is bemutatták.

JK4

Kis Júlia és Silye Attila

A Jogi Kisokos szerzői: Takács Kató Katalin, Kis Júlia, Bitai Tünde és Silye Attila ügyvédek, jogászok a Jogaink Egyesület tagjai. A szerzők elmondása szerint a kiadvány fő célja a fiatalok jogi nevelése. Kis Júliának és Takács Kató Katalinnak korábban megjelent egy hasonló könyve Jogaink Romániában magyarul címmel, amely kissé komplexebb a mostani kiadványnál. Ennek kapcsán született aztán az ötlet, hogy szükség van kimondottan fiataloknak szóló jogi kiadványra.

A szerzőktől megtuduk, hogy elengedhetetlenek a jogi alapismeretek ahhoz, hogy normálisan éljük hétköznapjainkat. Az emberek az alapvető jogi tudásnak is híján vannak, és ez sebezhetővé teszi őket. A jog világa nyilvánvalóan sokkal tágabb annál, hogy egy ilyen könyvben akár csak a felszínét is megkapargassák, de az alapvető, legfontosabb szabályokat próbálták érthető formában összefoglalni.

JK2

Mit jó tudni, ha megállít a rendőr

A fiatal ügyvédek munkájuk során tapasztalták, hogy a fiatalok nem rendelkeznek alapvető jogi ismeretekkel. Ez nagy hiányosság, amin elsősorban úgy próbálnak segíteni, hogy magyarul, közérthető nyelvezeten adnak közzé információkat. Ezeket a tudnivalókat különböző területekről válogatták, amelyekkel gyakran találkozhatnak az olvasók: családjog, munkajog, büntetőjog. De olyan információkat is talál benne az érdeklődő, mint például mit jó tudni, ha megállít a rendőr, de internetfelhasználási tudnivalókat is megosztanak. A 12 fejezetre tagolt kiadvány elsősorban fiataloknak szól, de a szerzők szerint mindenki talál benne olyan jogi információkat, amelyeknek hasznát veheti.

JK

Kis Júlia, Silye Attila és Takács Kató Katalin

A Jogi Kisokos nem helyettesíti a törvények megfelelő tanulmányozását

A Jogi Kisokos nem helyettesíti a törvények megfelelő tanulmányozását, de támpontot adhat a további kutatásokhoz. A kis kötet szerzőinek tervei közt szerepel a kiadvány minél szélesebb körű népszerűsítése és terjesztése. Azt szeretnék, ha minél több erdélyi magyar fiatalhoz eljutna ingyenesen. Elsősorban az iskolákon keresztül próbálják elérni a célközönséget, de a nagyobb erdélyi városokban tartott könyvbemutatókon is. Ilyenre került sor legutóbb Marosvásárhelyen.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 616

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.