Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Johnanis szerint példás a romániai együttélési modell

Központ március 10, 2015 Társadalom

A romániai németek mindig lojálisak voltak a román államhoz, amelynek megerősödéséhez és korszerűsítéséhez építő módon hozzájárultak – hangoztatta Klaus Johannis államfő hétfőn Nagyszebenben.

johannispnl
Az államfő Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen vett részt A romániai német kisebbség – Múlt és jelen az egyesült Európában címmel megrendezett kiállítás megnyitóján.

Johannis a világ etnikai indíttatású konfliktusainak fényében példásnak és követendőnek nevezte a romániai együttélési modellt. Kifejtette: rövidebb, “múló ideológiai” különbségektől eltekintve a románok és az országban élő németek viszonyát “kölcsönös tisztelet és harmónia” jellemezte.

“A német közösség hálás a román népnek és hatóságoknak azért, hogy a kommunista diktatúra bukása óta eltelt 25 évben jelentős támogatást kapott identitása megőrzéséhez, a polgártársai részéről pedig nyitottság és szimpátia övezte. A német kisebbség intézményei – óvodák, iskolák, színházak, sajtó, kulturális egyesületek és idősotthonok – nem léteznének ma a román közigazgatás országos és helyi szerveinek nagylelkű támogatása nélkül” – jelentette ki Johannis.

Hozzátette: a romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, kulturális örökségük a sokszínű romániai kultúra részét képezi és mindenki azt szeretné, hogy ez a jövőben is így legyen.

A két világháború között még 800 ezer német élt Romániában. A háború, és a szovjet deportálások nyomán a közösség létszáma megfeleződött, majd a Ceausescu-diktatúra – a Német Szövetségi Köztársaság által kifizetett – “fejpénzért” adott kivándorlási engedélyt további kétszázezer romániai németnek. A kommunizmus bukása után a kivándorlás folytatódott: a 2011-es népszámláláson 27 ezer lakos vallotta magát németnek Romániában.

A német diplomácia vezetője bukaresti hivatalos tárgyalásait követően a Romániai Németek Demokrata Fóruma fennállásának negyed évszázados jubileumi ünnepségére érkezett Nagyszebenbe.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 568

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.