Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Borús
Vasárnap
Borús
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Helyenként felhős
Kedd
Helyenként felhős

Juncker 160 ezer menekült kötelező átvállalását javasolja

Központ szeptember 9, 2015 Társadalom

Az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült átvállalására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól – javasolta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

Jean-Claude Juncker
Juncker az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédet. Emlékeztetett arra, hogy az általa vezetett uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény már májusban javasolta Olaszország és Görögország tehermentesítését 40 ezer fővel.

Ezt 120 ezerrel megnövelve most azt indítványozza a brüsszeli bizottság, hogy az uniós belügyminiszterek jövő hétfői rendkívüli ülésén döntsenek 160 ezer menekült kötelező jellegű átvételéről, és az e tekintetben kedvezményezett országok köre bővüljön ki Magyarországgal.
„Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat”

Minden politikus elhanyagolta a balkáni menekültútvonalat – mondta Jean-Claude Juncker. A bizottsági elnök beszámolt a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének eredményeiről, arról, hogy az uniós tengeri művelet eredményeket mutathat fel az útvonal stabilizálásában.

„Hasonlóan stabilizálni kell a balkáni útvonalat, amelyet egyértelműen elhanyagolt az összes politikus” – mondta. Ezzel kapcsolatban említést tett arról, hogy Magyarországot sem szabad magára hagyni.

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések

A menekülteket nem állítják meg a határok, a falak és a kerítések – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke. A bizottsági elnök szerint aki az Iszlám Állam szélsőséges fegyveres szervezet elől menekül, az minden áron el akar jutni a szabadságba, és Európának magába kell néznie, ha nem fogadja be őket.

Az EU-tagságra pályázóknak meg kell őrizniük „biztonságos eredetország” jellegüket

Az EU-tagságra pályázóknak meg kell őrizniük „biztonságos eredetország” jellegüket – ondta Juncker. A bizottsági elnök indítványozta, hogy az uniós tagállamok állapodjanak meg abban, mely országokat tekintik biztonságosnak, és az onnan érkezők esetében az a kiinduló feltételezés, hogy biztonságban vannak hazájukban. Ezen országok polgárait sem lehet azonban megfosztani azon joguktól, hogy menedéket kérjenek – tette hozzá.

Azt is hangsúlyozta, hogy az uniós tagjelöltek – több balkáni ország, valamint Törökország -, továbbá a többi, szintén uniós tagságra törekvő balkáni ország köteles fenntartani a jogállami viszonyokat, ellenkező esetben elveszti a lehetőségét az uniós tagság elnyerésére.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 309

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.