Központ
2020. július 08. szerda, Ellák

Kánikula

Szentgyörgyi László augusztus 10, 2017 Társadalom

VÉLEMÉNYEM SZERINT

Mára enyhült ugyan az errefelé szokatlan erejű hőség, a tomboló kánikula azonban világnézetüktől, politikai meggyőződésüktől, felekezeti hovatartozásuktól függetlenül egyaránt meggyötörte az embereket. A híradókból értesülhettünk, hogy hatan kaptak hőgutát az elmúlt hétvégén. Hogy általános köz- és komfortérzetét hányaknak befolyásolta kellemetlenül, arról nem szólnak a híradások.

A kánikula elleni legfőbb védekezés: a szabadban, különösen a napsugárzásnak kitett helyeken való huzamosabb ideig való tartózkodás kerülése, illetve a megfelelő, azaz fokozott folyadékfogyasztás. Hogy nem mindenki tartja magát az ajánlásokhoz, az szinte természetes: van, aki azért, mert nem teheti, van, aki azért mert magasról tesz rá… Mármint a hivatalosabb helyekről érkező figyelmeztetésekre.

Aztán elkerülhetetlenül bekövetkezik a baj, amit tudvalevőleg, akárcsak kánikulában a munkát – főleg a fizikai erőfeszítéssel járót – kerülni kell. Valahogy nem mással, mint a túlhevüléssel vélem magyarázhatónak a régebben jó hírnévnek örvendő vízszolgáltatónak, az Aquaservnek az agyalágyult döntését, hogy 31 Marosvásárhely környéki mezőségi településen egyszerűen elzárja a csapokat. S tették ezt előzetes figyelmezetés, a vízfogyasztás korlátozására való felhívás mellőzésével. Csak úgy, mert tehették. Lábbal tiporva elemi jóérzést, méltó emberi élethez való jogot…

Ha az emberi méltóság, az adófizetők semmibevétele került szóba, akkor hadd utaljak az erőszakszervezeteken végigsöprő nyugdíjkérelmi hullámra, aminek okait egészen biztosan nem az észbontó hőségben kell keresni, annál inkább a hideg számításban. Nem sokra tartom az említett szervezetek állományának tagjait, különösen szellemi képességek, erkölcsi tartás terén bizonyultak silánynak. A magukhoz való eszük, a személyes anyagi jólétük terén való érdekérvényesítési képességük azonban irigylésre méltó. Ennek vagyunk most tanúi.

Remélhetőleg nem az észbontó hőség okozta Peti András „megtérülését” sem, aki levélben jelentette be az illetékeseknek, hogy elővéve későbbi, jobbik eszét meggondolta magát, s nem szándékszik Dél-Koreába utazni. Döntését megindokló levelében a látszatát is kerülni próbálja annak, hogy esetleg pártbéli főnöke, Vass Levente nyomásának engedett volna.

Most már csak Makkai alpolgármester ilyen irányú döntésének bejelentésére várunk. A meteorológiai viszonyok alakulásától függetlenül. Kánikula ide vagy oda, hamarosan az is megtörténik. Véleményem szerint.

Share Button
Ennyien olvasták: 721

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.