Központ
2020. július 09. csütörtök, Lukrécia

Kaput loptak és háztetőre másztak a legények

Bodnár Erika március 31, 2016 Társadalom

Húsvét Kibéd (9)

Különös és vicces húsvéti népszokások élnek a környező falvakban. Kibéden fát raknak és kaput lopnak a legények, hogy a kiszemelt lányt megvicceljék és örömöt szerezzenek vele, vagyis kifejezzék, hogy fontos nekik.

Húsvét Kibéd (8)

Ellopták a kaput az éjjel, most a ház népe keresheti, míg meg nem találja. Kapu nélkül fogadni a locsokodókat nagy csúfság, és addig templomba se mehet a család, hisz szabadon áll az egész ház.

Húsvét Kibéd (7)
Idén mindössze egy héttel előzte meg a konfirmálás a húsvétot. Ez sűrű hetet jelentett a falusi legényeknek, akiknek a locsolkodás mellett meg kellett tartani mind a húsvéti, mind a konfirmáláshoz kötődő szokásokat. Miklós annak idején maga is rakott fát, lopott kaput. – Eredetileg a katonaság előtt álló fiúk mentek azokhoz a házakhoz, ahol olyan lány lakott, akinek udvaroltak, vagy szerettek volna udvarolni. Megbeszélték és kifigyelték, hogyan lehet lelopni a kapuját, és ahogy lement a nap, nekiindultak. Ebben volt némi szándék a kitolásra is, mert amíg nem volt kapu, addig nem mehetett másnap a lány templomba, és a locsolókat sem fogadhatta így. Ha nem lehetett ellopni a kaput, mert a szülők őrizték, a legények szívesen hagytak ajándékot a ház előtt, például szénatöreket vagy fűrészport, amit megint csak a lánynak kellett feltakarítani. Addig se locsolók, se templom, míg nem tiszta a kapu eleje. Tízen-tizenöten is mentünk egyszerre, és a csűrbe a széna alá, vagy elhagyatott házakhoz dugtuk a kapukat. Hiába jártunk ekkora csapattal, soha senki nem árulta el másoknak, hová került a zsákmány. Amit aztán vagy megtalált a lány és a családja, vagy kiváltottak borral, egyebekkel – mesélte Miklós, aki annak idején fát is rakott, amit ma már az adott évben konfirmált fiúk csinálnak. A fehérfák olyan fenyők, amiket a fiúk díszítenek fel szalagokkal, bokrétákkal, és éjjel próbálják meg felrakni a kiszemelt leány házának tetejére. Általában egy fiú egy fát rak, de tehet többet is, erejének és lehetőségének megfelelően. A cél, hogy a neki tetsző, de még hajadon lány háztetejére kerüljön a fehérfa, ami sötétben, titokban meglehetősen bonyolult manőver, és még csendben is kellett csinálni, nehogy a ház népe észrevegye, mi történik odakint. Az idén Farkas Blanka is kapott fát, az egyik konfirmáló társától, Krisztiántól. – Nagyon jó érzés, hogy én is egyike lehetek azoknak a szerencsés lányoknak, akiknek a fiúk kedveskedtek egy szépen feldíszített fával. Nagyon örülök neki, hiszen nem minden lány van ilyen szerencsés helyzetben.

Húsvét Kibéd (6)

Húsvét Kibéd (5)

Húsvét Kibéd (2)

Fehérfa áll a Blankáék házának tetején, amit az éj leple alatt egy létrán állva szegelt fel az egyik idén konfirmált legény. Blanka édesapja maga is rakott fát, ezért tudja, milyen kemény feladat, hát tartót szerelt az ereszre, hogy segítse a legények akcióit.

Húsvét Kibéd (1)

Share Button
Ennyien olvasták: 1064

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.