Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Kár kihagyni

Központ október 17, 2013 Társadalom

karKár kihagyni

Előadások a Nemzetiben

Október 17-én, csütörtökön 19.30-tól az Alkésztisz című kistermi előadás látható a Nemzeti Színházban. Az előadásra a Molter Károly-bérletek érvényesek. 18-án, pénteken szintén 19.30-tól a Kalauz nélkül című előadásra várják a nagyérdeműt a színház kistermébe.

 

Ősbemutató és kettős évforduló

Születésének 110. évfordulóján a marosvásárhelyi állandó színtársulat egyik alapítójára, báró Kemény Jánosra emlékezik a Tompa Miklós Társulat. Október 20-án, vasárnap 19.00 órakor a Kultúrpalota kistermében ünnepi emlékezésre, filmvetítésre és felolvasószínházi előadásra kerül sor, amellyel a társulat Marosvásárhely emblematikus épülete fennállásának 100. évfordulója előtt is tiszteleg. Az eseményre a belépés díjtalan.

Naiv művészek tárlata és könyvbemutató

Október 19-én 11 órakor a Maros Megyei Képzőművészek Egyesületének marosvásárhelyi Egyesülés (Unirea) kiállítótermében naiv képzőművészek nemzetközi tárlata nyílik meg. Ebből az alkalomból ismertetik Járay Fekete Katalin „Lelkemből kerülnek rajzlapra, varrott szőnyegre…” című kötetét, amely Lackó Aranka naiv képzőművész munkásságát mutatja be.

Meghosszabbították a Da Vinci-kiállítást

A marosvásárhelyi várban, a Történelmi és Régészeti Múzeumban november 15-ig látogatható a Leonardo Da Vinci zseniális találmányai című kiállítás.

Szimfonikus koncert

Október 17-én, csütörtökön 19 órától szimfonikus koncertre várják a zenebarátokat a Kultúrpalota nagytermébe. Vezényel az Amerikai Egyesült Államokból érkező Winston Vogel, hárfán az olaszországi Emanuela Battigeli, orgonán Molnár Tünde játszik. A koncertre a 3-as számú bérlet érvényes. 18-án, pénteken 19 órától Egy évszázad a Kultúrpalota első orgonahangversenye óta címmel rendkívüli orgonaestre kerül sor a Kultúrpalota nagytermében. Fellép a magyarországi Király Csaba (orgona), illetve a szintén Magyarországról érkező Kuti Ágnes (szoprán).

Szecessziós könyvművészeti kiállítás

A Teleki-Bolyai Könyvtár Isteni kert címmel szecessziós könyvművészeti kiállítást rendez a százéves Kultúrpalota tiszteletére október 18-án, pénteken 17 órától. A könyvtár különböző gyűjteményeiben fellelhetők a századforduló reprezentatív európai művészeti folyóiratai, magyar szecessziós albumai és könyvei, illetve az erdélyi késő szecessziós könyvillusztrációnak az Erdélyi Szépmíves Céh által képviselt szinte teljes palettája. A Tékában található marosvásárhelyi szecessziós kiadványok ugyanakkor híven tükrözik azt a zsibongó társadalmi életet, amely a Kultúrpalota megépülése körüli évtizedekben a várost jellemezte. Ezekből a kincsekből tár a Kultúrpalotát ünneplő tisztelgők elé egy fuvallatnyi válogatást a Teleki Téka időszakos kiállítása.

Moldován Zsolt kiállítása

Arcok, tájak, életképek címmel nyílik Moldován Zsolt csíkszeredai festőművész tárlata a marosvásárhelyi Kövesdombi Unitárius Egyházközség (Dávid Ferenc tér 1., volt Csukás utca 11. szám) templomának Bözödi György termében október 20-án, vasárnap 12 órai kezdettel. A művésszel beszélget, és a tárlatot megnyitja Bölöni Domokos. A 130 éve született Tompa László verseit szólaltatják meg Kecskés Lajos ny. lelkész és Kecskés Csaba lelkész, esperes. A kiállítás hétköznapokon és szombaton 9–13 óra között látogatható, egészen november 8-áig.

Német filmnap

A Zauberberg Kulturális Egyesület német filmnapot szervez október 19-én, szombaton Marosvásárhelyen, a Művészeti Egyetem Stúdió termében, a Köteles Sámuel utca 6. szám alatt. A rendezvényen a szervezők izgalmas programot kínálnak az elmúlt három év német filmterméséből. 16.30 órakor Az én Magyarországom Berlinben című dokumentumfilmmel indul a filmnap, a filmet angol felirattal vetítik. 18.15 órakor Kincses Réka filmje, a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek kerül vetítésre. 20 órakor kezdődik a Három című film, Tom Tykwer (A lé meg a Lola, Parfüm, Cloud Atlas) eddigi utolsó előtti rendezése. A két utóbbi film román feliratos. További információk, a filmekről részletes leírás az egyesület honlapján olvasható: www.zauberberg.ro. A rendezvényre a belépés ingyenes. A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Retroparádé

Marosvásárhelyen harmadik alkalommal tartanak retroparádét, a szervezők több mint 40 oldtimer és youngtimer autót, illetve motorkerékpárt várnak a Real bevásárlóközpont parkolójába. Az október 19-ére, szombatra időzített rendezvényre reggel 8 órakor érkeznek meg a kiállítók, a megnyitó délelőtt 10 órakor lesz. A járműtulajdonosok 14 órakor körútra indulnak Marosvásárhely utcáin, 15 órakor a Maros-parton kávézásra kerül sor a parádé résztvevőivel. A rendezvény szervezői a Retromobil Club és a ClassicCarClub.ro. Bővebb tájékoztatás a http://classiccarclub.ro/retroparadatoamnei2013 honlapon.

Egyszer még hadd muzsikáljak…

Október 21-én, hétfő délután 6 órakor ifj. Sánta Ferenc Liszt- és Kossuth-díjas hegedűművész, prímás közreműködésével 45 éves jubileumi műsort szerveznek a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Fellépnek: Ábrám Tibor, Buta Árpád Attila, Kiss Anna Ildikó, Gyárfás István, Kádár Barna Zsolt, Koós Éva, Miklós Szilvia, Szekeres Vigh Ágnes, Szilágyi Sándor, illetve a Cantuale énekegyüttes. Felhangzanak magyar nóták, andalgók, csárdások, operettek. Műsorvezető: Korpos András színművész, közreműködik a szabédi Fürge Lábak néptánccsoport.

Az Ariel műsora

Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház a Mirkó királyfit játssza 5 éven felüli gyerekeknek október 20-án, vasárnap délelőtt 11 órától a nagyteremben. Ugyanaznap este 7 órától 12 éven felüleiknek Az emberke tragédiáját adják elő. Az előadás rendezője Kovács Levente, dramaturgja Killár Kovács Katalin, zenéjét Sárossy Endre szerezte. Mozgásművészeti tanácsadó Deák Orsolya, a díszletet, a jelmezt és a bábokat Lukácsy Ildikó tervezte.


Share Button
Ennyien olvasták: 299

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.