Központ
2018. január 16. kedd, Gusztáv
Havazás
Ma
Havazás
Jégsörét
Holnap
Jégsörét
Jórészt felhős
Csütörtök
Jórészt felhős

Kátyús útszakasz Marosszentgyörgyön

Központ február 7, 2013 Társadalom

Kátyús útszakasz Marosszentgyörgyön

u1

Egy ideje szinte járhatatlan útszakaszon kell átküzdeniük magukat a Marosszentgyörgyön áthaladó autósoknak. A bosszankodó sofőrök nagy része úgy gondolja, hogy ez a helyi önkormányzat hibája. Pedig nem így van. Az áldatlan állapotért a Román Országos Út- és Autópálya Vállalat (CNADR) a felelős. Hogy ez mindenkinek tudomására jusson, a marosszentgyörgyi önkormányzat nagy méretű bannereket helyeztetett el a község két bejáratánál, illetve a központban. A bannerek felirata román és magyar nyelven adja az arra járók tudtára: „Ez az úttest NEM Marosszentgyörgy község tulajdona! Az út karbantartása az  Román Országos Út- és Autópálya Vállalat  feladata!”

 

u2

A marosszentgyörgyi önkormányzat 2005-ben kétnyelvű (román, magyar) táblákat helyezett ki a község közintézményeire, az utak egy részét magyar személyiségekről nevezte el. Így születtek meg a Máriaffi Lajos, Petki Dávid, Wesselényi Erzsébet, Bolyai János, Márton Áron, Petőfi Sándor stb. utcák. Elkezdődött az utak közművesítése is. A munkálatok befejezése után az önkormányzat nekilátott a mellékutcák aszfaltozásának. Burkolat került a Márton Áron, a Hársfa, a Kultúrotthon, a Malomrét és a Tófalvi utakra. A mellékutcák aszfaltozása folytatódik.

u3

Nem így a Fő úton, azaz Erdélyi és Petki Dávid utcák által határolt szakaszon, amely a DN15 jelzésű országút része. Itt is folytak közművesítési munkálatok, de azok befejeztével nem történt meg az úttest visszajavítása.

u4

A Marosvásárhely–Szászrégen–Beszterce útvonal korszerűsítését 2011 januárjában az osztrák illetőségű Strabag Ag cégnek ítélte oda a CNADR. Tavaly nyáron elkezdődtek a munkálatok Marosszentgyörgy térségében is a lakosság és az úton közlekedők nem kis bosszúságára. A nagy zaj a lakók nyugalmát zavarta, az úttorlaszok, szegélykövek, tiltótáblák, munkagépek az utasok idegeit kezdték ki. Tervezték azt is, hogy Marosszentgyörgy központjában körforgalmat alakítanak ki a korszerűsítési munkálatok alkalmával. Egy körforgalommal irányított útkereszteződés megkönnyítené a mellékutcákból a főútra kitérő autósok haladását.

Az Ausztriában bevált módszerek azonban nem feleltek meg a nálunk zajló közlekedési viszonyoknak, mert amíg az osztrák településeken csak az halad át, akinek ott van dolga, addig a mi falvainkon átdübörög a tranzit forgalom. Az autópályák és terelő utak megépítése még igen távoli álom tájainkon.

u5

Így aztán a tavaly ősszel leálltak az útjavítások, sőt még azt is visszabontották, amit már leraktak. Hogy kik ezért az állapotért a felelősök, nem tudhatjuk. Az illetékesek hárítanak, egymásra mutogatnak.

Tény azonban, hogy az útszakasz állapota napról-napra romlik. A belső sávon nem lehet közlekedni és a második is tele van kátyúkkal.

Share Button
Ennyien olvasták: 341

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.