Központ
2020. december 01. kedd, Elza

Kátyús útszakasz Marosszentgyörgyön

Központ február 7, 2013 Társadalom

Kátyús útszakasz Marosszentgyörgyön

u1

Egy ideje szinte járhatatlan útszakaszon kell átküzdeniük magukat a Marosszentgyörgyön áthaladó autósoknak. A bosszankodó sofőrök nagy része úgy gondolja, hogy ez a helyi önkormányzat hibája. Pedig nem így van. Az áldatlan állapotért a Román Országos Út- és Autópálya Vállalat (CNADR) a felelős. Hogy ez mindenkinek tudomására jusson, a marosszentgyörgyi önkormányzat nagy méretű bannereket helyeztetett el a község két bejáratánál, illetve a központban. A bannerek felirata román és magyar nyelven adja az arra járók tudtára: „Ez az úttest NEM Marosszentgyörgy község tulajdona! Az út karbantartása az  Román Országos Út- és Autópálya Vállalat  feladata!”

 

u2

A marosszentgyörgyi önkormányzat 2005-ben kétnyelvű (román, magyar) táblákat helyezett ki a község közintézményeire, az utak egy részét magyar személyiségekről nevezte el. Így születtek meg a Máriaffi Lajos, Petki Dávid, Wesselényi Erzsébet, Bolyai János, Márton Áron, Petőfi Sándor stb. utcák. Elkezdődött az utak közművesítése is. A munkálatok befejezése után az önkormányzat nekilátott a mellékutcák aszfaltozásának. Burkolat került a Márton Áron, a Hársfa, a Kultúrotthon, a Malomrét és a Tófalvi utakra. A mellékutcák aszfaltozása folytatódik.

u3

Nem így a Fő úton, azaz Erdélyi és Petki Dávid utcák által határolt szakaszon, amely a DN15 jelzésű országút része. Itt is folytak közművesítési munkálatok, de azok befejeztével nem történt meg az úttest visszajavítása.

u4

A Marosvásárhely–Szászrégen–Beszterce útvonal korszerűsítését 2011 januárjában az osztrák illetőségű Strabag Ag cégnek ítélte oda a CNADR. Tavaly nyáron elkezdődtek a munkálatok Marosszentgyörgy térségében is a lakosság és az úton közlekedők nem kis bosszúságára. A nagy zaj a lakók nyugalmát zavarta, az úttorlaszok, szegélykövek, tiltótáblák, munkagépek az utasok idegeit kezdték ki. Tervezték azt is, hogy Marosszentgyörgy központjában körforgalmat alakítanak ki a korszerűsítési munkálatok alkalmával. Egy körforgalommal irányított útkereszteződés megkönnyítené a mellékutcákból a főútra kitérő autósok haladását.

Az Ausztriában bevált módszerek azonban nem feleltek meg a nálunk zajló közlekedési viszonyoknak, mert amíg az osztrák településeken csak az halad át, akinek ott van dolga, addig a mi falvainkon átdübörög a tranzit forgalom. Az autópályák és terelő utak megépítése még igen távoli álom tájainkon.

u5

Így aztán a tavaly ősszel leálltak az útjavítások, sőt még azt is visszabontották, amit már leraktak. Hogy kik ezért az állapotért a felelősök, nem tudhatjuk. Az illetékesek hárítanak, egymásra mutogatnak.

Tény azonban, hogy az útszakasz állapota napról-napra romlik. A belső sávon nem lehet közlekedni és a második is tele van kátyúkkal.

Share Button
Ennyien olvasták: 681

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.