Központ
2020. december 05. szombat, Vilma

Kerékpárutakat fognak kialakítani a város területén

Központ november 2, 2012 Társadalom

htKerékpárutakat fognak kialakítani a város területén

2012. október 25-én délután került sor a marosvásárhelyi önkormányzat soros tanácsülésére, amelyen az alpolgármester asszony elnökölt. Az összejövetel húsz perc késéssel kezdődött, volt egy igazolt hiányzó, és jelen volt a polgármester is. A tanácskozás elején Peti András az RMDSZ frakcióvezető-helyettese javasolta a napirendi pontok sorrendjének megváltoztatását, amit a jelenlévők jóvá is hagytak. Így az RMDSZ által benyújtott határozattervezetek megvitatása került előtérbe.


Az ANL-lakások eladásának ügyében történt előrelépés

Peti András, a határozattervezet kidolgozója ismertette a legutóbbi tanácsülés óta történt fejleményeket, majd kijelentette, hogy amennyiben ez alkalommal sem lesz előrelépés, ő ünnepélyesen ígéri, hogy nem foglalkozik többet a problémával.
Hosszas vita, beékelt szünet, rövid halasztás, újrafogalmazás után, végül is sikerült városatyáinknak dűlőre jutni az ANL-lakások eladásának a kérdésében. Az október 25-i határozat szerint a jövőben a bérlők akár meg is vásárolhatják a lakást, amiben legalább egy éve folyamatosan laknak, bizonyos feltételek mellett. A vásárlási igényt egy kérvény leadásával kell elindítani. Minden beadványt külön bírálnak el a város elöljárói, majd eldöntik, lemondanak-e a szóban forgó lakásról vagy sem. Az adásvétellel a lakások az állam magántulajdonába mennek át, amit több tanácsosunk kifogásolt. Szerintük az a pénz, amit a kormány egyszer zsebre vágott, nem térül vissza a város javára. Peti András viszont arról biztosította kollégáit, hogy arra komoly garanciák vannak.

Kerékpárutak kialakítása  a város területén

Ugyancsak az RMDSZ kezdeményezésére biciklis sávokat alakítanának ki Marosvásárhely területén. Ezek megvalósítását EU-s pénzekből és a helyi költségvetésből finanszíroznák. A tanács határozata szerint első lépésként el kell készíteni a Rózsák-tere és a Szabadidő-komplexum közötti rész megvalósíthatósági tanulmányát és meg kell határozni a terv műszaki-gazdasági mutatóit. Peti András úgy véli, a jövőben lehetne tárgyalni arról is, hogy a Tudor negyed és a főtér, valamint a Kombinát és a Megyei Kórház között is épüljenek ki kerékpárutak.

A marosvásárhelyi önkormányzat képviselőtestülete szerint nincs szükség kétnyelvű utcanévtáblákra

A román és magyar nyelven feliratozott utcanévtáblák kihelyezését már 2007-ben jóváhagyta az akkori tanács, de ezt a Polgármesteri Hivatal igen sajátos módon hajtotta végre. Az utcák, terek nevét nem fordították magyarra, csak utánuk írták a „tér” vagy „utca” szócskát. Így például lett: „Piaţa Trandafirilor tér”. Csak épp az nem derül ki a feliratból, hogy mi az a „trandafir”.
Az október 25-i tanácsülésen újra felvetett probléma éles és hosszas vitát váltott ki a tanácsosok körében. Cornel Brişcaru szerint egyszer közvitára kell bocsátani a témát. Sabău azt mondta, hogy ez csak RMDSZ-es kampányfogás, és nem elhalasztani kell, hanem egyenesen elutasítani a benyújtott határozattervezetet. Mert ugye itt az egyetlen hivatalos nyelv a román, és semmi szükség a magyar feliratra. Aggodalmát fejezte ki az iránt, hogy lefordítják a személyneveket is, és előfordulhat, hogy Mihai Viteazulból Zoltán lesz. Az alpolgármester asszony miután hosszasan szónokolt európai szellemről, normákról, javasolta a megvitatás elhalasztását. Szerinte inkább többnyelvű információs táblákat kellene elhelyezni, hogy a turisták könnyebben boldoguljanak városunkban. Karácsony Etel kijelentette, hogy a marosvásárhelyi magyarság nem turista a saját városában, és a magyarul is feliratozott táblákra azért lenne szükség, hogy ők is itthon és jól érezzék magukat. Benedek István, az RMDSZ frakcióvezetője kifejtette: reméli, hogy csak tájékozatlanok a kollégák, és nem a rosszindulat beszél belőlük. Továbbá abbéli reményét is kifejtette, hogy az ilyen jellegű felvetések, csak 15-20 évvel ezelőtt jelentettek problémát, mára már lényegesen megváltozott a gondolkodásmód.
A polgármester is igyekezett „bölcs” tanácsokkal ellátni a tanácsosokat, felkérve őket, hogy a politikát hagyják az ajtónál, a tanácsteremben pedig határozzanak úgy, ahogy szövetségesek között illik. Mert lám, a régi tanácsban milyen jól működött a PDL és RMDSZ közötti szövetség.
Végül is tíz igen, három nem és kilenc tartózkodó szavazattal választott képviselőink elutasították a határozattervezetet.
A dolog úgy fest, hogy ez az USL és RMDSZ közötti megállapodás fabatkát sem ér. Éppen a Szociálliberális Unió a legnagyobb kerékkötője az RMDSZ által benyújtott határozattervezeteknek.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 525

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.