Központ
2017. december 17. vasárnap, Lázár, Olimpia
Jórészt felhős
Ma
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Derült
Kedd
Derült

Keresztek felállításával tiltakoztak Bukarestben egy új mecset felépítése ellen

Központ szeptember 16, 2015 Társadalom

A kereszteket a helyszínen tartott istentisztelet keretében előzőleg fel is szentelték. A hétfő esti tiltakozó megmozduláson a Mediafax hírügynökség szerint mintegy kétszázan vettek részt.

kereszt
A hírügynökség beszámolt arról, hogy ez már a harmadik ellenséges megnyilvánulás azon a 11 ezer négyzetméteres telken, amelyet júliusban adott 49 évre a muzulmán közösség használatába a bukaresti kormány.

Augusztusban több száz helyeslő reagálást gyűjtött be a Facebookon az a bukaresti férfi, aki – a közösségi oldalra feltöltött saját videófelvételének tanúsága szerint – román nemzeti színekre festett malacokat vitt a telekre, amelynek a földjében előzőleg egy befagyasztott félsertést is elásott. Murat Iusuf muzulmán főmufti „sértőnek és elszomorítónak” nevezte a gesztust.

Szeptember elsején ugyanaz a férfi többedmagával egy kétméteres kőkeresztet állított fel a román főváros északi bejáratánál található beépítetlen telken.

A román kormány júliusban döntött arról, hogy a muzulmán felekezet használatába adja a bukaresti Romexpo kiállítási csarnok közelében található telket azzal a feltétellel, hogy ott a felekezet közhasznú épületeket – egy mecsetet, lelkészi lakást, könyvtárat és szociális központot – építsen.

Traian Basescu volt államfő biztonsági kockázatnak nevezte, hogy Bukarest készül befogadni Európa egyik legnagyobb muzulmán központját.

Victor Opaschi vallásügyi államtitkár a telek átadási jegyzőkönyve aláírásakor hangsúlyozta, hogy a modern demokrácia egyik alappillére a vallásszabadság, és minden románnak érdeke, hogy az új mecset szélsőséges, fundamentalista nézeteket nélkülöző „normális” vallásos élet központjává váljon.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 195

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.