Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Borús
Ma
Borús
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

Keresztény lovastábor mozgássérülteknek

Központ szeptember 4, 2014 Társadalom

„Nincs korlátja annak, amit együtt tudtok csinálni, ha lovad a részeddé válik.”

Keresztény lovastábor mozgássérülteknek

l1

Egy hete érkeztek haza a táborlakók a Szentegyházától 3 kilométerre levő, Erdély-szerte egyedülálló Hargita keresztény tábor központból, ahol mozgássérültek számára szerveztek lovastábort. A központ egyedi lehetőségekkel van felruházva, ugyanis a helyiség megteremti a körülményeket a mozgássérültek számára ahhoz, hogy akadálymentesen tudjanak közlekedni.

 

Ifj. Csutor András sajtóreferenstől megtudtuk, hogy a tábor főszervezői, Jancsó István, az Olympicus Sport Klub alelnöke és Simon András, a Marossárpataki Újjászületés Egyesület elnöke a több mint negyven személy részére helyet biztosító tábor szervezésének már nyár elején nekifogott, ám munkájuk nem ért véget az induláskor, ugyanis a tábor koordinálása, a program szervezése az utolsó napig része volt foglalkozásuknak. A vezetők munkáját szorgos önkéntesek és külön meghívottak könnyítették meg.

l2

Az egyhetes táborban 46 személy vett részt, és a korosztály nem volt meghatározva, csupán annyi, hogy kizárólag mozgássérültek vehetnek részt, mindenikük egy-egy felügyelővel.

„A résztvevők a hét minden napját áhítattal kezdték, amit a meghívott lelkészek tartottak. A visszajelzések alapján az emberek fontosnak tartják, hogy a fizikai épülés mellet – amit a lovas élményterápia biztosított – lelki épülésben is részt vegyenek” – tudtuk meg. A szervezők külön meg szeretnék köszönni a lelki táplálékot, az áhítatokat Gergelyfi György református lelkipásztornak és Kis Ottó baptista misszionáriusnak.

A lelki épülés mellet a fizikai épülésre fektettek nagy hangsúlyt a szervezők, emiatt pedig köszönetet szeretnének mondani a lovas vezetőknek, akik alázatos és segítőkész munkájuk mellett, lovaikkal biztosították a táborban az élményterápia létrejöttét (lovas vezetők: Ferenczi Margit, Csíki Attila, Sándor Péter és nem utolsó sorban Szász Anna, aki Debrecenből érkezett).

l3

„A tábornak egy külön meghívottja és egyben példaképe is volt: dr. Hajdi László, aki Magyarországról, Vácrátótról érkezett a párjával, a Veló tanyáról. László volt az a személy, aki színesebbé tette a programokat, és jó tanácsokkal látta el a lovaglásban résztvevőket. Dr. Hajdi Lászlóról tudni kell, hogy mozgássérültként nagy sikereket ért el lóháton. Otthon egy lovastanya vezetője, a jól ismert Veló tanyáé. A tanyáján az élménylovaglás mellet gyakorolni lehet a lovas terápiát, amiből egy darabot magával hozott a mi táborunkba is. Bemutatott és átadott a tábornak egy speciális hámot, nyerget, ami megkönnyítette a mozgássérültek lovaglását. Ezen szerszám nagy segítséget és biztonságot nyújtott nekik, ugyanis egy deréköv és négy biztosító bőr kötél óvta a lovaglót attól, hogy leessen a ló hátáról. A jó tanácsok mellet magára vállalta a tábori filmklub vezetését, és utolsó este az igazi tábori hangulat megteremtésére a nóta- és énekest megnyitását” – tette hozzá a tábor sajtóreferense.

A táborban résztvevők visszajelzése alapján idén is jó, élményben gazdag, lelkiekben dús tábort zártak. A szervezők ígérete szerint jövőre ismét megszervezik a tábort, ha lehetséges sokkal nagyobb létszámmal, hiszen mindenkinek meg kell adni az esélyt a fejlődésre, amit akár lovas élményterápia segítségével érhetnek el.

Share Button
Ennyien olvasták: 364

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.