Központ
2020. január 25. szombat, Pál

Kezelést javasolnak a pedofiloknak Németországban

Központ július 14, 2015 Társadalom

Nem minden pedofil válik gyerekmolesztálóvá, és érdemes jelentkezni kezelésre, ha az ember ilyen hajlamokkal küzd – üzeni egy német kampány.

pedo
Kampány indult Németországban, hogy jelentkezzenek bizalmas kezelésre azok, akiknek pedofil hajlamaik vannak – számolt be róla a BBC. A lap meg is szólaltatott egy Max nevű férfit, aki könyvet is írt arról, hogyan nézett szembe vágyaival. Mint a BBC írta, valójában nem minden pedofil válik gyerekmolesztálóvá, ahogy utóbbiak sem mind pedofilok, ugyanis az erőszaknak más fő okai is lehetnek.

A BBC szerint nagyobb csoportról van szó, mint az ember gondolná: a legutóbbi kutatások szerint 3 és 5 százalék közé tehető azon férfiak aránya, akik szexuális vágyat érezhetnek gyerekek iránt. Köztük vannak, akik csak lányok, vannak, akik csak fiúk iránt, de olyanok is, akik ugyanúgy vonzódnak felnőttekhez is.
Leküzdeni a hajlamot

„Nincs zsíros hajam, vastagkeretes szemüvegem és nem hordok rongyos holmikat” – írta Max könyvében, mellyel a férfi azokat a pedofilokat segítené, akik nem szeretnének gyerekeket zaklatni. A férfi szerint nincs olyan, hogy tipikus pedofil, a legtöbben a hajlamaikon túl épp olyanok, mint mások, ő pedig megtanulta leküzdeni az efféle szexuális vágyait.

A lap szerint ezt egy a pedofiloknak szóló radikális kezelés keretében érte el, amit a Dunkelfeld Prevention Project keretében szerveztek. A projektnek tizenegy központja van Németországban.

„A leküzdés legfontosabb része az elfogadás. Képesnek lenni végiggondolni és érezni, hogy a pedofília is egy részem, de nem ez határoz meg engem. A tetteim azok, amik meghatároznak” – szögezte le Max.

Néhány itt javasolt módszer elég egyszerű: ilyen például, hogy a páciens sose maradjon egyedül gyermekkel. Emellett azt is segítenek megértetni, hogy egy gyerekkel való szexuális érintkezésnek sosem lehet konszenzuális alapja.

Korábbi zaklatót is fogadnak

De a terápiára várnak olyanokat is, akik korábban már zaklattak gyerekeket, még akkor is, ha ez a molesztálás felderítetlen maradt. „Ha bejön hozzánk valaki és azt mondja, hogy követett el már törvénytelenséget a múltban és ezt nem szeretné újra megtenni, akkor tudunk segíteni, hogy többé valóban ne tegye meg” – mondta el dr. Anna Konrad berlini orvos. „A projekt fő célja, hogy megvédje a gyerekeket a zaklatástól, és ha el tudom érni a zaklatónál, hogy ne tegye, akkor elég világos, hogy ezt kell tennem” – tette hozzá Konrad.

Németországban a kezelőorvosok nemhogy nem kötelesek jelenteni a múltbeli zaklatást a hatóságoknak, de az orvosi titoktartás miatt ezt nem is tehetik meg. Más a helyzet Nagy-Britanniában, ahol például az orvosok kötelesek jelenteni a tudomásukra jutott abúzust. Konrad szerint viszont a brit megközelítés rendkívül megnehezíti, hogy valakit kezelni tudjanak. „Egy ilyen kezelés segíthet megelőzni az első bűntényt, míg a kriminalizáció már csak a második bűncselekmény megelőzését érheti el” – mondta el Max.

A kezelést eddig több mint 430 férfi kezdte meg, de már hosszú várólisták is kialakultak. Mióta a projekt először elindult 2005-ben, több mint 5350-en vették fel a kapcsolatot a hálózattal, hogy érdeklődjenek a terápiáról.

forrás: MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 351

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.