Központ
2020. április 01. szerda, Hugó

Kilenc milliárd eurót kap Románia az uniótól

Központ július 10, 2015 Társadalom

utakJóváhagyta a romániai nagy infrastruktúra operatív program (POIM) több mint 9 milliárd euró értékű támogatását az Európai Bizottság: erről megállapodást írt alá Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos és Victor Ponta miniszterelnök pénteken Bukarestben.

Crețu szerint ez Románia legnagyobb és ugyanakkor az Európai Unió második legnagyobb keretösszegű operatív programja, amelyet Románia a közlekedési hálózat, a környezetvédelem és az energetikai rendszer fejlesztésére fordíthat.

Ezeket a beruházásokat az unió 9,41 milliárd euróval támogatja a 2014-2020-as költségvetési ciklusban, amit a román költségvetés 2,4 milliárd eurós önrésszel egészít ki. Ponta a megállapodás ünnepélyes aláírása alkalmával rámutatott, hogy ebből a pénzből folytatják Románia autópálya-építési programját.
Hozzátette, hogy Brüsszel a sokat vitatott román közlekedésfejlesztési tervet is elfogadta. A kormány európai alapokat kezelő minisztériuma közölte, hogy a nagy infrastruktúra operatív programból 6,8 milliárd eurót (ebből 5,1 milliárd uniós támogatás) fordítanak a közlekedési hálózat fejlesztésére, 4,47 milliárd eurót (ebből 3,8 milliárd uniós támogatás) környezetvédelmi programokra, és 0,6 milliárd eurót (ebből 0,52 milliárd uniós támogatás) a megújuló energiaforrások elterjesztésére.

forrás: MTI

Fotónk illusztráció.

Share Button
Ennyien olvasták: 503

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.