Központ
2019. december 15. vasárnap, Valér

Kinaesthetics: a mozgás és érzékelés művészete

Központ február 3, 2017 Társadalom

 

Nagy mérföldkő volt a tavalyi év a Kinaesthetics Romania szervezet életében, ugyanis 10 éves úttörő munkásságát ünnepelve, számvetést adott a kezdetekről, az elért eredményekről, sikerekről, jövőbeni tervekről. Mit takar valójában a Kinaesthetics fogalma, miért érdemes áthatóan megismerni, illetve hogyan lehet az egyén és a társadalom javára beépíteni? Erről kérdeztük dr. Márton Andrást, a gyulafehérvári Caritas igazgatóját, egyben Kinaesthetics trénert és képzőt, aki beavatott ennek az empirikus töltetű tudományágnak a varázslatos, sokszínű világába.

Mit foglal magába a kinesztetika?

– A kinesztetika egy görög eredetű szó (kinesis: mozgás, aesthesis: érzékelés), amely a saját mozgás megtapasztalására és érzékelésére épül, fejleszti a mindennapi tevékenységeink során végzett mozgások minőségei és különbségei iránti érzékenységünket. A jól ismert, kifelé irányuló érzékszerveinken kívül – hallás, látás, szaglás, tapintás, ízlelés – van egy olyan érzékszervünk is, amit kinesztetikai érzékelésnek nevezünk, azaz testérzékelésnek, aminek megvannak a saját receptorai. Amit a kinesztetikán belül művelünk, nem más, minthogy kicsit „élesre” állítjuk ezt az érzékelésünket, és megpróbáljuk ebből a belső tapasztalati perspektívából tanulmányozni a működésünket.

Mióta létezik?

– Aránylag fiatal tudományág, a 70-es évekre tekint vissza, és kezdetben a magatartás kibernetikával foglalkozó tudósok, illetve koreográfusok, tehát a tánc területén kutakodó emberek kezdték el vizsgálni empirikusan az emberi mozgást és próbálták azt értelmezni és strukturáltan elemezni. Nagyon rövid időn belül egyre több segítő szakmában dolgozó ember kezdet bekapcsolódni ebbe a folyamatba – ápolók, terapeuták, pedagógusok, ami érthető, hiszen munkájukból adódóan nagyon sok érintéssel, mozgással való interakcióba lépnek nap mint nap, akár a beteg mobilizálása során.

Hogyan került kapcsolatba a Caritas akkoriban a Kinaestheticsel?

– Már 20 esztendeje annak, hogy elkezdtük az otthoni beteggondozás kiépítését Erdélyben, ami egy Európai Uniós támogatásnak köszönhetően valósult meg. Már akkor nagyon fontosnak tartottuk, hogy képezzük munkatársainkat, ebből adódóan pályázatunk központi témája az otthoni beteggondozást végző ápolóink kompetenciájának fejlesztése volt, illetve a palliatív ápolás. Mivel megmaradt még egy keret, a Linzi Caritast kértük meg, akikkel partnerségben voltunk, hogy javasoljanak valamit, akik ezen túlmenően ajánlották, hogy szervezzünk Kinaestehetics képzést, bár akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy mi az. Már az első bevezető képzés során a kollégáim hihetetlenül belelkesedtek az ott tapasztaltakból és tanultakból, hiszen teljesen új volt számukra ez a fajta szemléletmód.

Ezt követően indult be Erdélyben a képzési folyamat?

– 2006-ban indult el egy olyan projekt, melynek elsődleges célja volt, hogy ezt a tudást hozzáférhetővé tegyük Romániában, magyar és román nyelvterületen egyaránt, így elkezdődtek a Kinaesthetics képzések. A kurzusokat követően páciensekkel dolgoztunk otthonaikban, illetve Erdély-szerte nyomon követtük ápolóink gyakorlati tevékenységeit. Tíz esztendeje annak, hogy létrehoztuk a szakmai egyesületet, most már minden képzési szakaszt meg tudunk szervezni saját trénereinkkel. Bár még mindig az elején vagyunk, hiszen a kompetencia felépítése egy nagyon fontos és meghatározó lépés volt, csak most kezd „önjáróvá” válni a folyamat.

Hogyan valósul meg az aktuális képzési program?

– Egy hosszú folyamatról van szó, hiszen mindig, amikor a saját magatartás, a befelé irányuló figyelem, odafigyelés van középpontban, nem megy „gombnyomásra”, hanem sokkal inkább az van, hogy egy olyan úton indulunk el, amit folyamatosan lehet mélyíteni. Az ösztönös cselekvéssel szemben egy strukturált, kiművelt folyamatról van szó, ezért vannak különböző szakaszok. Az első az úgynevezett felhasználói képzések, amely bárkinek szól, aki beteggel foglalkozik,

Vagy csak saját fejlődését szeretné mélyrehatóbban tanulmányozni, illetve meg szeretné érteni teste működésének belső dinamikáját. Ezt követően jönnek a trénerképzők, az 1-es trénerképző a gyakorlati szakértő, ami már egy pedagógiai küldetés, hiszen az ő feladata, hogy segítse azokat az ápolókat, akik elakadnak munkájuk során saját magatartásuk hatékony változásában. Továbbá a másod és harmadfokozatú trénerek maguk az oktatók, akik tartják a bevezető, haladó képzéseket.

Míg az első szakaszban inkább a Caritas munkatársait képeztük, ma már számos külsős számára is tartunk képzést. Ugyanakkor egyre inkább, nemcsak az ápolóink, hanem a pszichológusaink, gyógypedagógusaink, terapeutáink is jelentkeznek a képzésre, illetve beindítottuk a nevelés programot is. Ha szabad ilyen téren utópiát fogalmazni ennek az iskolában is helye lenne, hiszen csiszoljuk a tudatunkat, kogníciónkat, de a testtudatunk sajnos elhanyagolódik, aminek előbb-útóbb az egészséges fejlődés látja kárát.

A Kinaesthetics egy olyan „újfajta” magatartási és eljárási mód, amely a mozgásérzékelés finomítása, illetve a mozgáskompetencia folyamatos fejlesztése által minden korosztály számára pozitív módon járul hozzá az egészségi állapot javításához, az egyéni, valamint a tanulási képesség fejlődéséhez. A Kinaesthetics segít új mozgáslehetőségek felfedezésében, munkafolyamatok által okozott hátfájások, izommerevség vagy más testi panasz oldásában, időskorban a mozgékonyság és önállóság megőrzésében, de segíthet a saját kreativitás és flexibilitás fejlesztésében és bevetésében a legkülönbözőbb élethelyzetekben.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1431

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.