Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Kitolták az ebtörvény határidejét

Pál Piroska december 30, 2014 Társadalom

Másfél hónapjuk van a gazdiknak csippel ellátni a kutyájukat

chip

Kitolták a kutyák mikrocsippel való ellátását előíró törvény határidejét. Míg eddig december 31-ét jelölték ki utolsó napként – ami kevesebb mint egy hét múlva lesz –, a jogszabály aktuális változata szerint az ebeket 2015. február 15-éig kötelesek a gazdák állatorvoshoz vinni, és mikrocsippel ellátni – tudtuk meg Gál Csaba állatorvostól. Az előírt dátum azért is módosult, mert nem érkezett meg időben a veszettség elleni oltás. Bár már ez év márciusában az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság rendelete életbe lépett, kevesen alkalmazták azt.

Gál Csaba állatorvos elmondta, hogy mindenképp jónak, sőt, szükségesnek tartja a törvényt, a probléma viszont az, hogy túl rövid időt szabtak meg a kutyák csipezésére. „Az az időintervallum, amit a jogszabályban rögzítettek túl rövid ahhoz, hogy gyakorlatban is megvalósuljon a kutyák csippel való ellátása. Ez több éves folyamatként működhetne, tájainkon még 2016. február 15-ére sem kapna minden kutya mikrocsipet. Mindemellett ez csak a felszínt érintő megoldás, mert a rizsszemnyi szerkezet beültetésével a lakosok viszonyulása az állatokhoz nem változik meg” – véli az állatorvos.

Csigalassúsággal haladnak

Gál Csaba szerint elméletben érthető a törvényalkotó szándéka, mert több baleset is történt az utóbbi időben, illetve sok a kóbor és gazdátlan kutya, és ezzel a rendelettel szeretnék visszaszorítani az ebek túlszaporodását, de ez sajnos nem elég, ehhez az önkormányzatok által működtetett kutyamenhelyek hathatós együttműködésére is szükség lenne.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e érdeklődés eziránt a rendelőkben, az állatorvos elmondta, hogy nagyon gyenge, főleg falusi környezetben, valamint leginkább az anyagiak akadályozzák meg a gazdákat abban, hogy felkeressék a háziállattal az állatorvost. Azt is megtudtuk, hogy Marosvásárhelyen átlagosan 50 lejbe kerül a csipek bőr alá ültetése. „Az állam nem támogatja ezt a programot, és bár sok gazdinak nincs kifogása a törvény ellen, az egyetlen probléma, hogy nincs rá anyagi kerete. Egyébként elméletileg a csipek ellenőrzése az Állatorvosi Kollégiumnak lesz majd a feladata. Viszont a lehetséges forgatókönyv szerint ez úgy történhet majd, hogy ha eb által okozott baleset történik, akkor a rendőrség kivizsgálja, és ha nincs csipezve a kutya, akkor büntetést rónak ki a gazdára” – vázolta az állatorvos.

A törvény szerint az a kutyatulajdonos, akinek a háziállata nem rendelkezik azonosító chippel, 2 és 5 ezer lej közötti bírságot kockáztat. Ráadásul február közepétől nem csak a chip hiányát büntetik, a szakhatóság az állatorvosok kezét is megköti: csupán az azonosítóval ellátott ebeknek adhatják be a kötelező oltásokat.

Miért jó csipezés?

mikorch

A csip nagyjából akkora, mint egy rizsszem, és a beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik, a kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. Ritkán előfordulhat, hogy elvándorol, még ritkábban, hogy nem működik a jeladó, ezek miatt is szükséges a rendszeres ellenőrzése. A rendelkezés előrelépés a kóbor kutyák problémájának megoldása terén, hiszen a csip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája – már ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, kihez tartozik a kutya. Az adatbázisban pedig nemcsak a gazda adatait jegyzik fel, hanem az állatútlevél kiállítását, az ivartalanítást, illetve az esetleges komolyabb, gyógyszerezést igénylő betegségeket is. Így szükség esetén az azonosítást követően megfelelő orvosi ellátásban részesíthetik az állatot.

Olyan hangok is vannak, amelyek szerint a kötelező csipezés mögött a tervezett kutyaadó állhat. Tőlünk nyugatabbra így tudják szinten tartani a kutyák számát, egy eb után viszonylag alacsony az adó, kettő után viszont már jóval magasabb, és így tovább.

Kutyák örökbefogadása Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal adatai szerint az elmúlt évhez képest kis mértékben nőtt a gazdátlan kutyák száma, az örökbefogadások száma viszont csökkent. Nem jegyeztek fel harapást vagy a négylábúak okozta más kellemetlenségeket.

A Prut utca 24. szám alatti kutyamenhelyen az ebeket beoltják, sterilizálják, mikrocsip-beültetést végeznek rajtuk, biztosítják élelmezésüket és a szükséges kezelésüket. Azon személyek, akik házi kedvencet szándékoznak örökbe fogadni, a Prut utcai menhelyhez folyamodhatnak, naponta 10.00 és 17.30 óra között, akik pedig a sintérszolgálat beavatkozását igénylik, azokat felkérik, hogy írásban folyamodjanak a központ vezetőségéhez. A kutyamenhely 150 hely kapacitással rendelkezik, és teljesen felújították 2010-ben.

Az előzmények

Tavaly szeptember másodikán szörnyű eset rázta meg a hazai közvéleményt: egy négyéves kisfiút kutyák martak halálra Bukarestben. Már 2013. szeptember 10-én elfogadta a parlament a 2001/155-ös sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő 2013/258-as törvényt. Ez utóbbi többek közt tartalmazta azt az előírást, hogy ha 14 napon belül a befogott kóbor kutyát nem viszik haza vagy fogadják örökbe, akkor el kell altatni. A jogszabály módszertanában szerepelnek a kóborkutya-problémát orvosolni igyekvő különböző előírások (mikrocsipezés, ivartalanítás, kóbor ebek elaltatása), és az esetleges kihágásokra érvényes bírságok is. Időközben a nyilvánosságra került ügyészségi iratok szerint a bukaresti kisfiút nem kóbor ebek, hanem egy cég őrkutyái ölték meg.

Share Button
Ennyien olvasták: 992

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.