Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Kiút a szenvedélybetegségből

Központ május 30, 2013 Társadalom

Kiút a szenvedélybetegségből

bi

A Bonus Pastor Alapítvány a segíteni akarás története. A ’90-es évek közepén indult a kezdeményezés egy csapat elszánt fiatallal, és lassan nőtte ki magát azzá az alapítvánnyá, amilyennek most látjuk. Az intézmény „szíve” a Maros megyei Magyarózd, ahol a terápiás foglalkozásokat tartják. Holnap ér véget az a 12 napos rövid programjuk, ahová olyan személyek jelentkezését várták, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, nikotin-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon. A tavalyihoz képest idén tovább nőtt az érdeklődés a terápia iránt.


bonusA jelentkezés feltételei közé tartozik a személy saját problémájának alapfokú fel- és beismerése, valamint motiváltság a változásra, ugyanakkor mindennemű alkoholfogyasztástól, egyéb szertől és tevékenységtől való tartózkodás a tábor ideje alatt, illetve minden programon való jelenlét. A részvételi díj 600 lej fejenként.

„Az idei rövid terápiás programunkon 14 páciensünk van – 12 férfi és két nő –, közülük 12 alkoholfüggő, amelyből egy személy játékfüggő is, és két hozzátartozó is részt vesz a terápián. Hozzá kell tennem, hogy nagyon szerencsés helyzet, ha családtag is jelen van a kezelésen, mert így esélyt adnak az együtt javulásnak, sokat beszélgetnek önmagukról, a kapcsolatukról, azokról a dolgokról, amelyeket a szenvedélybetegség okozott, illetve tett tönkre a párkapcsolatukban” – mondta el Adorjáni Éva szociális munkás, a terápia egyik vezetője.


Szakemberek segítő módszerei

A szenvedélybetegeket szakképzett személyek kezelik, a szóban forgó programban egy pszichológus, egy szociális munkás vesz részt, az áhítatokat lelkészek végzik, ugyanakkor két önkéntes is segíti a munkájukat: egy lelkész, és egy, a szenvedélybetegségét sikeresen legyőző személy.

A terápiának alkotóelemei közé kiscsoportos foglalkozások, szemináriumok, előadások tartoznak, ugyanakkor interaktívan részt vesznek orvosi, pszichológiai előadásokon, amelyeket később a csoportos foglalkozásokon megbeszélnek. „A reggelt egy bibliai történetre felfűzött gondolatébresztő áhítattal kezdjük, amelyet végigkövetve különböző problémákat érintünk, zömük a szenvedélybetegség témaköréhez tartozik. Fontos, hogy nemcsak tudatosítjuk pácienseinkben a betegséget, hanem a megoldást is együtt keressük. A terápia elengedhetetlen része az egyéni beszélgetés, amelyet legalább két alkalommal megejtünk, mindenikükkel külön-külön” – fejtette ki Adorjáni Éva.


Mire is elég 12 nap?

Szkeptikusak lehetünk, hisz feltehetjük a kérdést, hogy nem egészen két hét mire is elegendő, lehet-e felmutatni valamiféle eredményt ilyen rövid idő után. „Azt kell mondanom, hogy igen. A csoporttal rácsodálkoztunk, hogy milyen sok minden történt már az első hét nap alatt. Nagyon sokuk önmagára talált, önismeretre tett szert, többen meglátták problémájuk gyökerét, és a megoldásokat is sikeresen keresik és találják, sőt, lépkedni is kezdenek a gyógyulás felé.  Úgy gondolom, ha nem is old meg „mindent” ez a 12 nap, kétségtelenül egy jó alap, egy kiindulópont a beteg számára” – fejtette ki.

Elmondta azt is, hogy a pácienseik, akik a rövid terápiára jelentkeznek, azért teszik, mert valamilyen okból kifolyólag nem áll módjukban a hosszú terápián részt venni, de a magyarózdi otthonban egy épületben vannak a hosszútávú terápián lévő személyekkel, és sokan rádöbbennek az ott töltött majdnem két hét alatt, hogy szükségük van mélyebb változásra, több kezelésre.

Share Button
Ennyien olvasták: 482

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.