Társadalom

Kortárs művészeti alkotások jelennek meg Marosvásárhely terein  

Bár Marosvásárhelyen számos – frappáns és kevésbé frappáns – falfirkával találkozhatunk egy városi séta alkalmával, művészethez hasonlítható graffitykkel, alkotásokkal szinte egyáltalán. Ezen szeretne változtatni a G3 Színház Egyesület néhány fiatal művésszel együttműködve. Marosvásárhely Polgármesteri Hivatalánál pályázatot nyertek, és Metamorfózis elnevezésű projektjük részeként kidíszítették egy iskola sporttermének falát, mozaikból egy padot készítenek a Színház térre, és újrahasznosítható anyagokból alkotnak köztéri szobrokat. A Metamorfózis Projekt célja, hogy szebbé varázsolják a köztereket kortárs művészeti elemekkel.

Fotó: Visual Light Crew Facebook-oldala

A munkákat egyébként ma, augusztus 30-án, 10 órától mutatják be a nagyközönség számára, a Színház térről induló sétával egybekötve.

Marosvásárhely mint utcai művészeti központ

A kezdeményezők szerint az utcai művészetnek több funkciója van a köztereken, a megvalósítás helyszíne és a társadalmi beágyazottsága függvényében. Berlinben, Gdanskban és Temesváron – ahol utcai művészetfesztivált is rendeznek – számos formájával találkozhatunk a köztéri művészeteknek, ezek gyakran társadalmi jelenségekre reflektálnak, szoros kapcsolatban állnak az ott élő emberek mindennapjaival, megújítják a városi környezetet, a társadalom esztétikai érzékére hat, illetve turisztikai vonzereje is van, értékesebbé teszi a köztereket. „A projekt egy apró lépés afelé, hogy Marosvásárhelyt utcai művészeti központtá alakítsuk. Amellett, hogy az alkotások megváltoztatják a város viszonylag komor hangulatát, a művészetek iránt érdeklődő turistákat is vonzana, amely serkentené a helyi gazdaságot” – érvelnek az eseményük leírásában a szervezők.

Medve a város címeréből

Az első munka az Egyesülés lakónegyedbeli Alexandru Ioan Cuza iskola falára készült festmény, amelyet Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru készítették. A vidám hangulatú falfestményen megjelenik a medve is, a város címerében található állat.

Fotó: Glappy Art Studio

Öt szobor újrahasznosított anyagokból

A második munka öt, újrahasznosított anyagokból készült szobor, amelyet Sorina Mihalache képzőművész készített, és fontosnak tartja, hogy alkotásai által felhívja a figyelmet a környezetvédelemre. Ugyanakkor munkái célja, hogy tudatosítsa az emberekben a szelektív hulladékgyűjtés szükségességét, és az emberi környezetszennyezés folyományaként kihalófélben lévő állatok megmentésére utalnak a szobrok, amelyek öt, Románia területén veszélyeztetett fajtát jelenítenek meg: a bölényt, a pelikánt, tatárantilopot, a borjúfókát és a hiúzt. A szobrok alapanyaga a PET-palack műanyag.

Mozaikpad a Színház téren

A harmadik munka egy mozaikkal kirakott kőpad, amely a Színház téren kap helyet, igazi, Gaudira hajazó műalkotás, ám gyakorlati haszna is van. Ez a városi bútor már mától látható és használható Marosvásárhely főterén, és Iulian Moldovan keze munkáját dicséri.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.