Központ
2018. június 25. hétfő, Vilmos

Kutyás időket élünk

Központ szeptember 12, 2013 Társadalom

Kutyás időket élünk

kutya

A hétvégén új helyszínen zajlott le Marosvásárhelyen a már hagyományossá vált kutyakiállítás. Az idén az eseményt a Ligetben szervezték meg, mivel a középkori várban régészeti és felújítási munkálatok folynak. Ezúttal nem a kifürösztött, öltöztetett, frizurázott, dédelgetett, mutogatott ebekről kívánunk szólni, hanem azokról, amelyeknek mostohább élet jutott osztályrészül. Azokról, amelyeket utcára tett gazdájuk, mert elöregedett, lebetegedett vagy egyszerűen megunták. Netán elkóboroltak otthonról bánatukban, ijedtükben, fájdalmukban, éhségükben, és eltévedtek a betondzsungelben.

„A kutyám jön, hogy kitöltse a hűtlen barátok által hagyott űrt a szívemben. Nincs benne irigység, rosszakarat vagy gyűlölet. Nem árulja el a titkaimat, nem lesz féltékeny a sikereimre, és nem leli örömét a bánatomban.” (George Eliot)


A közelmúltban sajnálatos esemény történt Bukarestben, amikor kóbor kutyák martak halálra egy kisgyermeket. Napokig hangos volt ettől a sajtó. Ki vagy kik a hibásak ezért a tragédiáért? Az illetékesek egymásra mutogatnak, vállat vonnak, hárítanak. A román államfő sürgős megoldást, haladéktalan intézkedést kért a kormánytól. Az ő álláspontja szerint a hajléktalan ebeket össze kell fogdosni, menhelyre vinni és, ha rövid időn belül nem fogadják örökbe őket, el kell altatni. Örökre. Ezzel a megoldással azonban sokan nem értenek egyet, ám a parlament kedden megszavazta, hogy a hatóságok elaltathatják azokat a kóbor kutyákat, amelyeket a begyűjtésüktől számított tizennégy napig nem fogadnak örökbe.


Marosvásárhelyen a kóbor kutyák problémája meg van oldva


Városunkban szerencsénkre nincsenek hasonló gondok. A Polgármesteri Hivatal sajtóközleménye szerint Marosvásárhelyen a kóbor kutyák problémája meg van oldva. A város polgármestere jelentette ki ezt még a múlt szerdán. Szerinte a bukaresti és a hasonló esetek miatt elsősorban a kutyatulajdonosokat terheli a felelősség.

Marosvásárhelyen (Meggyesfalva) a Prutului utcában, a virágkertészettel szemben már több mint öt éve működik állatmenhely. A házi kedvencre vágyók minden kedden és csütörtökön fél tizenegytől délután fél ötig érdeklődhetnek e helyszínen, nézelődhetnek, és kiválaszthatják a nekik legjobban tetsző állatot. Az intézmény ügyintézőjét, Nagy Emíliát arról kérdeztük, hogy hány ebet fogadnak örökbe havonta a menhelyről, és melyek a feltételei annak, hogy valaki kutyát vihessen haza.

„Jelen pillanatban 168 kutya van a gondozásunkban. Havonta átlagban 20-22 csahosnak kerül gazdája szűkebb környékünkön. De visznek el három hónaponként Németországba is ebeket, ahol szétosztják őket több kutyamenhely között. Előfordul az is, hogy egy-egy szerencsésebb állatnak már megvan az ottani gazdája, mert lehetőség van arra, hogy képek alapján kiválassza kedvencét az ember” – mondta Nagy Emília.

Városunkban hivatalosan működő sintérszolgálat egyelőre nincs. De ha a menhelyre több reklamáció érkezik, feljegyzik azokat, majd egy meghatározott időben kimennek és összegyűjtik a kóborló ebeket.

Az örökbefogadásnak feltételei vannak

Az örökbefogadás feltételeiről megtudtuk, hogy az érdeklődő a személyazonossági igazolványa bemutatásával és egy „adoptációs szerződés” kitöltésével, aláírásával vihet el kutyát házi kedvencnek. „A legfontosabb és legelső feltétele az örökbefogadásnak, hogy az új gazdi vállalja azt, hogy gondját viseli a kutyának, és az nem kerül újra az utcára” – tájékoztatott az állatmenhely ügyvezetője.

Arra a kérdésünkre, hogy Marosvásárhelyen alkalmaznak-e eutanáziát Nagy Emília a következőket mondta: „Csak abban az esetben alkalmazzuk az altatást, ha az eb olyan betegségben szenved, amit nem tudunk gyógyítani.”

Szükségesnek véljük felsorolni azokat a feltételeket is, amelyek az örökbefogadási szerződésen állnak, hogy az érdeklődők tudják, mire vállalkoznak adoptáció esetén:


Vállalom, hogy…

1. betartom a kutya gondozására és élelmezésére vonatkozó normákat.

2. rendszeresen eljárok a kutyával állatorvoshoz, ha szükség van a beavatkozására vagy veszettség elleni oltásra

3. azonnal értesítem az állatmenhelyet, ha a kutya megdöglött, vagy más gazdához került

4. nem teszem az utcára, és ha lemondok róla, értesítem a menhelyet

5. törlesztem a menhelynek a kutya kezelési és eltartási költségeit


A kutyának nagy mozgástérre van szüksége

Ez még mind nem elég. Mielőtt örökbe fogadnánk egy kutyát tudnunk kell róla néhány dolgot:

– A kutyának nagy mozgástérre van szüksége, főleg ha fiatal.

– Többször el kell vinni állatorvoshoz, kutyaeledelt kell vásárolni neki, tehát plusz költség.

– Igényli a játékot, a sétáltatást, a törődést.

– Megtörténhet, hogy szétrágja a cipőnket, vagy túl sokat ugat, vonít, nyüszít.

Mielőtt tehát az állatmenhelyre mennénk örökbe fogadni egy kutyát, a szakemberek azt javasolják, hogy tegyük fel magunknak a kérdést: Van-e elegendő területünk, pénzünk, időnk és főleg türelmünk ahhoz, hogy házi kedvencet tartsunk?

Végeredményben azonban megéri haza vinni egy hontalan ebet. Akinek van kutyája tanúsíthatja. Amint Kipling, angol író mondta: „Vegyél egy kutyust, és a pénzedért feltétel nélküli szeretet kapsz!”


Share Button
Ennyien olvasták: 230

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.