Központ
2020. november 28. szombat, Stefánia

Lakat alá kerülhet a kombinát

Központ április 10, 2014 Társadalom

Áldás vagy átok?

Lakat alá kerülhet a kombinát

kombo

A marosvásárhelyi vegyipari kombinát az 1960-as évek legelején létesült és 1966-ban kezdte el a termelést. A kezdetben államilag patronált nagyüzemet 1998-ban egy török cég vette át, majd a közelmúltban egy svájci cég kezelésébe került. Az évtizedek során a kombinát Maros megye és a térség legnagyobb légszennyezőjévé nőtte ki magát. Az utóbbi években a környezetvédelmi hatóság több ízben büntette meg a céget légszennyezés miatt. Az Azomaros műtrágyákat gyárt: ammónium-nitrátot, mészammon salétromot, karbamidot, NPK (nitrogén-foszfor-kálium) kompakt műtrágyákat, kalcium-nitrátot, folyékony műtrágyát. A műtrágya mellett a gáznemű és folyékony nitrogén, kalcium-karbonát és melamin is szerepel a termékajánlatán. A gyártási folyamatokhoz évente nagy mennyiségű földgázt, több millió köbméter vizet és egyéb alapanyagokat használ a 12 termelőegységében. A termelés során nitrogén-oxidok, kén-dioxid, szén-monoxid, szén-dioxid, ammónia, szilárd részecskék és illékony szerves vegyületek távoznak a természetbe. A napokban egy hír röppent fel a médiában, miszerint a kombinát vezetősége lehetőségként pendítette meg a nagyüzem időszakos bezárását, amennyiben nem oldódnak meg a gázárak körül felmerült nézeteltérések.

Mihai Aniţei a marosvásárhelyi Azomaros vegyipari kombinát vezérigazgatója szerint megtörténhet, hogy be kell zárni az üzemet, ha a kormány nem tisztázza a földgázárakat. Az elmúlt egy év és két hónap alatt 60%-al nőtt a gáz ára az ipari fogyasztók számára, és a helyi piac képtelen feldolgozni az ilyen gyors áremelkedéseket. Sőt, újabban a kormány három nap alatt döntött a földgáz árának növeléséről, ennyi idő alatt nem alakulhat ki a szabad piac és a termelőkkel sem lehet egyeztetni – vélekedik az igazgató.

A szakszervezet elnöke az alkalmazottak kényszerszabadságra küldése mellett azt is kilátásba helyezte, hogy a költségek növelése miatt a 200 millió eurós felújítási projektet is le kellene fújni.

A gyár szóvivője, Ovidiu Maior úgy véli, a marosvásárhelyi óriásüzem bezárása elsősorban azoktól a tárgyalásoktól függ, amelyeket jelenleg is folytatnak a gyárvezetők és a gáztermelők.

A vállalat teljes kapacitással dolgozik

A nagyernyei György Géza 1982 óta dolgozik a marosvásárhelyi vegyipari kombinátban. Elmondása szerint szombaton megjelent a vállalat kapuján egy tájékoztató, mely szerint, ha nem sikerül a vezetőségnek olcsóbb gázhoz jutni, megtörténhet, hogy az alkalmazottakat technikai munkanélküliségre küldik. A papírt a hét elején azonban már levették. „A vállalat egyelőre teljes kapacitással dolgozik, a feletteseink nem mondanak semmi konkrétumot. Remélem, csak szóbeszéd ez az egész az üzem bezárásáról, ha mégis megtörténne, akkor az sokunkat hátrányosan érintene. El sem tudom képzelni, mihez kezdenék most, 32 év után hová mehetnék, 50 évesen ki venne fel dolgozni?” – aggodalmaskodik György Géza.

Veszteség vagy nyereség lenne a bezárás?

Kósa István ökológust arról kérdeztük, lát-e reális esélyt arra, hogy lakatot tegyenek a nagyvállalat kapujára, és hogy szerinte nagy veszteség lenne-e a város számára ez a bezárás. „Személyes véleményem szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a vegyipari kombinát bezárjon, ez csak egy zsarolási módszer. Így próbálja sarokba szorítani a vállalat vezetősége a kormányt. Hogy Marosvásárhely számára veszteség vagy nyereség lenne-e az üzem bezárása? Ha abból a szempontból nézzük, hogy sok ember maradna munkahely nélkül, mindenképpen veszteség, ha arra gondolunk, hogy megszűnne ez az óriási légszennyezés, akkor természetesen hatalmas haszon” – mondta el lapunknak az ökológus.

Share Button
Ennyien olvasták: 395

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.