Központ
2020. május 29. péntek, Magdolna

Lányok, akik „nomádként” élnek a 21. században

Központ augusztus 7, 2017 Társadalom

Két nem mindennapi testvérpárt próbálunk bemutatni, Szabó Andreát és Szabó Lindát, akik egyedi, nomád életvitelükkel csodálatos kalandokat éltek át a világ különböző pontjain. Küldetésük nemcsak izgalmas, de példaértékű is, hiszen például Andrea jelenleg egy olyan könyv megalkotásán munkálkodik, ami 600 kilométert átkarolva mutatja be a Kárpátok világát és annak szépségeit.

 

Az élet iskolája

 Andrea és Linda szülei a 80-as évek végén úgy döntöttek, hogy maguk mögött hagyják a szülőföldet a jobb élet reményében, így a két testvér már Németországban született, egy normális és gyönyörű gyermekkorral megáldva.

„Szüleink egyik álma az volt, hogy Svédország „vadonjában” éljünk, ám a csendes vadvilági életet idővel felváltottuk Németország nyüzsgő nagyvárosi életvitelére. Szerencsés helyzetben voltunk, hogy egyszerre két országban is nevelkedhettünk, hiszen ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy nyitott szemmel tekintsünk a világra. A szülők hét hosszú év után végre megkapták a német állampolgárságot. Közben én és a nővérem elhatároztuk, hogy felkutatjuk a gyökereinket, hogy honnan is származunk. Ettől a pillanattól kezdve nem telt el úgy nyár, hogy ne látogassuk meg nagymamánkat, aki Marosvásárhelyen él” – emlékeznek vissza a testvérek, akik mindeközben a fiatalos ambícióiktól vezérelve elvégeztek egy orvosasszisztensi szakképzést. Aztán arra éreztek késztetést, hogy bejárják Európát, rengeteget utazzanak, és egy olyan életet éljenek, amire mindig is vágytak. Elvetve a szokásos oktatási módszert, az egyetemi oktatás helyett az „élet iskoláját” választották, amely kiváló tanítónak bizonyult.

Egy különleges utazás kezdete

A kaland messze-messze, az északi sarkvidéken indult, Lappföldön. „Stoppolás közben véletlenszerűen megismerkedtünk egy helyi husky farm tulajdonosával, aki meghívott minket, hogy töltsünk el egy telet a családjával és a kutyáival. A sarkköri túra után, ahol bejártuk Lappföld csodálatos hegyeit, visszatértünk hozzá. Bizton állíthatjuk, hogy egy gyönyörű és varázslatos nyár és tél volt, ahol az északi fény kísérte végig utunkat ” – mesélik a lányok, akik mielőtt a tavasz megmutathatta volna szépségét, már tovább is indultak nyugat irányába, Spanyolországba, ahol a Camino de Santiago – Szent Jakab útjára – ősrégi zarándokút végigjárása következett. „Büszkén tekintettünk a világ végére, a hatalmas tengerre, és arra gondoltunk: hűha, a vége még nagyon messze van”-mesélték.

További hét ország felfedezése után újra visszatértek a Balkánra. Egy ideig Görögország északi partján laktak, ahol egy olyan embert ismertek meg, aki saját farmján önellátó életvitelt folytat. Törökország következett. Sajnálatos módon rossz időpontot választottak, mivel a katonai puccskísérlet félbeszakította útjukat, így vissza kellett térni a török határnál, és egy új tervre volt szükség. Néhány héttel később, amikor a törökországi helyzet lecsendesedett, könnyedén átjutottak a határon, és átrepültek Nepálba, ahol végigjárták az Annapurna Circuit nevű körutat, majd hosszú túrát tettek meg a Himaláján.

„Ezt követően úgy döntöttem, hogy egyedül folytatom az utam, a közelgő telet ismét a sivatagban töltöm, a forró és homokos Jordániában. Egy beduin törzs 2 hónapra szállást biztosított, mindamellett bevezettek a kultúrájukba és megismerhettem az életvitelüket. A tél azonban visszacsalogatott Európába, mivel természetellenesnek tűnt, hogy a decemberi hónapot a forró sivatagban töltsem, főleg azzal a tudattal, hogy máshol havazik. Ausztriába mentem, ami egy gyors, ámbár annál jobb döntés volt, mivel alkalmam nyílt snowboarddal felfedezni az Alpok szépségeit. Itt megismerkedtem egy illetővel, akivel jó barátság alakult ki. Elmeséltem neki, hogy ezen a nyáron ismét meglátogatom nagymamámat, továbbá azt, hogy Erdély mennyire különleges hely, felkeltve ezzel az érdeklődését Románia iránt, hogy az országnak egy olyan oldalát ismerje meg, amiről eddig még nem hallott. A kirándulás „Drakula földjén” megtette hatását, őszintén elmondható, hogy megszűntek a negatív előítéletei az országgal szemben ” – árulta el Andrea.

Példaértékű életvitel

Közben elérkeztünk történetünk végéhez, aminek célja bemutatni a következő kalandot. Mint minden más európai országban, az első és a második világháború Romániában is nyomott hagyott. Míg az első után a románok elfoglalták Erdélyt, ahol nagyrészt magyarok éltek, a második után a Szovjetunió betört az országba, bevezette a kommunista rendszert. Ceaușescu, a cipészből lett diktátor, rossz irányba vezette az országot, tönkretéve ezzel annak kultúráját és sokszínűségét.

A kommunista rendszer nyomokat hagyott az országban, ami a politikusok mentalitásában még mindig megmutatkozik. Hogy miért meséljük el ezt?

„A hibák ellenére minden régió próbálta megőrizni hagyományait és szépségeit. Ebből kiindulva szeretném bemutatni az embereknek az ország egy más oldalát, elmondani az igazságot, pozitív hangvételű történeteket mesélni, amik jobban tükrözik a valóságot. Célom egy olyan túrázási „kisokost” létrehozni az emberek számára, ami 600 kilométert átölelve a Kárpátokon keresztül bemutatja az ország szépségeit. Az írás azoknak fog szólni, akik szeretik, ismerik és tisztelik a természetet, megóvják annak értékeit”– meséli Andrea, aki a jövő hét folyamán kezdi meg felfedező útját, a túrázási útmutató összeállítása érdekében.

„Azzal a tudással, hogy ismerem a régiót és a magyar nyelvet, hidat tudok építeni a mesemondó és a hallgató között, ami hozzájárul ahhoz, hogy feltárjam a Kárpátok kincseit” – zárta sorait Andrea.

Timár Tímea

Share Button
Ennyien olvasták: 1246

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.