Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Legyen önkéntes faültető!

Központ szeptember 29, 2011 Társadalom

FakLegyen önkéntes faültető!

Hazánkban évente mintegy 15 millió fát vágnak ki, az elmúlt 20 évben óránként 2 hektár erdőt irtottak ki, 350 ezer hektár erdő tűnt el Romániában. Ezért október 22-étől önkénteseket vár az EcoAssist Egyesület kezdeményezte Jó tetteket ültetünk Romániában országos erdőtelepítési mozgalom, a Maros megyei település, Mezőtóhát faültetési akciójára.

 

A program négy héten át fog tartani, és a faültetésekre minden szombaton sor kerülne. A polgármesteri hivatal által rendelkezésükre bocsátott 12 hektár leromlott területen minimum 2 hektárt terveznek idén erdősíteni.

A műszaki tanulmányt követően, az erdészmérnök megállapította, hogy egy hektárnyi területre körülbelül 5000 facsemete telepíthető. A terv szerint a fák mintegy 45%-át tölgy teszi ki. Ehhez az akcióhoz keresnek támogatókat és önkénteseket. Mint elmondták, ígéretük van ugyan, de még csak tárgyalásokat folytattak a megyei erdőgazdálkodási igazgatósággal a csemeték biztosításáról. S bár az erdők nemzetközi évében vagyunk, még nem kaptak ígéretet arra, hogy ingyen bocsátják a rendelkezésükre a fákat, ezért megvásárlásukra pénzt gyűjtenek. Az erdősítés mellett környezetvédelmi nevelő céllal is kezdeményezték akciójukat.

Megtudtuk, nemcsak elültetik a fákat, hanem a szervezők az új erdő gondozására is figyelmet fordítanak. A megyei tanács alelnöke és a polgármester is dicsérték az ötletet. Az alelnök elmondta, „eddig hat tulajdonjog-visszaszolgáltató törvény jelent meg”, amelyek alapján nagyon sokan visszakapták az erdőt, és az első dolguk az volt, hogy kivágták a fákat, ezért örvendetes az önkéntesek faültetési kezdeményezése.

Azt is elmondták, hogy miért épp Mezőtóhát községet választották a projekt céljául. Az akció vezetője kifejtette, a megyei tanácshoz benyújtott kérvény alapján három olyan települést ajánlottak, ahol leromlott területek erdősítését tervezték. Nádason 4 hektár, Nagysármáson 67 hektár és Mezőtóháton 12 hektár jött szóba – a mérete miatt választották az utóbbit. A polgármester azt is megígérte, hogy a kiszemelt területet saját költségen teraszosítják és az ültetést végzőknek szállást és ebédet biztosítanak.

Ugyanakkor a település polgármestere azt is megígérte, hogy a beültetendő földet előkészíti, és bekeríti a csemetékkel beültetett területet, hogy az állatok ne tehessenek kárt bennük, és a falusiakat buzdítani fogja, hogy vagy munkával vagy vízzel, élelemmel járuljanak hozzá a projekthez.

Kérdésünkre az is kiderült, hogy bár a Környezetvédelmi Alap pályázat útján támogatja a faültetést, a fiatalok nem éltek ezzel a lehetőséggel, mert „bonyolult az elszámolás”. Mi több, a megyei tanács alelnöke azt is hozzátette, hogy több mint két hónapja várják a mezőrücsi erdősítés költségeihez a hozzájárulást, ezért „nem érdemes” ide pályázni. Így a költségek fedezésére elsősorban az adományozókra számítanak. Ha lesz támogatás, akkor úgy tervezik, hogy az erdősítési program hét évet tart és így részük lehet több száz hektár betelepítésében.

A faültetési projekt nemcsak Maros megyében indul, hanem Argeş, Ialomiţa, Mehedinţi és Temes megyében is ültettek már fákat önkéntesekkel. Az idén 300 hektár területet szeretnének erdősíteni egész Románia területén.


Share Button
Ennyien olvasták: 952

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.