Központ
2020. október 24. szombat, Salamon

Lehet, hogy az ön email-címét is feltörték! Itt ellenőrizheti

Központ július 19, 2012 Társadalom

hackLehet, hogy az ön email-címét is feltörték! Itt ellenőrizheti

Az elmúlt hetek, hónapok jelszófeltörési és -megszerzési akciói komolyan elgondolkoztathatták a felhasználókat, vajon az ő azonosítói biztonságban vannak-e. Szerencsére már a neten is ellenőrizhető ez.

A hekkerek egyre aktívabbak, s mind gyakoribb, hogy gyanútlan felhasználók email-címét, jelszavát szerzik meg. Június elején például több mint hatmillió LinkedIn jelszó jutott egy orosz hekker birtokába, ezen a héten pedig arról tájékoztatta a nagyvilágot a Yahoo, hogy mintegy 450ezer felhasználójának email-címe és jelszava került nyilvánosságra. A Yahoo persze azonnal megígérte, hogy orvosolja a hibát, de vajon megnyugtat ez mindenkit?

Hát persze, hogy nem, és éppen ezért jelennek meg sorra azok a netes szolgáltatások, amelyek segítik ellenőrizni, hogy érintettek vagyunk-e a jelszólopásban. A Yahoo jelszavak érintettségét például a Sucuri Labs oldalán lehet ellenőrizni (csak be kell írnunk yahoo-s email-címünket a nagy beviteli mezőbe, és a Check email gombra kell kattintanunk), s ha szerencsénk van, az oldal nem találja meg címünket a kompromittált mailcímek között.

A LinkedIn esetében érdemes felkeresni a LeakedIn.org oldalt, ahol – email-címünk bebillentyűzése után – pillanatok alatt megtudhatjuk, hogy vajon a szerencsés 95%-ba tartozunk-e, akinek nem sikerült megszerezni az adatait. A lastpass oldalon nem az email-címünket, hanem a jelszavunkat kell ellenőrzésre megadnunk.

Az előzőekhez hasonló megoldást kínál a Should I change my password oldal, ahova fellépve ugyancsak be kell billentyűznünk mailcímünket, majd a Check it gombra kell kattintani, hogy megtudjuk, érintettek vagyunk-e.

Azt is beállíthatjuk, hogy a szolgáltatás küldjön e-mailt, ha újabb fenyegetettség jelenne meg. Az oldalon egyébként az is kiderül, hogy már közel 12 millió email-címet ért valamilyen támadás, úgyhogy nem csupán paranoia, ha féltjük adatainkat.

Éppen ezért nem árt végig gondolni, mennyire biztonságos jelszavakat használunk, és talán nem is árt, ha változtatunk rajtuk, és – cikkünk útmutatásával – megpróbálunk feltörhetetlen jelszót generálni.


Forrás:hvg.huShare Button
Ennyien olvasták: 464

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.