Társadalom

Létrejöhet az „összefogás listája” Marosvásárhelyen

Körvonalazódik az EMNP tanácsosnévsora

A hét elején Portik Vilmos, az EMNP Maros megyei alelnöke, illetve Jakab István, az EMNP marosvásárhelyi szervezetének elnöke lemondott minden tisztségéről és a pártból is kilépett. Így az előzetes várakozásokkal és az előválasztás eredményével ellentétben, Portik Vilmos nem vállalta a Néppárt önkormányzati képviselői jelöltlista vezető helyét. Ám a helyi EMNP a távozók nélkül is listát állít, ahol a párttagok mellett a civil szféra képviselőiből is toboroztak tagokat.
emnp

Ideiglenes elnököt, alelnököket neveztek ki

A Néppárt – vezetőinek lemondása után – az alapszabályzat által előírt módszert követte: a Maros megyei és a marosvásárhelyi elnökség együttes ülésen ideiglenes elnököt és alelnököket neveztek ki. Ennek nyomán dr. Pálosi Csaba állatorvos vállalta a helyi szervezet elnöki, illetve Kali István és Csergedi György vállalkozó az alelnöki tisztségét. Mandátumuk az önkormányzati választásokig szól, utána tisztújítást írnak ki.

A MOGYE, az SZNT is képviselteti magát a listán

Dr. Pálosi Csaba ideiglenes elnök lapunknak elmondta, hogy bár a Portik Vilmos által elképzelt – az RMDSZ-el való – összefogás nem valósult meg és emiatt visszalépett, a Néppárt az összefogást a civil szférával képzeli el. „Körvonalazódik a Néppárt-tagok és a vásárhelyi civil szervezetek tagjaiból felállított összefogás listája: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem részéről dr. Brassai Attila vállalta a jelöltséget, a Székely Nemzeti Tanács dr. Donáth Árpád fogorvost nevesítette, a Marosvásárhelyi Nagycsaládosok Egyesületét dr. Vitályos Orsolya képviseli. A Minta ifjúsági szervezet Mátyás Tamás Attilát jelölte, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége pedig Mihály István tanárt delegálta. Továbbá a listán szerepel Karácsonyi Dezső és Csergedi György vállalkozók, Horváth Attila Zoltán, a Sapientia EMTE diákszervezetének volt elnöke és Kozsik József színművész neve is. A lista teljes összetételéről, illetve a rangsorról jövő héten döntenek majd a küldöttek.

„Úgy gondoljuk, hogy Vásárhelyen megérett az idő arra, hogy helyet kapjanak a civil szféra képviselői is a döntéshozói szervekben. Ebből a meggondolásból kiindulva felkerestük a szóban forgó intézményeket, illetve személyeket, akik üdvözölték ötletünket, és egyértelműsítették indulási szándékukat.  További párbeszédet folytatunk más nem kormányzati szervezetek tagjaival is, hogy a tanácsosjelölti lista a lehető legszélesebb területet fedje le. Úgy vélem, ez a járható út arra, hogy a vásárhelyi polgárok valós képviseletet szerezzenek a helyi önkormányzatban” – szögezte le Pálosi.

 

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.