Központ
2018. október 17. szerda, Hedvig

Libegővel kötnék össze a Máriaffy-kastélyt a sósfürdővel

Nemes Gyula október 23, 2017 Társadalom

Marosszentgyörgyön valós a kétnyelvűség, zajlik a kulturális élet, mindennap történik valami említésre méltó. Az itteni pezsgő élet mozgatórugói közé tartoznak a helyi magyar közösségek, élükön a polgármesterrel. Sófalvi Sándor Szabolcsot a település bejárataihoz felszerelt információs táblákról, a Máriaffy-kastély körüli munkálatokról, jövőbeni tervekről is kérdeztük.

Marosszentgyörgyöt ez év február 16-án kormányhatározattal nyilvánították helyi érdekeltségű üdülőtelepüléssé, majd február 21-én a község kulturális elismerésben részesült. A településen zajló sokszínű kulturális tevékenységért Sófalvi Szabolcs polgármester kitüntetést vehetett át Bukarestben. A tavasz folyamán Marosszentgyörgy bejárataihoz táblákat helyeztek ki, amelyek jelzik a község üdülő- és kulturális státuszát. „Három dolgot írtunk ki a táblákra: az egyik az, hogy kulturális települése az országnak, illetve ebben a minősítésbe a második helyet kaptuk meg. A második az, hogy jelzi: idéntől turisztikai településsé váltunk, amelynek hozadékaként külön tengelyeken pályázhatunk európai uniós pénzekre, amire más települések nem. Egy bicikliutas pályázatunkat már ekképp készítjük elő, és itt csak 100 településsel kell versenyezni, nem több ezerrel. A harmadik pedig, hogy Leader-település vagyunk, benne vagyunk a Felső-Marosmenti társulásban Nagyernyével, Marossárpatakkal, Vajdaszentivánnyal és Gernyeszeggel együtt, és közösen pályáztunk. Nyertünk is, amiből egy sportbázist fogunk felépíteni” – tájékoztatta lapunkat a polgármester.

Kerékpárút mint turisztikai vonzerő

Nemrégen a marosszentgyörgyi önkormányzatnak sikerült megvásárolni a községközpontban elhelyezkedő Máriaffy-kastélyt, amellyel kapcsolatban komoly tervei vannak a település elöljáróinak. „Szeptember végén indultak azok a munkálatok, amelyek során a tetőszerkezeten kívül az egész épületet felújítják ugyanabban a stílusban, amelyben létezett a Máriaffyak idejében. Kulturális és turisztikai központ lesz itt, amelyben falumúzeum, román, magyar, roma etnográfiai múzeum fog működni. Lesz egy könyvtár is, ahova a régi könyvtár könyveit visszük fel, de lesz egy gyermekkönyvtár is a fiatalok számára. Továbbá helyet kap egy házasságkötő- és egy kiállítóterem, ahol a helyi – több mint 30 – festőművész kiállíthatja műveit, de fotós sarkot is kialakítunk. Ezen a helyen könyvbemutatókat is tervezhetünk a sok írónak, mert Marosszentgyörgyön számos könyv jelenik meg, illetve koncerteket is szeretnénk szervezni. Az udvart is át fogjuk rendezni szabadtéri rendezvényeknek, játszótérnek, fitnesz-géptelepnek, de bicikli-, futópályára, szökőkútra is lehetőséget próbálunk teremteni. A munkálatok költségei meghaladják az 1 millió eurót, amit európai uniós projektből sikerül biztosítani. A kivitelezés a tervek szerint egy és fél évet tart, de remélem, hogy korábban befejezik. Úgy vélem, ez pozitív dolog, nem sok példa van arra, hogy egy önkormányzat megvásárol egy közel az összedőlés veszélyével fenyegető épületet, és abból kulturális központot alakít. A jövőbeni terveinkről elmondhatom, hogy bicikliúttal, libegővel akarjuk összekötni a sósfürdőt a kastéllyal, amivel az információ áradását és a turisták áradását is szeretnénk növelni. Ezenkívül van még egy merész tervünk: egy bicikliút, amely összeköti a marosvásárhelyi Víkendtelepet a marosszentgyörgyi sportbázissal, amely az Állomás utcában épül, majd a sósfürdővel, és onnan kanyarodik fel a kastélyhoz. Innen aztán a Tófalvi utcán a Cinege dombot érinti, ahonnan az út egy része kimegy Tófalvára, Csejdre, a másik része pedig visszakanyarodik az erdőn keresztül a Somostetőre. Ez merész tervnek tűnik, de Marosvásárhely közelsége jó turisztikai potenciál, és egy minősítést is megkaptunk, valamint a jó pályázási tapasztalataink, azt hiszem, sikert fognak eredményezni” – osztotta meg az önkormányzat terveit olvasóinkkal a marosszentgyörgyi elöljáró.

„Küldetésem, hogy védjem a családokat!”

Sófalvi Szabolcs jelen volt azon az alkotmánymódosító népszavazáson való részvételre buzdító kampányon is, amelyet a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye Családpásztorációs Központja szervezett. Ennek célja az, hogy arra bíztassa a lakosságot, hogy álljanak ki a házasság szentségére épülő keresztény család mellett. Miért tartotta fontosnak ezen részt venni? – volt a kérdésünk a polgármester felé. „Nagyon fontos a társadalmunk alappillérét, a családot erősíteni, hiszen így lehet erős, egészséges közösségünk, és ugyanilyen nemzetünk, társadalmunk. Marosszentgyörgyön nem csak a beruházások fontosak, hanem a közösség építése is, ez pedig azzal kezdődik, hogy a családokat építjük, erősítjük. Magyarország nagyon jó példa számomra arra, hogy mennyi jó törvényt tudtak gyakorlatba ültetni, amelyekkel a családokat segítik és előmozdítják a népszaporulatot. Úgy érzem, személyes küldetésem védeni a családokat” – mondta végezetül a nagyközség polgármestere.

Share Button
Ennyien olvasták: 753

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.