Központ
2020. február 17. hétfő, Donát

Magyarellenes döntés! – Strassbourgba mennek a felperesek a MOGYE ügyében

Pál Piroska április 21, 2016 Társadalom

A jogerős bírósági ítélet szerint a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen törvényesen tartják a magyar tagozaton tanuló hallgatók számára is román nyelven a gyakorlati oktatást.

mogye

A legfelsőbb bíróság kedden kimondott jogerős ítéletében megalapozatlannak tartotta és elutasította a Romániai Magyar Orvos és Gyógyszerész Képzésért Egyesület, a Marosvásárhelyi Magyar Diákszervezet, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt fellebbezését a hasonló tartalmú elsőfokú ítélet ellen.

Jogfosztó, felháborító politikai döntés

Amint Kincses Előd, a felperesek ügyvédje elmondta, keresetükben a – romániai egyetemeket akkreditáló – Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság egyik rendelkezésének a törvényességét vonták kétségbe, mely szerint az orvostanhallgatóknak a betegekkel románul kell kommunikálniuk. A MOGYE rektora és szenátusa erre a rendelkezésre hivatkozva fogadta el a magyar oktatást hátrányosan érintő egyetemi chartát.

Kincses Előd elmondta: álláspontjuk szerint ezt a rendelkezést a 2011-es tanügyi törvény is érvénytelenítette, de soha nem is lehetett volna érvényben, ugyanis ehhez a román kormány határozatára lett volna szükség. Ilyen kormányhatározat azonban nem született.

„Mivel ez egy 2010. októberi határozat, és a tanügyi törvényt 2011-ben léptették életbe, amely kimondja, hogy minden, a törvénnyel ellentétes határozat semmissé válik, ezért ezt a sztenderdet nem lehetett volna alkalmazni. A román igazságszolgáltatás mit sem törődött ezzel a szabállyal, és ezt a – tulajdonképpen hatályon kívül helyezett – sztenderd további alkalmazását lehetővé tette. Arról nem is beszélve, hogy a rendelkezés amúgyis csak a klinikai gyakorlatra vonatkozik” – magyarázta lapunknak Kincses.

Leszögezte: a legfelsőbb bíróság jogfosztó és felháborító politikai döntést hozott, melynek semmi köze nincsen az igazságszolgáltatáshoz, és szerinte a bírák arra sem tettek kísérletet, hogy megértsék a jogi helyzetet, különösebb mérlegelés nélkül ítélkeztek. Kijelentette: a következő lépés a strassbourgi Európai Emberjogi Bíróság!

Azamfirei örül

Ezzel szemben a MOGYE rektorának, Leonard Azamfireinek örömöt jelent az ítélet Az Agerpres román hírügynökségnek nyilatkozva a rektor kijelentette: a legfelsőbb bíróság ítélete az elmúlt négy évben indított perek egész sorát zárja le a (magyar oktatás visszaszorításában és felszámolásában érdekelt) intézmény számára.

Az RMOGYKE folytatja a tüntetéssorozatot

Ádám Valerián, az RMOGYKE vezetője lapunknak elmondta, hogy folytatják a tüntetést a MOGYE magyar tagozatának megalakítása érdekében. „Szeptemberig kimerítünk minden hazai lehetőséget – nagykövetségek, minisztériumok, kormányhivatalok előtt fogunk tüntetni –, és ha nem sikerül eredményt elérnünk, akkor az Európai Parlamentben, Brüsszelben fogjuk bebizonyítani, hogy Romániában demokráciadeficit van” – szögezte le Ádám.

Pál Piroska/MTI

Share Button
Ennyien olvasták: 832

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.