Központ
2020. július 13. hétfő, Jenő

Már a számlákon a 150 euró: Mire költhetik az összeget a pedagógusok?

Pál Piroska november 13, 2014 Társadalom

Keddtől kezdődően utalják a pedagógusok szakmai fejlődésére szánt 150 euró összegű támogatást a tanárok számlájára. A kezdeti káosz ellenére a helyzet egyértelművé vált: az oktatók „didaktikai célra” használhatják fel a 700 lejt. Az előző évek gyakorlatával ellentétben nem kell nyugtával elszámolniuk róla, hanem a rendelkezés szerint a tanév végéig nyilatkozatokat kell majd írniuk a támogatás felhasználásról.

150euroA Maros megyei tanfelügyelőség honlapjáról megtudható, hogy a megyében 6799 személy jogosult és kapja kézhez a 700 lejes támogatást.
Körtesi Sándor, a 7-es Számú Általános Iskola igazgatója elmondta: a Tanügyminisztérium által kibocsátott módszertan szerint az összeget szakkönyvekre, de továbbképzésekre, szakkurzusokra is költhetik az oktatók. „A kezdeti, de talán még most is fennálló téves hiedelemmel ellentétben, miszerint csak meghatározott cégek továbbképzéseire fordítható az összeg, a 700 lejt a tanárok könyvekre, tanszerekre, vagy más didaktikai célra használható eszközökre költhetik el” – nyilatkozta lapunknak.

Egyes Maros megyei tanárok szerint a „didaktikai cél” igen tágan értelmezhető: azaz videoprojektort, de akár ruhaneműt is vásárolhatnak belőle az oktatók, hisz a tanügyben dolgozó személyeknek megfelelő viseletben kell megjelenniük az iskolában. Ugyanakkor, mivel számlát adni az összegről nem szükséges, sokan a családi kasszát fogják feldobni a 700 lejjel.

Hadnagy Kinga-Vivyanne, a Maros megyei Vasile Pop Gimnázium földrajz szakos tanárnője elmondta, örömmel nyugtázták, hogy ismét kapnak támogatást az államtól, de a pénz felhasználását illetően még nem tájékoztatták őket, és az információik sem pontosak arról, hogy meddig kell, lehet elvásárolni az összeget. „Hasznos számunkra ez a támogatás, mert évente ennek a dupláját költjük szakkönyvekre, munkafüzetekre, szemléltető eszközökre. Személy szerint az összeget könyvekre, munkafüzetekre, térképekre és pár hónapos továbbképzésre fogom majd használni” – mondta a fiatal tanárnő.

Liberalizálni a piacot
Egy nevét nem vállaló pedagógus elmondta, szerinte javallott lenne, ha a pénzt az oktatók saját fejlesztésükre, képzésükre fordítanák, ám csak akkor, ha minőségi képzésbe fektetnének, és nem az állam által ajánlott szolgáltatásokat keresnék fel. „A romániai tanügy egyik legnagyobb problémája a tanárok megfelelő képzésének hiánya. Bár szervez fejlesztő kurzusokat az állami tulajdonban lévő Pedagógusok Háza, de magánkézben levő egyesületek, amilyen a Teach for Romania is nyújt efféle szolgáltatásokat. Úgy vélem, a piac liberalizációjára lenne szükség, hogy a magánkézben lévő cégek is labdába rúghassanak a továbbképzés területén. A Pedagógusok Háza monopolhelyzetet élvez ezen a piacon, ez pedig negatív hatással van a tanügyi káderek karrierfejlesztésére” – állítja.

Jó időzítés
Sokak szerint egyáltalán nem véletlen, hogy a minisztérium által utalt pénz éppen az államfőválasztás második fordulója előtt érkezik meg a bankkártyákra. Úgy vélik, az időzítés gyaníthatóan kampánycélokat szolgál, valamint arról is beszámoltak, hogy egyes pedagógusok kérvényt írtak, hogy nem fogadnak el semmiféle támogatást kampányidőszakban a Ponta által vezetett kormánytól.

Kik részesülnek  a támogatásban?
A pénzt azok a pedagógusok, illetve a didaktikai kisegítő személyzethez tartozók kapják meg, akik munkaszerződéssel és legalább fél állásban dolgoznak, függetlenül attól, hogy milyen módon fizetik őket, tehát az órabérben javadalmazottaknak is jár. Ugyanakkor fontos, hogy mindenki csak egyszer kapja meg a támogatást, az is, aki egy katedránál több óraszámban tanít. Aki betegszabadságon van, annak jár a támogatás, aki ilyen személyt helyettesít, annak nem. A gyermeknevelési szabadságon lévők, mivel fel van függesztve a munkaszerződésük, nem részesülnek a támogatásban

Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (POSDRU) keretében működő, a pedagógusok karrierjét fejlesztő programra körülbelül 50 millió eurót utaltak át, amelyből legalább 250 000 iskolai és minimum 40 000 egyetemen tanító pedagógus részesül.

 

 

 

Share Button
Ennyien olvasták: 768

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.