Központ
2019. december 14. szombat, Szilárda

Maros megyei limes projekt

Központ október 10, 2013 Társadalom

Maros megyei limes projekt

limes

2012-ben egy projekt vette kezdetét Római Limes Útvonal néven a Maros Megyei Múzeum kezdeményezésére. Ennek az idén beindult a második szakasza a Nemzeti Kulturális Alap Adminisztrációja és a Maros Megyei Tanács támogatása és finanszírozása mellett. A projekt célja a Maros megye területén található hajdani római határvédelmi vonal szakaszába eső új lelőhelyek beazonosítása, valamint a már ismert helyek alaposabb feltérképezése.

A hatalmas Római Birodalom az i. sz. II. században érte el a legnagyobb kiterjedést. Ekkor a megerősített határszakasza (limes) több mint 5 000 kilométer hosszan húzódott a mai értelemben vett Skócia partvidékétől, Európán át a Fekete-tengerig, ahonnan a Vörös-tengert érintve Észak-Afrikán át elérte az Atlanti-óceánt. A limest képező fal, árok, őrtorony, erődítmény, polgári települések maradványainak nagy hányada már feltárásra került, de egy része elpusztult, vagy még a föld alatt lapul.  

A Maros Megyei Múzeum által indított limes feltáró projekt tulajdonképpen egy nagyobb méretű nemzetközi régészeti, műemlékvédelmi és turisztikai tervbe kapcsolódott be, amelynek célja a római határvédelmi szakasz szakszerű kutatása és a nagyközönség előtti bemutatása. A projekt egyik vezetője Pánczél Szilamér régész, muzeológus, akit arra kértünk mutassa be olvasóinknak a római limes Maros megyei szakaszát és ismertesse a projekt céljait.

A táborokat a limes út kapcsolta össze

„A Maros megyei limes szakaszon három segédcsapat tábor ismert a mai Marosvécs, Mikháza és Sóvárad határában, illetve területén.  Ezek szomszédságában települések jöttek létre, ahol a katonák hozzátartozói és a szükségleteiket kiszolgáló kereskedők és kézművesek telepedtek le. A táborokat a limes út kapcsolta össze, lehetővé téve a katonaság ellátását és a csapattestek gyors mozgását. Az itt állomásozott katonák feladata volt az ezzel párhuzamosan haladó határ védelme, amit őr- és jelzőtorony rendszerrel, valamint völgyzáró gátak kiépítésével valósítottak meg. A három segédcsapattábor mellett öt őrtorony létezett, melyek a mai Felsőrépa, Libánfalva, Alsóköhér és Nyárádremete határában álltak – mondta el lapunknak Pánczél Szilamér.

Cél a lelőhelyek népszerűsítése és turisztikai hasznosítása

„A projekt legfőbb célja a limeshez tartozó lelőhelyek népszerűsítése és a határvédelmi vonal turisztikai hasznosítása. A helyi közösségekkel való együttműködés révén reményeink szerint megelőzhető a lelőhelyek további pusztulása, pusztítása. Az érdeklődőknek egy útvonal formájában szándékozunk a limest bemutatni, melyet ingyenesen terjesztett térképek és egy ismertető füzet, illetve a projekt honlapján közzétett részletesebb információk révén szeretnénk megmutatni. A nehezebben megközelíthető helyszínekhez jelzett turistaútvonalak és irányjelző táblák vezetik el a látogatót, a lelőhelyekről pedig magyarázó táblák nyújtanak felvilágosítást” – tájékoztatott a régész.

Mikháza nagy turisztikai potenciállal rendelkezik

A népszerűsítés célját szolgálta az augusztusi mikházi rendezvény is. A falu sokkal nagyobb turisztikai potenciállal rendelkezik, mint Sóvárad vagy Marosvécs, mert itt nincs beépítve a lelőhely területe. Itt egy igen gazdag közösség élt az ókorban. Erre utalnak a lelőhelyeken megtalált kerámia- és üvegtöredékek, fémszerszámok és -kellékek, feliratos kődarabok, kemencék, kutak meg egyebek.

Nagy az érdeklődés a munkánk iránt

Továbbá afelől is érdeklődtünk, hogy milyen az érdeklődés a római limessel kapcsolatos feltárások, eredmények iránt.

„Nagy az érdeklődés a munkánk iránt mind a szakma, mind a laikusok részéről. Mi sem bizonyítja jobban ezt, mint a mikházi rendezvényünk sikere. A közelmúltban pedig Szovátán tartottam előadást a helytörténeti konferencián Sóvárad római kori emlékeiről. Nézetem szerint nem az a lényeg, hogy kiknek voltak vagy nem voltak ősei a rómaiak, hanem, hogy feltárásra kerüljenek az általuk hagyott leletek és a világörökség részévé váljanak” – vélekedett Pánczél Szilamér.

Share Button
Ennyien olvasták: 464

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.