Társadalom

Marosszentgyörgyi vállalkozók a Jászságban  

A St. Georgius Manager Klub ünnepélyes bemutatkozásáról mi is hírt adtunk lapunk egy májusi számában. A klubot marosszentgyörgyi és marosvásárhelyi vállalkozók alapították azzal a céllal, hogy érdekeiket a különböző döntéshozók, valamint a potenciális befektetők előtt közösen tudják képviselni. A május óta eltelt időben a klub tagjai többször találkoztak és vettek részt tevékenységeken. Ilyen volt például az is, amikor néhány napja marosszentgyörgyi vállalkozók látogattak el Jászberénybe, az ottani menedzserklub meghívására. A tapasztalatcsere programjáról, kimeneteléről, élményeiről Bereczki Sándor, a St. Georgius Klub titkára számolt be lapunknak.

A magyarországi Jászberény és az erdélyi Marosszentgyörgy kapcsolata több évtizedes és többpilléres alapokon nyugszik. A baráti, hivatalos és kulturális kapcsolatokon túl azonban az idén egy újabb jött létre, ezúttal vállalkozói, menedzseri szinten, amelynek máris tapasztalathatóak az eredményei. A frissen alakult St. Georgius Klub szűkebb régiónk érdekeit próbálja képviselni, érvényesíteni azért, hogy ez a térség ne maradjon le a szomszédoktól gazdasági téren és próbálja ösztönözni a fiatal generációk itthon maradását. Jelmondataik közé ilyenek tartoznak: „Ha nem mi, akkor ki? Ha nem most, akkor mikor? Igazi életminőségi fejlődést csak közös erővel lehet elérni!” A marosszentgyörgyi vállalkozók egy 18 fős csoportja november 29 és december 1-je közt vett részt magyarországi tapasztalatcserén.

„Olyan fogadtatást szerveztek nekünk, amilyenre csak a jászságiak képesek”

„Már a bemutatkozó, alakuló összejövetelünkön szóba került egy jászberényi látogatás ötlete, de a tagok elfoglaltsága miatt csak most tudtuk megvalósítani. Olyan lényegretörő, tömör programot szerveztek nekünk a vendéglátóink – összekapcsolva a kellemest a hasznossal –, tele szeretettel, nyíltsággal, amilyenre véleményem szerint csak a jászságiak képesek. Csodálatos fogadtatásban volt részünk, bebizonyították azt, hogy a 22 éves jászsági menedzserklub, amely több cégvezetőt, oktatási szakembert, értelmiségi körökből jövő tagot számlál sorai közt, nagyon meg van erősödve, és világszintű eredményekkel büszkélkedhet” – tájékoztatta lapunkat Bereczki Sándor vállalkozó. Már a fogadás után Jászfényszarura vitték a vendégeket, ahol az ottani ipari parkot látogatták meg, a helyi polgármesterasszony kalauzolásával. Ott több mint 30 cég települt le már, mint például a Samsung Electronics, vagy a Thyssen-Krupp. A vacsora is úgy volt megszervezve, egy szakmunkásképző tankonyháján, hogy ez alatt is tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek az erdélyi vállalkozók. Például bemutatták azt, hogy mit próbálnak tenni a Jászságban a munkaerőhiány ellen. Másnap a Fortaco Zrt.-vel kezdték a látogatások sorát, amely Finnországból indult, de ma már Magyarországon is jelen van. Ott készítik a legnagyobb tömegű és méretű berendezéseket az építőipar vagy az energiaipar számára.

„Egyetlen esélyünk a gazdasági megerősödésre az ilyen jellegű összefogás”

„A videó projektoros bemutatók után, közvetlen és hasznos dialógus alakult ki a tulajdonosok, gyárvezetők és a látogatók közt. Innen mentünk a Scintilla Kft-hez, amely elektromechanikus alkatrészek és belső vezetékek gyártásával foglalkozik. Megtapasztalhattuk azt, hogy a Jászságban épült nagy ipari parkok mellett, mivel nagyon sok embert foglalkoztatnak, felfrissültek a szállító, a csomagoló, a vendéglátó és a szakmunkásképző cégek is. Ebéd után a Szatmári Ipari Parkban vártak minket, egy óriási cégcsoport, amely négy nagy területen tevékenykedik: épületgépészet, malomipar, agráripar és autóipar. A sütőipar iránt érdeklődőket nagy szeretettel fogadta, és színvonalas előadást tartott a pékek világszövetségének volt alelnöke, jelenleg is annak vezetői bizottságának tiszteletbeli tagja, egyben a Jászsági Menedzserklub lelkes alapembe. Mivel két pék volt közöttünk, megnéztük az ő modern pékárú gyárát is. Vacsorára a Túri Pince látott vendégül bennünket, ahol megtudtuk azt is, hogy mi a helyzet az idei, a tavalyi, a régebbi borokkal, hogyan mozog a világpiac a borok terén és így tovább, de egy pálinkalovagrend elnöke is megosztotta velünk szakterülete tapasztalatait. Összefoglalásként azt jelenthetem ki, hogy a jászberényi gazdaság pulzusának megtapasztalása motiváló lehet a marosszentgyörgyi menedzserek számára is, hogy a jövőben itthon minél több gyakorlati megvalósításra törekedjenek” – állítja Bereczki.

A klub továbbra is szeretne értékes, fiatal menedzsereket toborozni, tapasztaltak már irányukba érdeklődést Székelyföld területéről, de Kolozsvárról is. „Ha sikerül összehoznunk fiatal vállalkozókat, menedzsereket, leleményes embereket, akik elhiszik, hogy ›lehetne másképp is‹ – azaz sokkal jobban –, és ezek leülnek egy asztalhoz, beszélgetnek, jól érzik magukat, abból csak jó dolgok származhatnak. Elmondja a saját tapasztalatainkat, megkérdezzük a másik véleményét, és ebből csak jó sülhet ki. Számunkra egyetlen esély az ilyen jellegű összefogás a gazdasági megerősödésre, és arra, hogy szavunk legyen, hogy mozdulni tudjunk előre, hogy próbáljunk lelkesen plusz dolgokat csinálni” – zárta gondolatait a menedzserklub titkára.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.