Központ
2020. október 22. csütörtök, Előd

Marosvásárhelyen is utcára vonultak

Központ január 20, 2012 Társadalom

Tuntetok

Marosvásárhelyen
is utcára vonultak

Múlt hét csütörtökétől kezdődően, minden este tiltakoztak a város lakói, kezdetben a SMURD ellehetetlenítése ellen, illetve Raed Arafat támogatása érdekében. Rendbontás és erőszakos cselekedetek nem történtek, viszont egyik akcióra sem kértek engedélyt a szervezők. Így hozzávetőlegesen 3000 ember, tizenhat pénzbírság (melynek összértéke eléri a 8000 lejt), öt figyelmeztetés a csütörtök óta tartó marosvásárhelyi tiltakozáshullám „egyenlege”.

„Ez minden, csak nem spontán megmozdulás. A tüntetők között ott vannak az ellenzéki pártok Maros megyei vezetői, illetve a szakszervezeti vezetők is, akikben lehetne annyi bátorság és büszkeség, hogy felvállalják: ők szervezik a megmozdulásokat, és engedélyt kérhetnének úgy, ahogyan a törvény előírja” – fogalmazott a héten sajtótájékoztatóján Marius Paşcan.

Az első napokban pár tíz ember jelent meg a központi Virágóránál, de pénteken már 1000 lakos is az utcára vonult, mindamellett, hogy a felháborodás okát kiváltó egészségügyi törvénytervezetet visszavonták. Hétfőn este már 2000 személyt számlált a megmozdulás, és a Mentsük meg a SMURD-ot táblák helyett, a kormányt és az államelnököt szidó jelmondatok röpködtek a levegőben. Aznap a tömeg nem csak a központban tiltakozott, hanem – a Városháza felé indulván, onnan a Győzelem téri Vértanúk emlékművéhez, majd vissza a virágórához – a Kövesdomb és a Tudor lakónegyed felé vették útjukat. Azok számára is volt szavuk, akik a menetet az erkélyről vagy az ablakokból figyelték: „Ne az erkélyen álljatok, mert úgy éhen haltok!” A hatóságok több tíz csendőrt mozgósítottak a rend fenntartásának érdekében, de a közbiztonságiaknak nem akadt más dolguk, minthogy a tömeget kísérjék az útvonalon.

Fantáziadús szlogenek

A felvonulás során rájöhettünk, hogy van fantáziájuk a vásárhelyi lakosoknak, mert a rendszert szidalmazó mondatok változatosak voltak: „Băsescu, ne feledd, Románia nem a tied!” vagy „A kicsi és a vak átverte a népet!”. A táblákon pedig, amelyekkel a tüntetők helyszínre érkeztek, a „Légy több, mint egy juh a nyájban!”, „Le Băsescuval!”, „A diktátorok télen mennek el!”  vagy„Románia, ébredj!” feliratok voltak olvashatók. És bár a felvonuló tömeg hangos volt és bőbeszédű, az államelnök mélységes csendbe burkolózott egész héten.


Share Button
Ennyien olvasták: 531

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.