Központ
2017. december 16. szombat, Etelka, Aletta
Eső valószínű
Szombat
Eső valószínű
Borús
Holnap
Borús
Hózápor
Hétfő
Hózápor

Marosvásárhelyen is utcára vonultak

Központ január 20, 2012 Társadalom

Tuntetok

Marosvásárhelyen
is utcára vonultak

Múlt hét csütörtökétől kezdődően, minden este tiltakoztak a város lakói, kezdetben a SMURD ellehetetlenítése ellen, illetve Raed Arafat támogatása érdekében. Rendbontás és erőszakos cselekedetek nem történtek, viszont egyik akcióra sem kértek engedélyt a szervezők. Így hozzávetőlegesen 3000 ember, tizenhat pénzbírság (melynek összértéke eléri a 8000 lejt), öt figyelmeztetés a csütörtök óta tartó marosvásárhelyi tiltakozáshullám „egyenlege”.

„Ez minden, csak nem spontán megmozdulás. A tüntetők között ott vannak az ellenzéki pártok Maros megyei vezetői, illetve a szakszervezeti vezetők is, akikben lehetne annyi bátorság és büszkeség, hogy felvállalják: ők szervezik a megmozdulásokat, és engedélyt kérhetnének úgy, ahogyan a törvény előírja” – fogalmazott a héten sajtótájékoztatóján Marius Paşcan.

Az első napokban pár tíz ember jelent meg a központi Virágóránál, de pénteken már 1000 lakos is az utcára vonult, mindamellett, hogy a felháborodás okát kiváltó egészségügyi törvénytervezetet visszavonták. Hétfőn este már 2000 személyt számlált a megmozdulás, és a Mentsük meg a SMURD-ot táblák helyett, a kormányt és az államelnököt szidó jelmondatok röpködtek a levegőben. Aznap a tömeg nem csak a központban tiltakozott, hanem – a Városháza felé indulván, onnan a Győzelem téri Vértanúk emlékművéhez, majd vissza a virágórához – a Kövesdomb és a Tudor lakónegyed felé vették útjukat. Azok számára is volt szavuk, akik a menetet az erkélyről vagy az ablakokból figyelték: „Ne az erkélyen álljatok, mert úgy éhen haltok!” A hatóságok több tíz csendőrt mozgósítottak a rend fenntartásának érdekében, de a közbiztonságiaknak nem akadt más dolguk, minthogy a tömeget kísérjék az útvonalon.

Fantáziadús szlogenek

A felvonulás során rájöhettünk, hogy van fantáziájuk a vásárhelyi lakosoknak, mert a rendszert szidalmazó mondatok változatosak voltak: „Băsescu, ne feledd, Románia nem a tied!” vagy „A kicsi és a vak átverte a népet!”. A táblákon pedig, amelyekkel a tüntetők helyszínre érkeztek, a „Légy több, mint egy juh a nyájban!”, „Le Băsescuval!”, „A diktátorok télen mennek el!”  vagy„Románia, ébredj!” feliratok voltak olvashatók. És bár a felvonuló tömeg hangos volt és bőbeszédű, az államelnök mélységes csendbe burkolózott egész héten.


Share Button
Ennyien olvasták: 236

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.