Központ
2020. június 02. kedd, Anita, Kármen

„Még a garázsárú lakásokra sincs kereslet”

Központ július 4, 2013 Társadalom

ingatlan„Még a garázsárú lakásokra sincs kereslet”

Az Országos Kataszteri Hivatal által nemrégiben közzétett felmérés adatai szerint az 2013 első félévében országosan 32 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest az ingatlan-tranzakciók száma. Arra voltunk kíváncsiak, hogy Marosvásárhelyen érezhető volt-e ilyen mértékű fellendülés, emiatt Trella-Várhelyi Tamás és Faluvégi Sándor helyi ingatlanközvetítőket kérdeztük tapasztalataikról.

„Nem hiszem, hogy ilyen mértékben nőtt volna az ingatlan-eladások száma, és azt is kétlem, hogy ez a statisztikai adat valós lenne. Nem csak a városunkban, de országos szinten is túlzásnak tartom a 32 százalékot. Tapasztalataink szerint Marosvásárhelyen talán az év első hónapjaiban kissé megugrott a tranzakciók száma, de nem lényegesen. Az utána következő hónapokban pedig nem hogy nem nőtt volna, hanem városunkban, a 2012-es évhez viszonyítva tovább csökkent az eladások száma. És szomorú bár, de ki kell mondani: továbbra is mélyrepülésben az ingatlanpiac, és szó sincs arról, hogy kilábaltunk volna a válságból” – értékelte a helyzetet Trella-Várhelyi Tamás.

Hasonlóan nyilatkozott Faluvégi Sándor is, akinek elmondása szerint a városban február-márciusban érződött némi fellendülés. Hozzátette: „A 32 százalékos növekedést túlzásnak vélem, legalábbis mi nem tapasztaltunk ilyen mértékű növekedést.”

Legkeresettebb lakások, negyedek

Arra a kérdésünkre, hogy Marosvásárhelyen milyen ingatlanok iránt legnagyobb a kereslet, Trella elmondta, hogy az úgynevezett „középjó” lakásokat keresik leginkább, és elengedhetetlen kikötésük a vásárlóknak, hogy ne legyen drága. „Az idén leginkább 2-3 szobás ingatlanokat bocsátottunk áruba, ugyanakkor a November 7 és a Tudor negyedi lakások voltak a legkeresettebbek. Amúgy az utóbbi negyedben árusítják a lakások zömét” – állítja mindkét ingatlanszakértő.

Ami a korosztályt illeti, a legnagyobb vásárlási kedv a közép korosztálynál – 35-40 évesek körében – észlelhető, illetve a fiatal egyetemisták kérésére bonyolítottak le több tranzakciót az idén.

Trella kiemelte azt is, hogy, ami a lakás állapotát illeti, abban is a közepes minőségű és árú ingatlanok a nyerők. „A nagyon drága lakásokra nyilván kicsi a kereslet, de a rossz állapotban levőkre sincs, és a kedvezőtlen, a város központjától távol eső negyedben lévő apartmanokat, amelyek bár nagyon olcsók – akár 5000 euróért is meg lehet vásárolni őket –, még a megszorult, szűkre szabott zsebű vásárlók sem igénylik, holott ilyen árban néhány évvel ezelőtt még egy garázst sem lehetett vásárolni” – nyilatkozta.


Várható-e fellendülés?

„Sajnos nem vagyok bizakodó. Annyira rossz állapotban van a helyi ingatlanpiac, hogy az új házak is, amelyeket 2008-ban, a gazdasági válság előtt építettek magánszemélyek, azok is lakatlanul állnak” – állítja Trella. Elmondta, hogy az említett lakások nem megfelelően felépített ingatlanok, hisz a válság beállta előtt, amikor a piac tetőzött, és a házárak rohamosan nőttek, olyan személyek fogtak neki építkezni, nagy profit elnyerése reményében – cukrászok, szabók –, akiknek semmiféle szakképesítésük, érzékük nem volt ehhez.

Trella magyarázta azt is, hogy a vásárlási kedv kéz a kézben jár a gazdasági válsággal, és a bankok kemény és még keményebb feltételek mellett adnak csupán kölcsönt, készpénzzel meg kevesen rendelkeznek. „Mindamellett, hogy az ingatlanok ára csökkenőben van, a vásárlási kedv visszaesett. Azt viszont fontos megemlíteni, hogy akinek jelenleg stabil munkahelye van és hitelképes, az könnyebben vásárol lakást most, mint 4-5 évvel ezelőtt, mert az ingatlanok ára hozzávetőlegesen felére csökkent. A 2008-ban 60 ezer euróba kerülő két szobás lakást most 32-35 ezer euróért árulják” – mondta Trella.

Faluvégi Sándor sem derűlátó, és állítja, hogy az ingatlanpiac alakulása nagyban függ az európai, romániai gazdasági helyzettől, amelyek rajtunk kívül álló tényezők, emiatt nem lehet pontosan megjósolni, hogy mire számíthatunk a jövőben.

Share Button
Ennyien olvasták: 516

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.