Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Megdőlt a februári melegrekord Romániában

Központ február 17, 2016 Társadalom

Megdőlt a februári melegrekord kedden a fővárosban, ahol délután három órakor 25 fokot mutattak a hőmérők.

A Digi 24 hírtelevízió szerint még soha nem mértek magasabb hőmérsékletet februárban Bukarestben a meteorológiai megfigyelések kezdete óta. A mostani csúcs csaknem húsz fokkal magasabb a sokéves átlagnál: február közepén 6 fokos maximumot, és -3 fokos minimumot szoktak mérni a fővárosban.

A mostani bukaresti csúcsérték a februári országos  melegrekordtól is alig egy fokkal marad el. A legmagasabb februári hőmérsékletet, 26 fokot 1995 február 27-én a Fekete-tenger partjától 30 kilométernyire lévő Medgidián jegyezték fel.

Országos szinten a legmagasabb hőmérsékletet, 25,2 fokot a Kárpátok karéjának külső részén elhelyezkedő Râmnicu Săraton mérték kedden 14 órakor.

A mostani hőhullám főleg Románia délkeleti részét érintette, de Erdély déli részén is szokatlanul meleg volt: a keddi csúcshőmérséklet Háromszéken is sokhelyütt meghaladta a 20 fokot. A kovásznai megyeszékhelyen kedd délután 21.3 fokot mértek. Maros megyében 14 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála.

Az előrejelzés szerint véget ér rendkívüli meleg és szerdára több mint tíz fokkal visszaesik a hőmérséklet Románia déli részén.

Forrás: mti

Share Button
Ennyien olvasták: 472

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.