Központ
2020. július 07. kedd, Apollónia

Meglepetésekkel tarkított szoborápolás Vásárhelyen

Központ május 30, 2013 Társadalom

Meglepetésekkel tarkított szoborápolás Vásárhelyen

sz1

Egy szoborállítás nem mindig bizonyul könnyű feladatnak. Főként akkor, ha mögötte felüti a fejét a politikai érdek is. Néhány héttel ezelőtt arról írtunk, hogy lesz Sütő-emlékmű Vásárhelyen, azonban hetilapunk honlapján azt is jeleztük, hogy ezt a szobrot hamarabb felállítják Székelyudvarhelyen (egészen pontosan június 23-án, az ottani Művelődési Ház előtt), mint itt, Marosvásárhelyen. Ezúttal nem erről akarunk beszámolni, hanem szobraink állapotáról.

 

A Petőfi szoborért úsztak, ezért dicséret és elismerés nekik!

Cseh Gábortól tudtuk meg, hogy a harmadik alkalommal megrendezett marosvásárhelyi Swimathon versenyre az EMNT úszócsapata is benevezett. A fő cél a marosvásárhelyi Petőfi-szobor megrongálódott talapzatának rendbetétele. A tizennégy benevezett csapat közül az EMNT csapata a tisztes negyedik helyet érte el. Ez annál is értékesebb mivel az első három helyezett csapat többnyire profi úszókból állt.  Azzal is dicsekedhetnek, hogy a legidősebb versenyző is Cseh Gábor csapatában volt, mégpedig dr. Kincses Előd ügyvéd személyében. De íme, a csapat teljes névsora: Ábrám Noémi, Bíró Csaba Szilveszter, Debreceni Jenő, Jakab István, Kincses Előd, Kurki Paula, Lungu Andreea, Simon Zsolt, Szántó Norbert és nem utolsó sorban Szeghalmi Krisztina.

sz3

Cseh rávilágított arra is, hogy céljuk továbbra is megszólítani minden magyar embert, megerősíteni az itteniek magyarságtudatát. A helyi magyarság érdekeit kell szolgálni, mégpedig a civil szervezetek tevékenységeinek megerősítésével. Ezért is hozták létre a Magyar állampolgárok klubját. Ez a klub máris nagy népszerűségnek örvend, az említett klubot, a leírt kezdeményezést más városok is átvették. Továbbá rövidesen elindítják az Élsportolók, bajnokok klubját is, amivel hajdani és jelenlegi nagyjaink, valamint marosvásárhelyi sportbarátok előtt szeretnének tisztelegni.

Cseh Gábor csapata nevében ígéri, hogy teljes szívvel, és tiszta lélekkel fogják szolgálni az erdélyi magyarságot.


Az emberi cselekedet  a leghatékonyabb módszer

Portik Vilmostól, az Erdélyi Magyar Néppárt Maros megyei elnökétől azt tudtuk meg, hogy a helyhatósági választások kampánynyitója nem véletlenül volt a Kőrösi Csoma Sándor szobornál. Amint az a gyakorlatban is megfigyelhető, a Néppárt komolyan veszi mind a környezetünk, mind pedig a magyarság számára fontos emlékművek, közterek rendben tartását. Sajnos manapság nem minden esetben lehet az ilyesmit a hatóságokra, illetékesekre bízni.

Portik azt is elmondta, hogy ha az ember maga cselekszik, sokszor az a leghatékonyabb módszer. Amint az a beszélgetésünkből kiderült, ebben az ügyben is következetességre törekednek. Példaként említette, hogy március 14-én a Petőfi-szobor körüli parkot készítették elő az ünneplésre, legutóbb pedig ismét a Kőrösi Csoma Sándor szobra körül tüsténkedtek a Néppárt megbízottjai. Szervezetükben szép számmal vannak olyanok, akikre minden ilyen megmozduláson bizton lehet számítani. Megemlítendő, hogy ezeknek, és a hasonló eseményeknek a zászlóvivői, kezdeményezői Jakab István és Kirsch Attila.


„A semmiből egy új, más világot teremtettem…”

Azt is észrevettük, hogy javítják a Pszeudoszféra talapzatát.

Az emlékművet Csegzi Sándor volt vásárhelyi alpolgármester kezdeményezésére, Bolyai János születésének 200. évfordulójára állították a Bolyai János Emlékév szervezői. A szobor tervezője Horváth Sándor matematikus.

sz2

Amint azt megtudtuk, a felújítás felelőssége Vásárhely önkormányzatára hárul. Csegzi lapunknak elmondta, hogy az évekkel ezelőtt lerakott márványlapokból nagyon sokat elloptak. Továbbá az is kiderült, hogy a lapok nem állták az időjárás viszontagságait.

A lényeg, hogy városatyáink nem sokat teketóriáztak, hanem léptek: versenytárgyalást hirdettek, melynek pár napon belül meglesz a nyertese.

A Virágórára visszatérve, amelyről szintén írtunk korábban, abbéli reményünknek kell hangot adnunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül újra a régi formáját fogja mutatni.


Sütő-szobor: mindenki megelőz bennünket. Sopron után még Székelyudvarhely is!

Végül utánajártunk, hogy miként áll a Sütő-szobor felállításának ügye. Nem egyébért, de a jelek szerint Sopron után Székelyudvarhely is megelőz bennünket a szoboravatásban.  

Peti András, az RMDSZ  városi elnöke a Központ olvasóinak elmondta, hogy a Sütő-szobor felavatása után – melynek meglátása szerint a Színház-tér fog otthont adni – újabb szobrot fognak állítani. Hogy kinek, az egyelőre nem árulta el. De azt ígérte, nagy meglepetés lesz a vásárhelyiek számára. Úgy legyen!


Share Button
Ennyien olvasták: 494

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.