Központ
2017. november 21. kedd, Olivér
Havazás
Ma
Havazás
Eső valószínű
Holnap
Eső valószínű
Derült
Csütörtök
Derült

Megnyitja kapuját az új ruhába öltözött Teleki Téka

Központ augusztus 22, 2012 Társadalom

tekaMegnyitja kapuját az új ruhába öltözött Teleki Téka

A Teleki Téka alapítója, gróf széki Teleki Sámuel (1739–1822) korának egyik legképzettebb bibliofilje volt. Gyűjteményét kezdettől fogva közkönyvtárnak szánta, és egész életében dolgozott a bibliotéka gyarapításán – olvashatjuk a Téka honlapján. Az épület – ahol a könyvtár ma is működik – a 17.–18. században épült barokk stílusban. A Wesselényi családtól örökölt házhoz Teleki Sámuel 1799–1802 között emeltette azt a szárnyat, ahol gyűjtött könyvei most is az eredeti elrendezésben tekinthetők meg.

A Teleki Téka épülete a közelmúltban külső-belső felújítás alatt állt, ezért zárva volt a látogatók előtt. A könyvtárban folyó tevékenységről, a felújítási munkálatokról és a közelgő megnyitó ünnepségről Lázok Klárát, az intézmény osztályvezetőjét kérdeztük.

– Mutassa be, kérem, a Teleki Téka mai munkatársait?

– A Teleki Téka valahogy mindenkoron többet jelentett egy egyszerű munkahelynél, ez a kezdetektől fogva elhivatottság kérdése is volt. Sorolhatjuk itt az egykori Tékásokat, beszélhetünk akár Zsigmond Irmáról, aki titokban régi magyar irodalomórákat tartott a Tékában a nyolcvanas évek szorításai közepette, vagy Deé Nagy Anikóról, aki doktorátusi értekezésében tárgyalta a Teleki Téka és Teleki Sámuel történetét. Ma sincs ez másként, a Teleki Tékában dolgozó hét ember mindegyikéről elmondható, hogy legjobb tudása szerint dolgozik a Tékáért, és egy ilyen könyvtárban szükség is van erre. Szinte minden területet megpróbálunk becsülettel ellátni. Amellett, hogy mindannyian elvégezzük a szükséges könyvtárosi feladatokat, valahogy kialakultak azok a területek, ahol mindannyian szakemberként is segíteni tudjuk az intézmény működését. Kovács Bányai Réka a könyvtári szakmunka minden csínjának-bínjának ismerője. László Annamária a Tékáról-tékában folyó kutatások felelőseként, Márton Krisztina restaurátorként, Petelei Klára, Weisz Szidónia a Téka múzeumának tolmácsolóiként, Kovács G. György a Bolyai Múzeum őreként, én pedig menedzseri-marketinges közönségszolgálatos mindenesként veszem ki részemet a Tékáért és annak közönségéért folyó munkából. Jómagam ugyanakkor egyrészt a csapat munkáját próbálom összefogni, másrészt megvan a magam víziója arról, hogy a Teleki Tékának milyen helyet kellene elfoglalnia a tudományos palettán, illetve a közösség életében, s ezt próbálom lassan, kis lépésenként életbe ültetni.  

– Hány könyv van a leltárukon? Azon kívül, hogy betér a kutató olvasni, búvárkodni, milyen más eseményeknek ad otthont az intézmény?

– Körülbelül 210–220 000 könyv van a leltárunkon. Egy könyvtár könyveinek számát nagyon nehéz pontosan meghatározni, mivel egy cím – ami 1 leltárszám alatt van – néha lehet 20 kötetes is, viszont az is megtörténik, hogy egy öt kötetes munka minden kötetét külön leltárszám alatt tartják nyilván. Ami a Tékában folyó tevékenységeket illeti alapfeladataink az olvasóterembe látogató kutatók, olvasók kéréseinek eleget tenni, illetve szakszerűen bemutatni a Téka kiállításait az ide betérő érdeklődőknek. Fontosnak tartjuk ugyanakkor a Téka anyagainak tudományos kutatását, illetve a kutatóknak szükséges könyvtári segédanyagok elkészítését. Emellett próbáljuk kihasználni a Téka közösségépítő, didaktikai potenciálját is. Immár negyedik éve indítjuk újra gyerekprogramjainkat. A Márton Krisztina gyakorlati foglalkozásai, illetve az általam vezetett Tékagyerek „workshopok” és meseolvasó délelőttök a könyvet és az olvasást próbálják közelebb hozni a gyerekekhez.

– Sokat hallottunk arról, hogy több mint félezer könyv tűnt el a Tékából. Sikerült ezeket visszaszerezni? Kézre kerültek az eltulajdonítók?

– Ez az ügy sajnos még nincs lezárulva, folyik még az eljárás, úgyhogy semmit nem tudok még erről mondani. Amint lesz eredmény, természetesen közöljük majd a nyilvánossággal.

– A közelmúltban felújítás alá került a könyvtár épülete. Mióta folynak a munkálatok? Miből is áll a felújítás tulajdonképpen? Ki biztosította az anyagi hátteret?  

– Hangsúlyoznám, hogy teljes, külső-belső felújításról van szó. Tehát nemcsak külső tatarozás folyt az elmúlt években, hanem mind a raktárak, irodák, mind az olvasótermek és múzeumi terek megújultak. Ilyen méretű javítás nem volt még a Tékában. Ennek anyagi hátterét fenntartónk, a Maros Megyei Tanács biztosította, de támogatónk közé tartozik a Kulturális Minisztérium, az egykori Vidékfejlesztési Minisztérium, a bázeli és marosvásárhelyi Teleki Téka alapítvány is.

– Mikorra fejeződnek be a tatarozási munkák? Milyen időponttól válik újra látogathatóvá, kutathatóvá a könyvtár? Szerveznek-e nyitóünnepélyt?

– A Teleki Téka ünnepélyes megnyitójára augusztus 25-én, szombaton 10 órától kerül sor. Szeretettel várunk mindenkit az ünnepségre a Téka udvarán. A felújított tárlatok mellett bemutatjuk Értékek és kuriózumok c. időszakos kiállításunkat is, mely a Téka „leg”-jeiből nyújt válogatást a közönségnek. A megnyitó hangulatát a marosvásárhelyi Filharmónia harsonanégyese, illetve a kolozsvári Passeggio táncegyüttes barokk táncai emelik. Este 8-tól pedig a Tiberius vonósnégyes udvari koncertjére várjuk az érdeklődőket. Jövő héten, augusztus 28–31-e között Téka Nyílt napokat szervezünk, mindenkit várunk az új olvasóteremben szervezett bemutatóinkra, ahol az intézményben folyó tevékenységekbe – restaurálás-konzerválás, kutatási lehetőségek, olvasótermi szolgáltatásaink, gyerekprogramjaink – nyerhetnek betekintést az ide látogatók. Augusztus 31-én, pénteken 17 órától nyitjuk a Bolyai Emlékmúzeumot. Azért külön, mivel ezzel is szeretnénk aláhúzni a fontosságát ennek az emlékszobának. A megnyitó után a Bolyais Világtalálkozóval közös programpontként egy Marosvásárhelyről szóló irodalmi összeállítást láthatnak, illetve Kővirág koncertet hallgathatnak a Téka udvarára betérők. Este 9 órától pedig Kocsis István Bolyai Jánosról szóló monodrámáját Sebestyén Aba előadásában tekinthetik meg. A látogatókat augusztus 25-étől várjuk kiállításainkra, az olvasótermet pedig – a nyílt hét rendezvényei miatt – szeptember 4-én nyitjuk. A nyitvatartási idő továbbra is hétfő kivételével minden nap a múzeumi terekben, illetve kedd-szombat az olvasóteremben. 10–18 óra között hétköznap, valamint 10–13 óra között hétvégén. Mindenkit várunk majd a gyerekprogramjainkra is.


Share Button
Ennyien olvasták: 176

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.