Társadalom

Megszólalnak a képviselő- és szenátorjelöltek

Bár az idei parlamenti választások pontos dátuma még ismeretlen, Maros megyében már többen is bejelentették indulási szándékukat RMDSZ-es képviselő-, illetve szenátorjelöltként. Jelentkezni szeptember 12-ig lehet, a jelöltség feltétele, hogy a pályázó rendelkezzék valamelyik helyi vagy területi szervezet ajánlásával. Ennek hiányában 1.500 támogató aláírást kell összegyűjtenie. Szeptember 19-én az úgynevezett bővített Területi Képviselők Tanácsa rangsorolja majd a jelölteket. Cikkünkben mind a hat potenciális jelölt megszólal, valamint Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke is kifejti álláspontját.

szenkepv

Mára már nyilvános, hogy ön is indulna a parlamenti választásokon, ám többen fejezték ki indulási szándékukat, mint amennyi befutó hely megszerzésére esély van. Hogyan vélekedik az RMDSZ-en belüli támogatottságáról, illetve a potenciális vetélytársairól?

Brassai Zsombor: Kifejezetten jónak tartom, hogy többen kifejezték az indulási szándékukat. Teljes mértékben demokráciapárti vagyok és, méltányolom, hogy többen vannak, akik érzik magukban a képességet arra, hogy képviselői legyenek Maros megyének, és állnak elébe a belső megméretkezésnek. Hogy nekem, vagy másnak mennyi esélye van, illetve ki kinek a támogatását élvezi: számomra harmadlagos szempont.

Balogh József: Az általam képviselt nyugati régióban a héten tartunk jelölőgyűlést, és ott dől el, hogy kit javasolunk szenátor-, illetve képviselőjelöltnek. Jómagam négy mandátumot töltöttem Maros megye önkormányzati képviselőtestületében, de úgy állok hozzá, hogy ha értékelik a munkám, örülök neki, ha nem, akkor elfogadom. Egy dolog tény: ha az RMDSZ választást akar nyerni, szavazatokra van szüksége –  a 4 évvel ezelőtti eredményekhez képest idén sokkal kevesebb voksot kaptunk –, emiatt a listavezetők olyan személyek kell legyenek, akik már bizonyítottak. Ilyen például Soós Zoltán is. Logikus, hogy akik élvezték a vásárhelyiek támogatását, azokat a parlamenti választásokon is támogatnák a megye lakosai.

Csép Andrea: Az, hogy többen jelentkezünk, mint amennyi befutó hely van, csak jót jelent a szervezet számára. A versenyhelyzet egészséges a szervezet életében, valamint megerősíti és felkészíti a jelölteket. A saját esélyeimet egyelőre csak latolgatni tudom, optimista vagyok, de végső soron a szavazatok számítanak majd. Munkám során jelentős terepismeretre tettem szert, a polgármesterek kollégaként tekintenek rám, úgy vélem: elismerik a munkám, élvezem a bizalmukat.

Kozma Mónika: Az idei helyhatósági választások eredményeiből kiindulva, ma Maros megye magyar lakossága 2 szenátort, illetve 3-4 képviselőt tud az RMDSZ listájáról a parlamentbe juttatni. Ebből kiindulva nem érzem túlzásnak, hogy 5 személy is kifejezte indulási szándékát, sőt, kifejezetten hiszek abban, hogy egy minden szakmai területet lefedő, egységes csapat erősebben tudná képviselni Maros megye és az erdélyi magyarság érdekeit. Természetesen felmértem az esélyeimet, az érvek és ellenérvek mérlegelése után hoztam meg a döntésemet, melyet a hét elején az RMDSZ Marossárpatak községi helyi szervezetének bővített választmánya megerősített szavazatával. Hivatalosan is jelölt vagyok.

Vass Levente: Elsőként jelentettem be indulási szándékomat a helyhatósági választások közepén, mert a nevemmel és a szándékom világos jelzésével azt üzentem támogatóimnak, hogy az RMDSZ jelöltjeire kell szavazni. Sokan megértették az üzenetem időzítésének fontosságát a helyhatósági választások szempontjából is. Kérdésére röviden ennyi a válaszom: majd meglátjuk a rangsorolás és a választások után. Bővebb választ a júliusban elkészített rövidfilmből kaphatnak, melyet megtekinthetnek a www.vasslevente.ro oldalon.

Az RMDSZ által lefektetett játékszabály szerint a bővített TKT, az úgynevezett rangsoroló küldöttgyűlés, azaz hozzávetőlegesen 170 személy dönt majd a jelöltekről és azok listán való sorrendjéről. Ön szerint nem lenne-e üdvösebb előválasztás, vagy közvélemény-kutatás által rangsorolni a jelölteket?

Brassai Zsombor: Ez magánvélemény, de jómagam előválasztás-párti vagyok, hisz minden esetben ennek mozgósító ereje van, és ahol eddig megszerveztük, ott az RMDSZ iránti bizalom is nőtt. Emiatt tartottam volna fontosnak – hisz a szabályzat lehetővé teszi –, hogy Maros megyében ezúttal, amikor változások lesznek a parlamenti képviselők személyeit illetően, jó lett volna a lakosokat is megkérdezni. De a Területi Állandó Tanács ezt a módozatot választotta, ami úgyszintén illik a szabályzatba.

Balogh József: Nagyon fontosnak tartom a lakosság bevonását ezekbe a döntésekbe. Nem is értettem egyet a bővített TKT hatáskörével, szerintem legalább 600 RMDSZ-tag kellene ahhoz, hogy kiválasszák a szenátor- és képviselőjelölteket. Ez jó alkalom lett volna arra is, hogy a jelöltek bemutatkozzanak, elmondják a programjukat a településeken önkormányzati munkát végző szövetségieknek. Sajnos a többség így döntött, ekképp kell nekifutni a versenynek.

Csép Andrea: A TÁT feladatkörébe tartozott, hogy kiválassza a rangsorolás módozatát, ha így határozott, akkor ezzel megyünk tovább. Egyébként ez egy széles merítésű, reprezentatív testület. A legfontosabb kérdésre kell koncentrálni, éspedig arra, hogy minél több szavazót tudjunk mozgósítani, hisz ez a legnagyobb tét az RMDSZ számára.

Kovács Péter: Ez a testület reprezentatív a magyar közösségekre vonatkozóan, hisz benne van minden polgármester és alpolgármester, része a helyi szervezetek elnökei, civil szervezetek és egyházi személyek. Abszolút legitim testület, amely meggyőződésem szerint jó döntést fog hozni. Ezen személyek mögött tömegek vannak, hisz az idei önkormányzati választáson bizalmat nyertek. Ha Brassai Zsombor nem tartja ezt legitimnek, akkor a kérdésem az, hogy miért nem tudta a saját akaratát végigvinni az általa vezetett szervezeten? Ha valaki egy szervezet elnöke, akkor a saját álláspontját képes kell legyen érvényesíteni.

Kozma Mónika: A jelölőgyűlés azon véleményformáló közösségeket képviselő és vezető RMDSZ-tagokból áll, akik naponta találkoznak az emberek, a szavazópolgárok véleményével, így hiszek abban, hogy szavazatunkban majd megjelenik a szélesebb értelemben vett közvélemény is, ezáltal is erősítve a jelölés demokratikusságát.

Vass Levente: Az SZKT és a Maros megyei Területi Állandó Tanács augusztus elején döntött a rangsorolás módozatáról és időpontjáról. Azt tartom jónak, amit a szervezet demokratikusan kijelölt vezetői jónak tartottak. Sokkal megfelelőbbnek tartom ezt, mint a négy évvel ezelőtti rangsorolási módozatot, ahonnan idézhetnék az ott elhangzott érvelést…

Az MPP-vel együttműködés körvonalazódik – ám Maros megyében ez egyelőre kérdéses –, viszont az EMNP-vel nem. Ön miként vélekedne egy összmagyar listáról, amelyen mindhárom magyar alakulat helyet kapna?

Brassai Zsombor: Semmiképp nem tartom üdvösnek, hogy magyar politikai szervezetek egymással szemben induljanak a parlamenti választásokon, hisz közismert, hogy 11 ezerrel kevesebb szavazatot kapott az RMDSZ Maros megyében, mint 4 évvel ezelőtt. Ennek természetesen több oka is van, de tény, hogy a magyar-magyar politikai harcok hozzájárulnak ahhoz, hogy erősödjön az erdélyi magyar társadalomban a közömbösség. Mindent el kellene követni annak érdekében, hogy az együttműködés lehetőségét megtaláljuk, illetőleg bízom abban, hogy győz a józan ész, és a Néppárt is újragondolja az együttműködést, ám hangsúlyozom: ez országos és nem megyei szintű döntés.

Balogh József: Az összefogásnak eredménye volt a vásárhelyi polgármester-választáson is. Én mindig úgy gondoltam, hogy a magyarok, pártállástól függetlenül, össze kell zárjanak, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy többfele szavazzunk.

Csép Andrea: Ez a döntés országos hatáskörbe tartozik, de a helyhatósági választások eredménye tükrében úgy gondolom, jelenleg teljesen tisztázottak az erőviszonyok és az egyes politikai alakulatok támogatottsága, emiatt nem látom a kérdés aktualitását a parlamenti választásokra vonatkozóan.

Kovács Péter: Szeptember 3-án születik döntés arról, hogy a második befutó helyet az MPP Hargita vagy Maros megyében kapja-e. Az EMNP vezetőjével lesz találkozónk a közeljövőben, és utána tudunk dönteni a hogyan továbbról. Ők augusztusban javasolták, hogy találkozzunk az EMI-tábor alkalmával, ám mi ezt visszautasítottuk, hiszen a tábor szellemiségével nem tudunk azonosulni, de kijelölünk egy újabb időpontot a tárgyalások lefolytatására.

Kozma Mónika: Létezik megállapodás az RMDSZ és MPP között, ám véleményem szerint együttműködés csak akkor tud kialakulni, akár politikai alakulatok, akár más szervezetek között, ha konszenzus van, és ha jól meghatározott, közös cél érdekében a résztvevő felek képesek egyéni érdekeiket a közösség érdekeinek alárendelni.

Sajtóinformációk szerint Novák Zoltán történész is esélyes egy szenátori hely betöltésére, egyes, RMDSZ-en belüli források szerint Markó Bélától venné át a stafétát a parlament felsőházában. Megkeresésünkre cáfolta a híreket: „Bár volt szó róla, de egyelőre nincs még semmi konkrétum. Ha lesz valami belőle, az a következő hetekben, hónapokban derül ki, amit viszont komoly előválasztás előz meg” – mondta el lapunknak a jelenleg önkormányzati képviselői tisztséget betöltő Novák.

Update: Az RMDSZ nyárádszeredai szervezete szerda este Novák Csaba Zoltánt jelölte szenátori tisztségre.

Pál Piroska, Timár Tímea

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.