Társadalom

Megtévesztés, káprázat és érzékcsalódás Marosvásárhelyen

Hamarosan különleges múzeumba látogathatnak el a marosvásárhelyiek, ahol optikai illúziók, valóságot átalakító tükör, önműködő hangszerek és hasonló, interaktív érzékcsalódásokkal várják az érdeklődőket. A vándorkiállítást a Plútó Csillagászati Egyesület szervezi. Az Illúziók Múzeuma május 11-18-a között tart nyitva a Néprajzi Múzeumban.

Optikai illúziók, huszonnégy óriás méretű, valóságot átformáló tükör, örvényszerű alagút, önmaguktól működő hangszerek és számos „csoda” várja a látogatókat az egyedi elgondoláson alapuló múzeumban, ahol interaktív foglalkozáson is részt vehetnek a vendégek. A résztvevők „kapcsolatba léphetnek” az őket körülvevő tárgyakkal, és lehetőséget kapnak arra, hogy megfejtsék és megértsék az illúziókat. Ebben segít egy szakember is, aki részletes magyarázatokkal vezeti rá az érdeklődőket a válaszokra, valamint a logikus gondolkodásmód elsajátítására.

Megtapasztalni a lehetetlennek vélt dolgokat

Az Illúziók Múzeuma egy „vándorprojekt”, amelynek az a fő célja, hogy lehetőleg minél több romániai nagyvárosba eljusson. A világ legtöbb nagyvárosában már jól ismert jelenség, többek között Barcelonában, Zágrábban, Ljubljanában és Moszkvában is megvalósították ezt a kezdeményezést. Romániában jelen volt már a kiállítás többek között Kolozsváron és Szatmárnémetiben is.

„Olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ahol a résztvevők kortól függetlenül, játék és tapasztalat révén tanulhatnak. A projekt teljes mértékben eltér a hagyományos elgondolásoktól és leginkább nevelő, oktató jellegű. Fontosnak tartom, hogy minden család, minden gyermek és minden ember legalább egyszer meglátogassa az Illúziók Múzeumát, mert egyedi élmény megtapasztalni a számunkra lehetetlennek vélt dolgokat, valamint nagy kihívás megfejteni az optikai illúziók titkait. Különleges élmény érintés nélkül thereminen játszani, vagy „fakírként” olyan ágyra ráfeküdni, amelyből 2200 éles szeg áll ki – mondta Adrian Filpișan, a projekt kezdeményezője.

Ahol semmi sem az, aminek látszik

Az Illúziók Múzeuma három nagy részből áll, amelyek különböző optikai illúziófajtákat mutatnak be: a tükörterem olyan hely, amely a kisebbek szórakozását biztosítja, például azzal, hogy a gyerekek pár perc alatt szalmaszál vékonyságúvá válhatnak, vagy akár ballon nagyságú gömbölydedséget ölthetnek magukra, illetve törpékké, hasukat az orrukon viselő jelenségekké formálódhatnak. Egy speciálisan a képeknek szentelt terem is rendelkezésére áll a látogatóknak, ahol több mint ötven eredeti kép teszi próbára azoknak a személyeknek az intelligenciáját és leleményességét, akik megpróbálják megfejteni az alkotások mögötti rejtelmeket, titokzatosságokat. A harmadik teremben az érdeklődők magyarázatot kaphatnak arra, hogyan működnek a hologramok, megtapasztalhatják egy hatméteres torony szédülést okozó magasságát, valamint azonosíthatják a zenei tehetségeket az első elektronikus hangszerrel, egy rádióhullámokkal vezérelt analóg szintetizátorral, a thereminnel.

A szervezők bátorítják a fotózást

„Mi nemcsak jó szabadidős szórakozást szeretnénk biztosítani a látogatóknak, hanem a gondolkodásmódjukat is próbára akarjuk tenni, a logikus gondolkodás elsajátítására alapozva. Szeretnénk, hogy az emberek természetes és logikus magyarázatokat kapjanak a bennünket körülvevő illúziókról, azok jelentőségeiről és működéseiről” – részletezte a szervező. Hozzátette, az érdeklődőket telefonokkal és fényképezőgépekkel várják, mert a rengeteg élményt és különlegességet nem győzik majd megörökíteni a helyszínen.

A múzeumot foglalás útján lehet majd meglátogatni: a contact@muzeuliluziilor.ro e-mailcímen vagy a 0740.365.699-es telefonszámon kell bejelentkezni. Az előadások reggel 9 és este 19 óra között zajlanak, óránként kezdődik egy-egy vezetett tárlat, amely 60 percet tart. A belépés 16 lejbe kerül, és a múzeum a Rózsák tere 11. szám alatt található.

Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.