Központ
2020. november 29. vasárnap, Taksony

Megtiltaná az osztálypénzgyűjtést és a saját gyerek tanítását az etikai kódex

Központ március 13, 2014 Társadalom

tanarPedagógusok kordában

Megtiltaná az osztálypénzgyűjtést és a saját gyerek tanítását az etikai kódex

Az utolsó simításokat végzi az Oktatási Minisztérium a pedagógusok számára írt etikai kódexen, amelynek kidolgozását már évekkel ezelőtt elkezdte. A dokumentum célja többek között a korrupciógyanús tevékenységek akadályozása, az esélyegyenlőség, a diákok jogainak fokozott védelme. A tervek szerint az etikai kódex legkésőbb június 15-én lépne érvénybe.

Kádár Annamária pszichológus kettős érzéssel viszonyul az említett kódexhez. Úgy véli, egyrészt szükségszerű, hisz a pedagógus viselkedése példaértékű kell legyen. Másrészt szerinte kérdéses, hogy a kódex a valóban komoly etikai dilemmákra választ tud-e adni. „Nem föltétlenül lehet általánosságokat  >>törvényben<<  szabályozni, mert minden eset sajátos. Üdvös lenne, ha a központilag kidolgozott kódex mellett az iskola kidolgozná a helyi problémákra koncentráló etikai ajánlásokat, amire a szülők és tanárok egyaránt hivatkozhatnának” – állítja a pszichológus.

Körtesi Sándor, a marosvásárhelyi 7-es Számú Általános Iskola német-földrajz szakos tanára elmondta, egyfajta etikai szabályzat mindig is létezett elméletben, és előfordulhat, hogy akik ezt eddig kijátszták, ezután is megtalálják a kiskapukat. „Önmagában helyesnek tartom a szabályzatot, viszont illene egy hasonlót törvénybe iktatni a diákokkal kapcsolatosan is, ugyanis már jó ideje csak a tanárokat érintik a törvénymódosítások, a diákok számára viszont semmi megszorítást nem alkalmaznak. Pedig meglenne annak is a helye” – véli a  tanár.

Nincs több ajándék a tanároknak…

A kódex megtiltaná a pénz, ajándékok vagy szolgáltatások elfogadását, illetve arról is rendelkezik, hogy a tanárok nem gyűjthetnek pénzt a szülőktől vagy a diákoktól. Körtesi úgy véli, a törvény nincs eléggé letisztázva. „A minap megajándékozott egyik kisdiákom egy általa készített rajzzal, mondván, ezt azért készítette nekem, mert tetszett az óra. Ha életbe lép a törvény, nem szabad többé ilyesmit elfogadnom? Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a törvény nem erre gondol, de akkor részletesebben tárgyalnia kellene a tényeket. Mi számít ajándéknak, mi nem. Mi számít pénzgyűjtésnek, és mi nem” – hívja fel a figyelmünket a pedagógus a tervezet visszásságaira.  


…és osztálypénzt sem gyűjthetnek

Hozzátette, hogy ő maga osztályfőnökként tud róla, hogy van az osztályának pénze, amit a szülők saját indíttatásukból összegyűjtenek, hogy abból majd fedezni tudják azokat a költségeket, amelyek az osztályt terhelik. „Volt már példa arra, hogy nekünk kellett szivacsot vásárolnunk, fénymásoláshoz szükséges lapokat, vagy új zárat az ajtóra. Az ilyen eseteket is a szülők oldják meg, így nekem nyugodt maradhat a lelkiismeretem, hogy nem volt közöm az általuk összegyűjtött pénzhez. Egyértelműen pozitív vetületei vannak ennek a kódexnek, ha valójában azokat a tanárokat fogja megcélozni, akik eddig az általuk szervezett külföldi kirándulás után lecserélték az autójukat egy újabbra” – állítja.

Kádár Annamária lapunknak elmondta, hogy amikor általános iskolában dolgozott, náluk is volt osztálypénz, de nem észlelt túlkapást ezen a területen. Emellett szimbolikus összegről beszélünk, illetve az iskolában szabályozták a pénz- és támogatáskezelést is, megvolt mindennek a törvényes kerete. „Azt gondolom, hogy egy-két eset alapján nem lehet általános következtetéseket levonni és a pedagógusszakmát elítélni, megkérdőjelezni a hivatástudatot, elkötelezettséget. Az pedig, hogy a szülő jobb körülményt szeretne biztosítani gyermekének, nem elítélendő, főleg amiatt, hogy az oktatási rendszerre kevés pénzt fordítanak, és az iskolák valóban pénzhiánnyal küzdenek” – mondta el.


Korlátozná a magántanár kiválasztását

A kódex szövege szerint ugyanakkor a tanárok nem adhatnak magánórát sem a saját, sem az adott tanintézménybe járó diákoknak. Körtesi elmondta, hogy ez a törvény eddig is létezett, legalábbis elméleti formában. Ám úgy véli, hogy ez két okból is kifogásolható. „Az egyik az, hogy ha egy szülő pont azt a tanárt látja legmegfelelőbbnek a gyereke taníttatására, aki egyébként is oktatja az iskolában a gyerekét, akkor meg kellene adni neki ezt a jogot. Azt, hogy ez a pedagógus az iskolában kedvezményezi-e majd ezt a diákot, vagy sem, azt már ellenőrizni lehet. „Mi történik akkor, ha egy olyan faluról van szó, ahol csak egyetlen matematika tanár van? Akkor más faluba/városba kellene ingáznia a diáknak, ha magánórára szeretne járni?” – teszi fel a költői kérdést a tanár.

Pozitív vetülete is van a kódexnek

A kódex előírja, hogy a diákot nem oktathatja saját szülője vagy semmilyen, legalább harmadfokú rokona, kivéve, ha az illető pedagógus az egyetlen, aki az adott tantárgyat tanítja abban az iskolában. A német szakos tanár szerencsésnek véli, hogy szerepel a szövegben a kivétel, hiszen kis lakosságú falvakban ez problémát jelentene. Ám egy nagyobb iskolában, ahol egy bizonyos tantárgyat oktató pedagógusból több is van, helyénvalónak tartja ezt a szabályozást. Állítja: ez hasznára válhat mind a pedagógusnak, mind a gyerekének. Ha a pedagógus magát mégis jobbnak tartja, mint azt a kollégáját, aki a gyereket tanítja, még mindig ott a lehetőség, hogy otthon, családi környezetben megtanítsa arra, amit hiányosságként észlel” – összegezte Körtesi.

Kádár Annamária is egyetért a kódex ezen részével, és úgy tartja egészségesnek, hogy a szülői és pedagógusi szerep ne tevődjön egymásra, hisz nehéz objektívan értékelni pedagógusként, illetőleg anyaként a saját gyereket, akit szülőként feltétel nélkül elfogadunk.


Share Button
Ennyien olvasták: 383

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.