Központ
2020. július 14. kedd, Örs, Stella

Megtoldott Marosvásárhelyi Napok

Központ június 6, 2013 Társadalom

Megtoldott Marosvásárhelyi Napok

msnapok

Fölösleges lenne most Marosvásárhely műemlékeit sorolni. Azonban egy mondat erejéig mindenképpen meg kell tennünk, hiszen például a volt Városháza, a Kultúrpalota és nem utolsó sorban a Vár okán sokan figyelnek ránk szerte a világon. Ez utóbbi kapcsán többen elgondolkodtunk az évek során, hogy miért is kellett helyet adnia egy rangján aluli eseményeknek.

Ez a helyzet szerencsére mára megváltozott. Idén a Liget adott otthont a XVII. Marosvásárhelyi Napok rendezvénysorozatnak. Az önkormányzat magáénak tudhatja a fent említett területet, a stadiont, illetve ennek környékét. Amint az kiderült, ebben az évben városatyáink úgy határoztak, hogy meghosszabbítják a városnapokat. Ez az időjárásnak és többek között a ballagásoknak tudható be.


A Liget, az egykori marosvásárhelyi hangulattal

Akik az elmúlt napokban kilátogattak a Ligetbe, két okból is meglepődhettek. Egyfelől, hogy a hely feljavult, másfelől, hogy a stadion lelátóinak egy része már fel van újítva. Minden valószínűséggel hamarosan ezt a munkálatot is teljesen befejezik, és a Liget már teljes pompájával fogja idézni egykori formáját. Ezt az állapotot amolyan gyorstalpalással kellett megoldani, hiszen a várban folynak a munkálatok, amelyek a szakemberek becslése szerint még további egy esztendeig eltartanak majd.  

Ez elmúlt években arról panaszkodtak, hogy a miccs, a flekkenezés, a borozás és a sörözés nem illik a várba. A Ligetre így minden bizonnyal nagy szüksége van a városnak.

Rövid időn belől megválik, hogy a vár infrastruktúrája mire lesz alkalmas, de felújított állapotában remélhetőleg más típusú kulturális rendezvényeknek ad majd otthont.  

A múlt heti kedvezőtlen időjárásnak tudható be az, hogy vasárnap nem fejeződött be a Marosvásárhelyi Napok XVII. rendezvénysorozata. Habár a teljes programcsomagot le lehetett futtatni, a jelenlevőknek és a kibátorkodóknak időnként áldozatot is kellett hozniuk, hiszen esőből-szélből, viszontagságos időből volt bőven.


A rendezvényhosszabbítás az időjárásnak és a ballagásoknak tudható be

A hosszabbítás okai között a ballagásokat is meg kell említeni, hisz ez is közrejátszott a döntésben. Ebben az időszakban, vagyis május és július között nagyon sok program, rendezvény ütközhet. Kezdve a Marosvásárhelyi Napoktól a ballagásokig, az érettségitől a felvételikig. Fontos, hogy ezekre az eseményekre még jobban oda figyeljenek a rendezők, hisz a helyszínhasználat és a másféle események igencsak befolyásolják a részvételi hajlandóságot.  


Vásárhely főterén  egész nap román zene bömbölt

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a főtéren szinte egész nap csak román zenét lehetett hallani. Ennek utána is jártunk, hiszen az észrevétel jogos.

Peti András, Marosvásárhely leendő alpolgármestere ezzel kapcsolatosan elmondta: „Igen, hallottam én is erről. Az a meggyőződésem, hogy a városi tanácsosok ezek után azzal is kell foglalkozzanak, hogy ehhez hasonló dolgok ne fordulhassanak elő. Az, ami a főtéren történt abszolút nem helyes, és nagy kár! A tény ugyanis romboló hatással bír a városra, Marosvásárhely kultúrá­jára, és persze a rendezvénysorozatra egyaránt. Legalábbis szerintem. Azonban, ha lesz magyar alpolgármestere a városnak, egészen biztos, hogy hasonló dolgok, helytelen történések nem, vagy csak kis számban fordulnak majd elő.“

Kérdéseinkkel Csegzi Sándor volt alpolgármesterhez is fordultunk, akitől megtudtuk, hogy ő személy szerint egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy a meglévő rádiósított rendszer használatával válogatatlanul szolgáltassanak zenét. Sőt, szerinte az egyházak vasárnapi liturgikus eseményeit sem kellene közvetíteni, hiszen az említettek egyáltalán nem szükségszerűek. Így ezeket egyértelműen ellenzi, ugyanis ez a forma abszolút nem talál, nem illik Marosvásárhely kulturális világába.  

Ami pedig a színpadi megnyilvánulásokat és fellépéseket illeti, a volt alpolgármester szerint ezek  etnikailag arányosan zajlottak. A következő időszakra vonatkozólag pedig szükségesnek találja egy szakembercsoport megjelölését és megbízását, melynek az lesz a feladata, hogy ebben a kérdésben az arányokat minden formában kiegyensúlyozottá tegye, figyelembe véve a minőséget is.

 

A sátrak még állnak, de néhány nap múlva már csak fele lesz

Azt is észrevettük, hogy Vásárhely főterén még a sátrakat sem bontották el. Amint azt az illetékesektől megtudtuk, ezek egyik fele a vendéglátói, a másik fele pedig a kézművesi rész.

Az elmondottak szerint az elsőt, vagyis a vendéglátói oldalt tovább szeretnék működtetni. Természetesen ebbe is beleszólhat az időjárás, amiként az is, hogy egyáltalán lesz-e igény rájuk. A kézművesek sátrait a rendezvénysorozat végén megszüntetik.  


Share Button
Ennyien olvasták: 404

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.