forgatag
Társadalom

Méltatlan helyszínek és koncertszabotázs forgatagában

forgatagMéltatlan helyszínek és koncertszabotázs forgatagában

Még mindig számos kérdés tisztázatlan a közelgő Vásárhelyi Forgatag rendezvényeinek helyszíneit illetően. Sokaknak szemet szúr, hogy a helyi magyarok sereglésének nem a város központja ad helyet. Kérdéseinkkel Marosvásárhely alpolgármesterét, Peti Andrást kerestük meg, aki elektronikusan tudott válaszolni kérdéseinkre, mert Bakos Levente tanácsossal együtt Törökországban képviseli a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt.

– Alpolgármester úr, a Forgataggal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés merül fel, amelyekre nehéz elfogadható választ adni. Az első talán az lenne, hogy miért nem lehetett volna jobban sürgetni az engedélyek megszerzését?

– Amikor több hónappal ezelőtt bejelentettük, hogy megszervezzük a Forgatagot, egy új és hiánypótló őszi fesztivált, a magyar kultúra napjait, egyesek már akkor fenntartásokkal fogadták a hírt. Az optimisták úgy vélték, nem indokolt egy ilyen rendezvény, mert még nem vagyunk szórványban, a konzervatívok úgy gondolták, inkább csempésszük be a Polgármesteri Hivatal rendezvényeibe a magyar kultúrát, néhányan pedig úgy, hogy nem vagyunk képesek ennek megszervezésére.

Végül is a tenni akarók, a jövőt építők, a társadalmi párbeszédet támogatók, a bizakodók, „a szebb és jobb magyar jövő” pártja győzedelmeskedett. A több hónapos áldozatos, önkéntes és elismerést nélkülöző munka eredménye a múlt hét óta folyó közösségen belüli viszály, megosztottság látszatának serkentése.

Aki már szervezett rendezvényt, bármekkorát is, nagyon jól tudja, mennyi összetevője van ennek a munkának. A Forgatag szervezői egy nagyon ambíciós programtervet álmodtak meg, aminek két legfontosabb tényező szab határt: a helyszín és az anyagi erőforrások. Addig, amíg a pályázatokat nem bírálták el – tudniillik a rendezvény költségvetésének mintegy felét pályázati támogatásból fedezzük – nagy felelőtlenség lett volna a helyszín igénylési kérelmét benyújtani. A logikai sorrend a következő volt, a pályázatok elbírálása, a kulturális és zenei program véglegesítése, és legutoljára a helyszínfoglalási kérelem benyújtása. Ez utóbbi a rendezvényt megelőzően két hónappal történt meg, és semmilyen garancia nem létezik arra, hogy ha előbb nyújtjuk be, más elbírálásban részesültünk volna.

– Sokaknak az is szemet szúr, hogy a Forgatagnak nem Vásárhely főtere ad otthont. Ez miért van így?

– Ez egy téves információ, hiszen a Forgatag programjai több helyszínen, a Kultúrpalotában, a Maros Megyei Múzeumban, a Várban, a Színházban stb. kerülnek megszervezésre. Kizárólag a zenei program és a kézműves vásár helyszínét illetően vannak kérdések. Ami a zenei programok helyszínét illeti, elejétől fogva a főtérben gondolkoztunk, de nem kergettünk délibábot, tudtuk, hogy a helyszín kérdése lesz a fesztivál legnehezebb feladata. És mivel soha nem hátráltam meg a nehéz, illetve majdnem lehetetlennek tűnő küldetéstől, ezért már jóval alpolgármesterré való megválasztásom előtt elkezdtem dolgozni ezen az ügyön.

– A napokban RMDSZ-közeli újságíró cikke jelent meg, amelyben azért bírálja önt mint alpolgármestert, mert akkor tűnt el, amikor a legnagyobb szükség lett volna önre, ráadásul telefonon sem volt elérhető. Ez az információ mennyire állja meg a helyét?

– Mindenkinek számít a véleménye, és a megfogalmazott kritikák biztosítják és szavatolják, hogy egyrészt fontos az, amit teszek, másrészt a média képviselői folyamatos visszajelzései alapján lehet tökéletesíteni a tevékenységemet. Mielőtt szabadságra mentem, az addigi sorozatos egyeztetések eredményeképpen, a zenei programok helyszíneként a főteret jelöltük meg, és semmilyen egyéb feltételt nem határoztak meg. Amire visszajöttem, ez a kép teljes mértékben megváltozott.

– A vásárhelyiek öntől várnák a megoldásokat. Önnek kellene lennie az összekötő kapocsnak a szervezők és a Polgármesteri Hivatal között…

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy bizalmával tűntet ki Marosvásárhely közössége, ami arra kötelez, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek a marosvásárhelyiek életminőségének javítása érdekében. Mindenki számára világos lehet, hogy a Polgármesteri Hivatal képviselőivel való tárgyalás nem egyszerű! Viszont az is igaz, hogy a köztéri rendezvényeket engedélyező bizottságban nem vagyok benne – a 9 tagból 1 magyar –, az alpolgármesteri tisztségemet pedig nem egészen két hónapja töltöm be. Ennek ellenére majdnem naponta egyeztettem ez ügyben a polgármester úrral és csapatával.     

– Mindenki azt szeretné, ha a rendezvény sikeresnek bizonyulna. Ezzel szemben eléggé döcögősen indult. Ön szerint mire lehet számítani? Egyáltalán van-e, aki felvállalja a felelősséget forgatag kudarcáért?

–  A Forgatag az idén első alkalommal kerül megrendezésre, és megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a marosvásárhelyiek a magukénak érezzék a rendezvényt. Akkor lesz sikeres, ha ők jól érzik majd magukat, minél nagyobb számban megtisztelnek jelenlétükkel. Nem attól kell tartani, hogy siker esetén ki fogja a babérokat learatni, hanem attól, hogy ha a marosvásárhelyi magyarok nem tűntetnek ki érdeklődésükkel. Ha nem sikerül megfelelő helyszínt találni a zenei programoknak, akkor meg kell nevezni a bűnbakot.

– Az adminisztrációs törvények szerint a kulturális rendezvényekre nem kell engedélyt kérni, csak be kell jelenteni. Ezt az is tudja, aki nem jogász. Ebben a formában akkor miért nem használták ki jobban a törvény adta lehetőséget?

– Nem kételkedem abban, hogy a segítőkész emberek jóhiszeműen és jóindulattal értelmezik a törvényt. Viszont ez egy kicsit bonyolultabb. Azt mondja ugyanis a törvény, hogy a szervezők nem kötelesek előre bejelenteni a kulturális rendezvényeket. Viszont a teljes felelőssége a rendezvénynek őket terheli, bármi nem kívánatos dolog történik. A főtéri helyszín feltételez útlezárást, a forgalmi rend megváltoztatását, amit kizárólag a közúti rendőrség, illetve a helyi rendőrség tud megoldani. A tömegrendezvényeknél, legyen az bármilyen békés és nyugodt, a szervezők kötelesek intézkedni a rend fenntartása érdekében. Mindent meg kell tenni, hogy a résztvevők biztonságban érezzék magukat.


Share Button

Hozzászólások

hozzászólás

Még szintén kedvelheted...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.