Központ
2017. december 15. péntek, Valér
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős
Borús
Szombat
Borús
Jórészt felhős
Vasárnap
Jórészt felhős

Méltatlan helyszínek és koncertszabotázs forgatagában

Központ augusztus 22, 2013 Társadalom

forgatagMéltatlan helyszínek és koncertszabotázs forgatagában

Még mindig számos kérdés tisztázatlan a közelgő Vásárhelyi Forgatag rendezvényeinek helyszíneit illetően. Sokaknak szemet szúr, hogy a helyi magyarok sereglésének nem a város központja ad helyet. Kérdéseinkkel Marosvásárhely alpolgármesterét, Peti Andrást kerestük meg, aki elektronikusan tudott válaszolni kérdéseinkre, mert Bakos Levente tanácsossal együtt Törökországban képviseli a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatalt.

– Alpolgármester úr, a Forgataggal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés merül fel, amelyekre nehéz elfogadható választ adni. Az első talán az lenne, hogy miért nem lehetett volna jobban sürgetni az engedélyek megszerzését?

– Amikor több hónappal ezelőtt bejelentettük, hogy megszervezzük a Forgatagot, egy új és hiánypótló őszi fesztivált, a magyar kultúra napjait, egyesek már akkor fenntartásokkal fogadták a hírt. Az optimisták úgy vélték, nem indokolt egy ilyen rendezvény, mert még nem vagyunk szórványban, a konzervatívok úgy gondolták, inkább csempésszük be a Polgármesteri Hivatal rendezvényeibe a magyar kultúrát, néhányan pedig úgy, hogy nem vagyunk képesek ennek megszervezésére.

Végül is a tenni akarók, a jövőt építők, a társadalmi párbeszédet támogatók, a bizakodók, „a szebb és jobb magyar jövő” pártja győzedelmeskedett. A több hónapos áldozatos, önkéntes és elismerést nélkülöző munka eredménye a múlt hét óta folyó közösségen belüli viszály, megosztottság látszatának serkentése.

Aki már szervezett rendezvényt, bármekkorát is, nagyon jól tudja, mennyi összetevője van ennek a munkának. A Forgatag szervezői egy nagyon ambíciós programtervet álmodtak meg, aminek két legfontosabb tényező szab határt: a helyszín és az anyagi erőforrások. Addig, amíg a pályázatokat nem bírálták el – tudniillik a rendezvény költségvetésének mintegy felét pályázati támogatásból fedezzük – nagy felelőtlenség lett volna a helyszín igénylési kérelmét benyújtani. A logikai sorrend a következő volt, a pályázatok elbírálása, a kulturális és zenei program véglegesítése, és legutoljára a helyszínfoglalási kérelem benyújtása. Ez utóbbi a rendezvényt megelőzően két hónappal történt meg, és semmilyen garancia nem létezik arra, hogy ha előbb nyújtjuk be, más elbírálásban részesültünk volna.

– Sokaknak az is szemet szúr, hogy a Forgatagnak nem Vásárhely főtere ad otthont. Ez miért van így?

– Ez egy téves információ, hiszen a Forgatag programjai több helyszínen, a Kultúrpalotában, a Maros Megyei Múzeumban, a Várban, a Színházban stb. kerülnek megszervezésre. Kizárólag a zenei program és a kézműves vásár helyszínét illetően vannak kérdések. Ami a zenei programok helyszínét illeti, elejétől fogva a főtérben gondolkoztunk, de nem kergettünk délibábot, tudtuk, hogy a helyszín kérdése lesz a fesztivál legnehezebb feladata. És mivel soha nem hátráltam meg a nehéz, illetve majdnem lehetetlennek tűnő küldetéstől, ezért már jóval alpolgármesterré való megválasztásom előtt elkezdtem dolgozni ezen az ügyön.

– A napokban RMDSZ-közeli újságíró cikke jelent meg, amelyben azért bírálja önt mint alpolgármestert, mert akkor tűnt el, amikor a legnagyobb szükség lett volna önre, ráadásul telefonon sem volt elérhető. Ez az információ mennyire állja meg a helyét?

– Mindenkinek számít a véleménye, és a megfogalmazott kritikák biztosítják és szavatolják, hogy egyrészt fontos az, amit teszek, másrészt a média képviselői folyamatos visszajelzései alapján lehet tökéletesíteni a tevékenységemet. Mielőtt szabadságra mentem, az addigi sorozatos egyeztetések eredményeképpen, a zenei programok helyszíneként a főteret jelöltük meg, és semmilyen egyéb feltételt nem határoztak meg. Amire visszajöttem, ez a kép teljes mértékben megváltozott.

– A vásárhelyiek öntől várnák a megoldásokat. Önnek kellene lennie az összekötő kapocsnak a szervezők és a Polgármesteri Hivatal között…

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy bizalmával tűntet ki Marosvásárhely közössége, ami arra kötelez, hogy minden tőlem telhetőt megtegyek a marosvásárhelyiek életminőségének javítása érdekében. Mindenki számára világos lehet, hogy a Polgármesteri Hivatal képviselőivel való tárgyalás nem egyszerű! Viszont az is igaz, hogy a köztéri rendezvényeket engedélyező bizottságban nem vagyok benne – a 9 tagból 1 magyar –, az alpolgármesteri tisztségemet pedig nem egészen két hónapja töltöm be. Ennek ellenére majdnem naponta egyeztettem ez ügyben a polgármester úrral és csapatával.     

– Mindenki azt szeretné, ha a rendezvény sikeresnek bizonyulna. Ezzel szemben eléggé döcögősen indult. Ön szerint mire lehet számítani? Egyáltalán van-e, aki felvállalja a felelősséget forgatag kudarcáért?

–  A Forgatag az idén első alkalommal kerül megrendezésre, és megpróbálunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a marosvásárhelyiek a magukénak érezzék a rendezvényt. Akkor lesz sikeres, ha ők jól érzik majd magukat, minél nagyobb számban megtisztelnek jelenlétükkel. Nem attól kell tartani, hogy siker esetén ki fogja a babérokat learatni, hanem attól, hogy ha a marosvásárhelyi magyarok nem tűntetnek ki érdeklődésükkel. Ha nem sikerül megfelelő helyszínt találni a zenei programoknak, akkor meg kell nevezni a bűnbakot.

– Az adminisztrációs törvények szerint a kulturális rendezvényekre nem kell engedélyt kérni, csak be kell jelenteni. Ezt az is tudja, aki nem jogász. Ebben a formában akkor miért nem használták ki jobban a törvény adta lehetőséget?

– Nem kételkedem abban, hogy a segítőkész emberek jóhiszeműen és jóindulattal értelmezik a törvényt. Viszont ez egy kicsit bonyolultabb. Azt mondja ugyanis a törvény, hogy a szervezők nem kötelesek előre bejelenteni a kulturális rendezvényeket. Viszont a teljes felelőssége a rendezvénynek őket terheli, bármi nem kívánatos dolog történik. A főtéri helyszín feltételez útlezárást, a forgalmi rend megváltoztatását, amit kizárólag a közúti rendőrség, illetve a helyi rendőrség tud megoldani. A tömegrendezvényeknél, legyen az bármilyen békés és nyugodt, a szervezők kötelesek intézkedni a rend fenntartása érdekében. Mindent meg kell tenni, hogy a résztvevők biztonságban érezzék magukat.


Share Button
Ennyien olvasták: 210

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.