Központ
2017. november 22. szerda, Cecília
Köd
Szerda
Köd
Köd
Holnap
Köd
Helyenként felhős
Péntek
Helyenként felhős

Memóriazavar

Központ november 27, 2013 Társadalom

korcsolyaMemóriazavar

Az ötlet nem rossz. Egy olyan „kiválósági központot” létesíteni a román állam pénzéből Marosvásárhelyen, amely rangos hazai és nemzetközi sportrendezvényeknek adhat otthont, ezáltal pedig hírnévhez, sportolási lehetőséghez, és további anyagi forráshoz juttatja a várost. Egy olyan kiapadhatatlan aranybányát költöztetni ide, amely megoldja a befektetések nélkül tengődő közösség gondjait. Ilyen meggondolások alapján „intézkedett” az RMDSZ, hogy a bukaresti mitikák kezében maradjon az évek óta épülő, befejezetlen műjégpálya és a városi sportcsarnok.

Így látták megvalósulni a „decentralizációs” törekvéseiket, a nyolc kiválósági központ egyikeként. Mert a memóriapirulájuk elgurult. Nem tudták feleleveníteni azokat a politikai kudarcaikat, amelyek minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a székelyföldi megyék esélytelenek az ország többi régiójával szemben, amikor központi alapokról vagy vidékfejlesztésről van szó. Ha összevetjük Maros, Hargita és Kovászna megye állami infrastrukturális beruházásait a Kolozs, Brassó és Szeben megyeiekkel, akkor mindössze az RMDSZ ma is tartó hataloméhségének a kétségbeejtő kudarcát könyvelhetjük el. Hiába mondják azt, hogy „tettek a városért” és az erdélyi magyarokért, ha a tények ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Érthető ugyan, hogy a helyi szervezetek vezetői elnézően kezelték politikai matuzsálemjeik kóros feledékenységét, az eddig elért eredményeik azonban az ígéretekkel szembeni fenntartásokra jogosították volna fel őket.

Évek óta parlagon hever a műjégpálya, és senki nem mutatja a jelét annak, hogy be szeretné azt fejezni. A Sapientia egyetem beruházásaihoz sem járult hozzá az állam, de az észak-erdélyi autópálya folytatásához és a törvény által szavatolt jogok betartásához sem. Ennek az államnak a kormányától szerzett garanciát, alelnök úr? Az autonómia és a régiósítás, valamint a magyar egyetemi oktatás többsíkú problémáinak az ügyében sem tudtak zöld ágra vergődni, ennek a jégpályának az adásvételén mégis ilyen jól kiegyeztek? Hát mégis kormányon van az RMDSZ? Akkor szóljanak, hadd örvendjünk ennek mi is! És ha már így áll a dolog, hogy ilyen komoly eredményeket képesek elérni, akkor hagynák inkább a sportlétesítményeket a város „megrontó kezeire”, és szereznék meg nekünk a Székelyföldi Régiót és a magyar egyetemet.

Egyébként is a kiválósági központokat működtető román kormány legalább négyévente cserélődik, az új miniszterek pedig minden korábbi ötletet ellehetetlenítenek. A „Florea-éra” is egyszer véget fog érni, akkor pedig akár magyar (érdekeltségű) polgármestere is lehet a városnak. Előbb-utóbb az RMDSZ garnitúrája is megújul, és fordulat következhet be az alakulat retorikájában. Ki fogja majd akkor „elkérni” ezeket az épületeket a szolgálatos román kormánytól?  Hol lesznek majd akkor a műjégpálya beruházásában érdekelt cégek és azok haszonélvezői, és hol lesznek az aktuálpolitikai játszmák mai szereplői? Mi marad akkorra nekünk ebből a jól megrendezett „kiválósági színjátékból”?


Share Button
Ennyien olvasták: 233

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.