Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Memóriazavar

Központ november 27, 2013 Társadalom

korcsolyaMemóriazavar

Az ötlet nem rossz. Egy olyan „kiválósági központot” létesíteni a román állam pénzéből Marosvásárhelyen, amely rangos hazai és nemzetközi sportrendezvényeknek adhat otthont, ezáltal pedig hírnévhez, sportolási lehetőséghez, és további anyagi forráshoz juttatja a várost. Egy olyan kiapadhatatlan aranybányát költöztetni ide, amely megoldja a befektetések nélkül tengődő közösség gondjait. Ilyen meggondolások alapján „intézkedett” az RMDSZ, hogy a bukaresti mitikák kezében maradjon az évek óta épülő, befejezetlen műjégpálya és a városi sportcsarnok.

Így látták megvalósulni a „decentralizációs” törekvéseiket, a nyolc kiválósági központ egyikeként. Mert a memóriapirulájuk elgurult. Nem tudták feleleveníteni azokat a politikai kudarcaikat, amelyek minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy a székelyföldi megyék esélytelenek az ország többi régiójával szemben, amikor központi alapokról vagy vidékfejlesztésről van szó. Ha összevetjük Maros, Hargita és Kovászna megye állami infrastrukturális beruházásait a Kolozs, Brassó és Szeben megyeiekkel, akkor mindössze az RMDSZ ma is tartó hataloméhségének a kétségbeejtő kudarcát könyvelhetjük el. Hiába mondják azt, hogy „tettek a városért” és az erdélyi magyarokért, ha a tények ennek az ellenkezőjéről tanúskodnak. Érthető ugyan, hogy a helyi szervezetek vezetői elnézően kezelték politikai matuzsálemjeik kóros feledékenységét, az eddig elért eredményeik azonban az ígéretekkel szembeni fenntartásokra jogosították volna fel őket.

Évek óta parlagon hever a műjégpálya, és senki nem mutatja a jelét annak, hogy be szeretné azt fejezni. A Sapientia egyetem beruházásaihoz sem járult hozzá az állam, de az észak-erdélyi autópálya folytatásához és a törvény által szavatolt jogok betartásához sem. Ennek az államnak a kormányától szerzett garanciát, alelnök úr? Az autonómia és a régiósítás, valamint a magyar egyetemi oktatás többsíkú problémáinak az ügyében sem tudtak zöld ágra vergődni, ennek a jégpályának az adásvételén mégis ilyen jól kiegyeztek? Hát mégis kormányon van az RMDSZ? Akkor szóljanak, hadd örvendjünk ennek mi is! És ha már így áll a dolog, hogy ilyen komoly eredményeket képesek elérni, akkor hagynák inkább a sportlétesítményeket a város „megrontó kezeire”, és szereznék meg nekünk a Székelyföldi Régiót és a magyar egyetemet.

Egyébként is a kiválósági központokat működtető román kormány legalább négyévente cserélődik, az új miniszterek pedig minden korábbi ötletet ellehetetlenítenek. A „Florea-éra” is egyszer véget fog érni, akkor pedig akár magyar (érdekeltségű) polgármestere is lehet a városnak. Előbb-utóbb az RMDSZ garnitúrája is megújul, és fordulat következhet be az alakulat retorikájában. Ki fogja majd akkor „elkérni” ezeket az épületeket a szolgálatos román kormánytól?  Hol lesznek majd akkor a műjégpálya beruházásában érdekelt cégek és azok haszonélvezői, és hol lesznek az aktuálpolitikai játszmák mai szereplői? Mi marad akkorra nekünk ebből a jól megrendezett „kiválósági színjátékból”?


Share Button
Ennyien olvasták: 600

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.