Központ
2020. december 02. szerda, Melinda, Vivien

Milyen hely ez a Vásárhely?

Központ február 28, 2013 Társadalom

t2Milyen hely ez a Vásárhely?

Arról, hogy kik laknak, illetve laktak egy várost, esetünkben Vásárhelyt, arról egy messziről idevetődött idegen, egyebek mellett, a feliratokból, utcanevekből tájékozódhat a legkönnyebben. Nos, ha ama képzeletbeli idegen körülnézne a városban, minden bizonnyal azt hinné, elenyésző számban élnének benne magyarok, legalábbis a feliratok, utcák és terek elnevezéséből ítélve.

 

Végolvastam a vásárhelyi utcák hivatalos névjegyzékét, amelyet a helyi tanácsnak a 2010. június 24-ei 212-es számú határozatában találtam. Nos, ezen a listán 460 utca neve szerepel, közülük mindössze 40 magyar, illetve magyar vonatkozású. Beleértve a Trébelyt, valamint a Székely vértanúk utcáját, igaz, ez utolsó Secuilor martiri néven díszeleg. Ama 40 utca és tér között van továbbá a Gheorghe Doja, valamint a Pavel Chinezu (amint a mellékelt fotó is tanúsítja, ma már a Kinizsi Pál név szerepel az utcatáblán), és a Matei Corvin is.

T1

Pedig, ha jól meggondoljuk – az illendőség is ezt kívánna –, akkor egy település utcáinak, tereinek elnevezéseiben is tükröznie kellene az illető helység etnikai összetételét. Márpedig, ha csak az utcák, terek elnevezéseiből indulnánk ki, akkor Vásárhelyen elenyésző számú, arányait tekintve még a 10 százalékot sem elérve élnének magyarok. Helyes ez így, tanácsos uraim?

Share Button
Ennyien olvasták: 448

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.