Központ
2020. november 26. csütörtök, Virág

Milyen lesz a Somostető?

Központ november 8, 2012 Társadalom

so1Milyen lesz a Somostető?

A 450 méter tengerszint feletti magasságban levő Somostető már a múlt század elején Marosvásárhely közkedvelt kirándulóhelye volt. Dr. Bernády György sétányokat építtetett és csatornázva rendezte a Somostető város felőli részét. Ebben a csodálatos környezetben a későbbiekben gyermekjátszóteret, kisvasutat, nyári színpadot és állatkertet is létesítettek. Felépült a TV-erősítő és átjátszóállomás, majd egy magas víztorony is. Most pedig, mondhatnánk akár azt is, hogy a történelem ismétlődik. Állításunk igazolásaként szóljunk a jelen és a következő év somostetői fejlesztéseiről. Nemrég bővítették az állatkertet, elkészült a kötélpark, a nagyméretű játszótér, az Erdei Házikó, de átadták a gyalogos sétányt is.

Beszélgetőtársunk Csegzi Sándor, Marosvásárhely volt alpolgármestere. Őt kérdezzük:

– Mit kell tudni erről a nagyméretű fejlesztési projektről?  

– Háromszintes fejlesztésről beszélhetünk, melyek egymásra épülnek és kiegészítik egymást. Az elmúlt évtizedekben hozzászoktunk ahhoz, hogy a Somostető május 1-jén és augusztus 23-án egy amolyan „miccsező-flekkenező-söröző” hely volt. Ezen kellett valamilyen formában változtatni, hiszen a szabadidő központokra nagy szükség van. Nemcsak ünnepnapokon, hanem hétközben is.  

Nagyon fontos a célközönség, és a civilizált forma

so2

„Igen, ma már nem kimondottan flekkenezni és sörözni megyünk fel. A Somostetőn friss levegőt szívunk, feltöltődünk energiával, vagy ha úgy tetszik, fellazítjuk az agyunkat a mindennapi gondoktól, stressztől. Létesítményeink által minden korosztály rendelkezésére állunk: az óvodástól a nyugdíjasokig, nagyszülőkig. Mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy megtalálja a kikapcsolódás ama civilizált formáját, amelyre szüksége van, amit egy ilyen szabadidő központ megadhat” – magyarázta Csegzi.

A privatizáció visszásságai…

so3

– A kezdet és a kezdés nehézségekkel járt, nem várt akadályokat gördített terveik megvalósítása elé…

– A legelején voltak, akik azt akarták, hogy a meglévő dolgokat, vagyis a kisvasutat, a nyári színpadot, a volt Ceaușescu-villát és a vendéglőt újítsuk fel elsősorban, ugyanis ezek a létesítmények a régi emlékek őrzői.

Mi mindenképpen meg akartuk vásárolni a vendéglőt. Ennek érdekében több éven keresztül számtalanszor próbálkoztunk. Sajnos nem tudtunk megegyezni, hiszen olyan árat határoztak meg, ami számunkra kifizethetetlennek bizonyult. A Ceaușescu-villa szintén magánkézbe került, de itt az eladás szóba sem jött. Dacára annak, hogy az épület nem volt eladó, mégis próbálkoztunk, azonban hiába.

Következésképpen saját lábra kellett állni, új elképzelések mentén kellett elindulni. Ennek érdekében egy teljes felújítási vonalat indítottunk el.


A fejlesztés első része tehát a játszóterek létesítése, a kötélpark megépítése, újabb erdei utak kialakítása és a turista-, irányt jelző táblák felszerelése.

A második: új elképzelések eszközölése, meghatározása és kivitelezése.

A harmadik: a Marosvásárhelyi Állatkert…

so4

– Milyen beruházásokat eszközöltek-eszközölnek? Mennyi a projekt kifutási ideje?

– Mint már említettem, a somostetői övezetnek megvolt a saját maga hagyománya. A már meglévő játszóparkot szűk hat hónap alatt építettük meg. Tudni kell azt, hogy a játszótér folyamatos fejlődésben van.

Ugyanakkor iktattunk egy pályázatot, ami még 3 millió eurós finanszírozást jelent. Most vagyunk a tenderezés folyamatánál. Az elkezdett munkálatok bővítését tavasszal fogjuk továbbvinni.

Elkészült az Erdei Háznak nevezett pihenőhely is. Mostanság a világban igencsak divatos a kötélparkok létesítése, használata, erre itt Marosvásárhelyen is volt igény. Létre is hoztunk egyet, mely ma már használható.

Lesz még munka a következő évben is. Gondolok itt a kisvasútra, melynek vonalát szeretnénk felújítani és bővíteni, továbbá tervezzük a nyári színpad újraépítését is. Nem szabad azonban megfeledkezni az új kerékpár- és gördeszka utak kiépítéséről sem. Ami még fejlesztésre vár, az a kocogó pálya és a kötélpark.

– Miként próbálják kiszorítani a quadozókat a somostetői erdőből?

– Erre is van megoldás. Érvényben van egy tanácsi határozat, mely megtiltja ebben a térségben, vagyis a somostetői erdőben ezeknek a járműveknek a használatát. Azonban ahogy mondani szokták: a világ mindenkié, így nekünk is megvannak az elképzeléseink arra, hogy ezt a problémát is megoldjuk. Tervbe vettük, hogy a városon kívül kijelölünk olyan helyeket, ahol a motorsport kedvelői is kedvükre hódolhatnak szenvedélyüknek.

– Húsz évvel ezelőtt szó volt egy nagyon magas kilátó tv-torony építéséről…

– Ennek a megépítése ma már nem aktuális. Amit én kezdeményeztem, az a csillagvizsgáló és egy csillagda felépítése. A felszerelés lehetőséget teremtene a csillagászattal való ismerkedésre, és tudományos munkára is. A csillagdában pedig vetítéseket lehetne adott témákban lebonyolítani. A kezdeményezés létrehozása még várat magára, a tervek megvannak, és… ami késik, az nem múlik!

so5
– A városháza lemondott az erdőt átszelő út megépítéséről?

– Bizonyos értelemben ezt sikerült lefékezni. Tény az, hogy van egy tanácsi határozat, mely lehetőséget ad az egyik út tervének a megvalósítására. Habár az út megépítésére megvolt az anyagi háttér, erre a befektetésre az önkormányzat nem kapta meg a környezetvédelmi engedélyt. A meglévő pénzt a hivatal nem vesztette el. Sikerült ezt az összeget egy más útjavítási programba átterelni. Az útjavítások zöme, ami most, és az elmúlt évben zajlik és zajlott itt, Marosvásárhelyen, ebből a pénzből lett megvalósítva.   

Az átszelő út kérdése tehát fagyasztva van. Véleményem szerint erről még sokat kellene vitázni. Hogy melyik terv lesz a nyerő, azt most egyelőre nem tudni, azonban erre is megoldást kell találni, mert az útra szükség van.

– Megvalósíthatónak tartják-e a Víkendtelep és a Somostető közötti libegőt? Miért van, lenne erre szükség?

so6

– Van egy határozatunk, mely egyértelműen engedélyezi a libegő megépítését. Ennek költségét azonban nem lehet közpénzből megoldani. Ebben az esetben kimondottan magánbefektetésre van szükség. Ezek ma már nem olyan nagy pénzek, hogy egy magáncégnek ne érné meg. Az országban is működnek hasonló létesítmények – legalább háromról tudok –, és nagy közösségi elfogadtatásnak örvendenek. Nagyon jó lenne egy ilyen megoldással összekötni a szóban forgó két pontot. Az ötletet, elképzelést annyira jónak tartom, hogy ezeket az „állomásokat” még tovább fejleszteném. Bővíteném akár a Tudor lakónegyed felé. Tömegközlekedési eszközként, és turisztikai érdekességként is egyaránt tökéletes lenne!

– Végül beszéljünk egy kicsit a fejlesztési projekt harmadik részéről is…

– Igen, a Marosvásárhelyi Állatkert… Egyértelműen elmondható, Bereczki Boldizsárt a kezdeményezések emberének is lehet nevezni. Ő volt az, aki ráérzett arra, hogy mikor, hol és milyen formában kell lépni. A tanács részéről minden támogatást megadtunk a menedzsernek, és most, így visszatekintve, ki kell jelentenem, hogy abszolút megérte. Sikerült az állatkertet húsz hektárral bővíteni, a befektetések, fejlesztések egyértelműen Európa-szintűek.


Share Button
Ennyien olvasták: 1087

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.