Központ
2017. december 18. hétfő, Auguszta
Helyenként felhős
Hétfő
Helyenként felhős
Jórészt felhős
Holnap
Jórészt felhős
Jórészt felhős
Szerda
Jórészt felhős

„Minden évvel egy lépéssel közelebb az autonómiához”

Központ január 9, 2014 Társadalom

„Minden évvel egy lépéssel közelebb az autonómiához”

k111

Kedd este Marosvásárhelyen, a Kultúrpalotában a Madéfalvi veszedelem 250. évfordulójára emlékeztek. A SZNT által szervezett eseményen – a zsúfolásig megtelt teremben – jelen volt Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete, Zsigmond Barna Pál csíkszeredai főkonzul, Potápi Árpád, a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke. Az ünnepség Kecskés Csaba unitárius, Oláh Dénes római katolikus és Lőrincz János református lelkipásztorok áldásával kezdődött. A megemlékezésen Kilyén Ilka, Kilyén László és Györffy András színművészek a madéfalvi veszedelemről szóló költeményeket adtak elő, majd Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója ismertette a 250 évvel ezelőtt történteket.

Beszédében Kövér László elmondta, hogy bár a székelyföldi autonómia kivívása nehéz és hosszú menetelés lesz, minden év egy lépéssel közelebb visz e célhoz. Kiemelte, hogy a sikerhez elengedhetetlen a román társadalom bevonása és érdekeltté tevése az autonómiában, meg kell mutatni nekik, hogy az önrendelkezés kizárólag hasznukra válna.

k22

„A székelyek csak azzal a nemzeti szabadsággal akarnak élni, amit ígértek számukra 1918-ban Gyulafehérváron. Ők csak a jogaikat szeretnék betartatni, azt, amely szavatolja a nemzeti szabadságot, a társadalmi igazságot, egy jobb élet lehetőségét a szülőföldjükön, de mindemellett nem sérti a román állam egységét és a nemzetközi jogot sem” – fogalmazott Kövér László.

Hozzátette: a menetelésbe be kell vonni a fiatalokat, hisz ők lesznek a megérkezés nemzedéke, ők fogják majd a megszerzett autonómiát működtetni. A házelnök azt is kiemelte, hogy az autonómiatörekvéseket el kell választani a bonyolult erdélyi pártpolitikától, együttesen kell fellépni a székelyföldi önrendelkezés érdekében.

Kövér László Mahatma Ghandi idézetét hagyta útravalóul a közönségnek: „Először megtűrnek téged, később nevetnek rajtad, utána harcolnak ellened, majd győzöl”.

 

Share Button
Ennyien olvasták: 176

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.