Központ
2017. szeptember 26. kedd, Jusztina
Eső valószínű
Ma
Eső valószínű
Helyenként felhős
Holnap
Helyenként felhős
Helyenként felhős
Csütörtök
Helyenként felhős

„Minden jelentős probléma Marosvásárhelyen összpontosul”

Pál Piroska augusztus 31, 2017 Társadalom

A Marosvásárhelyiek V. Világtalálkozójának meghívására városunkba látogatott Kalmár Ferenc, a magyarországi Külgazdasági és külügyminisztérium szomszédságpolitikai fejlesztésért felelős miniszteri biztosa. Kalmár Brassóban született, élete első 30 évét Romániában töltötte, így gyakran és szívesen jön ide, és munkájából adódóan folyamatos kapcsolatban van a kárpát-medencei magyarsággal, valamint személyes ügyének tekinti a határon túli magyar kisebbség életkörülményeinek javítását.

A miniszteri biztos feladata, hogy képviselje Magyarország, a magyar állampolgárok, valamint a magyar kisebbségek érdekeit a nemzetközi külpolitikai fórumokon, részt vegyen a szomszédos országokkal közös kisebbségi vegyes bizottságok ülésein, és programot készítsen a határon túli magyar kisebbségek helyzetének javítására. Mind a hat létező vegyes bizottságnak Kalmár Ferenc a magyar társelnöke, a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság román társelnöke pedig George Ciamba külügyi államtitkár.

Mint Kalmár elmondta, a vegyes bizottságok elviekben minden évben kellene találkozzanak, de komoly lemaradások vannak. „Van, ahol simábban mennek a problémák, sajnos Romániában a bizottsághoz tartozó kérdések nagyon nehezen haladnak, vagy sok esetben megfeneklettek”- tudtuk meg.

A restitúció, a MOGYE, és a katolikus gimnázium ügye is napirenden

Arra a kérdésünkre, hogy milyen, az erdélyi magyar kisebbséget támogató intézkedések történnek, Kalmár elmondta, hogy a miniszterelnökségen belül létezik Gazdaságdiplomáciai Államtitkárság, amely a Nemzetpolitikai Államtitkársággal karöltve bonyolítja le a gazdasági programokat. „Nyilván az identitásmegőrzésben elhanyagolhatatlan szerepe van az egzisztencia megteremtésének, így számos vidék és település mellett Maros megye is jelentős forrásokkal rendelkezhet, amely összegek a magyar vonatkozású vállalkozásokat, valamint azok vezetőinek szülőföldön való boldogulását hivatottak segíteni” – tudtuk meg.

„Mi javarészt politikai munkát végzünk, a problémás kérdéseket tárgyaljuk meg, de gazdasági és infrastrukturális jellegű ajánlásokat is megfogalmazunk, ugyanakkor az oktatáskultúra, politika, de egyházi kérdések is portfóliónkba tartoznak”- foglalta össze.

Adódik a kérdés, hogy a román fél mennyire nyitott a tárgyalások iránt, ami a magyar kisebbség helyzetét érinti, illetve mennyire lehet eredményes munkát végezni a területen. Kalmár elmondása szerint a román féllel való viszony 2012-től kezdődően érezhetően megromlott, gyakorlatilag a kisebbségi vegyes bizottsági munka is megfeneklett, de igyekeznek ezt kimozdítani a holtpontról, új jegyzőkönyv írását kezdeményezik, amely tartalmazza az aktuális problémákat.

„Jómagam – Szijjártó Péter miniszter úr jóváhagyásával – júniusban levelet intéztem George Ciambahoz, amelyben kezdeményeztem egy társelnöki találkozót, ahol megvizsgálnánk, miként tudjuk a holtpontról kimozdítani a tárgyalásokat. A levélben felsoroltam a legégetőbb, megoldásra szoruló problémákat: ilyen a restitúció, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Székely Mikó Kollégium, illetve Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye, valamint a kétnyelvű utcanévtáblák régóta húzódó kérdése. Úgy tűnik, mintha minden jelentős probléma Marosvásárhelyen összpontosulna” – vélekedik a miniszteri biztos, aki hozzátette, hogy tavaly októberben Budapesten volt egy nyolcórás társelnöki találkozó, de semmi nem oldódott meg. „A labda a román térfélen van, úgy véljük, nem mi vagyunk a ludasok abban, hogy 2012 óta olyan problémahalmaz gyűlt fel, amire eddig nem volt példa” – szögezte le.

Fizikusból lett politikus

Kalmár Ferenc 1955-ben született Brassóban, Bukarestben fizikusként végzett, aztán mégis a politikai pályára lépett. Mint mondta: minden embernek sorsa van, amit nem kerülhet el. 1985-ben házasságkötését követően Szegedre költözött,1991-ben csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárthoz, amelynek 2003-ban alelnöke lett. „Amikor 2010-be bekerültem a parlamentbe, szakmai hátteremből adódóan az hittem, hogy energetikai, gazdasági területen fogok tevékenykedni. De a nyelvtudásom miatt – angol, francia és román – a külügyi bizottságban találtam magam. Aztán megalakult a Nemzeti Összetartozás Bizottsága, ott is szerepet vállaltam, hiszen életem első 30 évében Erdélyben éltem, és ezeket a gyökereket hoztam magammal, amelyek mindig Erdélyhez fognak kötni” – vallja.

Bár konkrét kapcsolódása nincs a városhoz, úgy véli, Marosvásárhelyhez valamennyi erdélyi embernek van köteléke, mert mindig gyűjtőpont, szellemi központ volt. „Nem csak az orvosi és a színművészeti egyetem határozta meg a város kulturális életét, hanem itt élt Sütő András, illetve több neves költő, író, és ők adtak egy hangulatot és tekintélyt ennek a városnak, ami mai napig megmaradt, és mi is erősíteni, támogatni szeretnénk” – összegezte a kormánybiztos.

Kalmár-jelentés

Nevéhez fűződik a 2014. április 9-én Strasbourgban elfogadott, a nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól szóló Kalmár-jelentés, amely mérföldkő és immár hivatkozási alap Európában a kisebbségi kollektív jogok területén.

Share Button
Ennyien olvasták: 411

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.