Központ
2019. március 21. csütörtök, Benedek

„Minden jelentős probléma Marosvásárhelyen összpontosul”

Pál Piroska augusztus 31, 2017 Társadalom

A Marosvásárhelyiek V. Világtalálkozójának meghívására városunkba látogatott Kalmár Ferenc, a magyarországi Külgazdasági és külügyminisztérium szomszédságpolitikai fejlesztésért felelős miniszteri biztosa. Kalmár Brassóban született, élete első 30 évét Romániában töltötte, így gyakran és szívesen jön ide, és munkájából adódóan folyamatos kapcsolatban van a kárpát-medencei magyarsággal, valamint személyes ügyének tekinti a határon túli magyar kisebbség életkörülményeinek javítását.

A miniszteri biztos feladata, hogy képviselje Magyarország, a magyar állampolgárok, valamint a magyar kisebbségek érdekeit a nemzetközi külpolitikai fórumokon, részt vegyen a szomszédos országokkal közös kisebbségi vegyes bizottságok ülésein, és programot készítsen a határon túli magyar kisebbségek helyzetének javítására. Mind a hat létező vegyes bizottságnak Kalmár Ferenc a magyar társelnöke, a magyar-román kisebbségi vegyes bizottság román társelnöke pedig George Ciamba külügyi államtitkár.

Mint Kalmár elmondta, a vegyes bizottságok elviekben minden évben kellene találkozzanak, de komoly lemaradások vannak. „Van, ahol simábban mennek a problémák, sajnos Romániában a bizottsághoz tartozó kérdések nagyon nehezen haladnak, vagy sok esetben megfeneklettek”- tudtuk meg.

A restitúció, a MOGYE, és a katolikus gimnázium ügye is napirenden

Arra a kérdésünkre, hogy milyen, az erdélyi magyar kisebbséget támogató intézkedések történnek, Kalmár elmondta, hogy a miniszterelnökségen belül létezik Gazdaságdiplomáciai Államtitkárság, amely a Nemzetpolitikai Államtitkársággal karöltve bonyolítja le a gazdasági programokat. „Nyilván az identitásmegőrzésben elhanyagolhatatlan szerepe van az egzisztencia megteremtésének, így számos vidék és település mellett Maros megye is jelentős forrásokkal rendelkezhet, amely összegek a magyar vonatkozású vállalkozásokat, valamint azok vezetőinek szülőföldön való boldogulását hivatottak segíteni” – tudtuk meg.

„Mi javarészt politikai munkát végzünk, a problémás kérdéseket tárgyaljuk meg, de gazdasági és infrastrukturális jellegű ajánlásokat is megfogalmazunk, ugyanakkor az oktatáskultúra, politika, de egyházi kérdések is portfóliónkba tartoznak”- foglalta össze.

Adódik a kérdés, hogy a román fél mennyire nyitott a tárgyalások iránt, ami a magyar kisebbség helyzetét érinti, illetve mennyire lehet eredményes munkát végezni a területen. Kalmár elmondása szerint a román féllel való viszony 2012-től kezdődően érezhetően megromlott, gyakorlatilag a kisebbségi vegyes bizottsági munka is megfeneklett, de igyekeznek ezt kimozdítani a holtpontról, új jegyzőkönyv írását kezdeményezik, amely tartalmazza az aktuális problémákat.

„Jómagam – Szijjártó Péter miniszter úr jóváhagyásával – júniusban levelet intéztem George Ciambahoz, amelyben kezdeményeztem egy társelnöki találkozót, ahol megvizsgálnánk, miként tudjuk a holtpontról kimozdítani a tárgyalásokat. A levélben felsoroltam a legégetőbb, megoldásra szoruló problémákat: ilyen a restitúció, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem, a Székely Mikó Kollégium, illetve Római Katolikus Teológiai Gimnázium ügye, valamint a kétnyelvű utcanévtáblák régóta húzódó kérdése. Úgy tűnik, mintha minden jelentős probléma Marosvásárhelyen összpontosulna” – vélekedik a miniszteri biztos, aki hozzátette, hogy tavaly októberben Budapesten volt egy nyolcórás társelnöki találkozó, de semmi nem oldódott meg. „A labda a román térfélen van, úgy véljük, nem mi vagyunk a ludasok abban, hogy 2012 óta olyan problémahalmaz gyűlt fel, amire eddig nem volt példa” – szögezte le.

Fizikusból lett politikus

Kalmár Ferenc 1955-ben született Brassóban, Bukarestben fizikusként végzett, aztán mégis a politikai pályára lépett. Mint mondta: minden embernek sorsa van, amit nem kerülhet el. 1985-ben házasságkötését követően Szegedre költözött,1991-ben csatlakozott a Kereszténydemokrata Néppárthoz, amelynek 2003-ban alelnöke lett. „Amikor 2010-be bekerültem a parlamentbe, szakmai hátteremből adódóan az hittem, hogy energetikai, gazdasági területen fogok tevékenykedni. De a nyelvtudásom miatt – angol, francia és román – a külügyi bizottságban találtam magam. Aztán megalakult a Nemzeti Összetartozás Bizottsága, ott is szerepet vállaltam, hiszen életem első 30 évében Erdélyben éltem, és ezeket a gyökereket hoztam magammal, amelyek mindig Erdélyhez fognak kötni” – vallja.

Bár konkrét kapcsolódása nincs a városhoz, úgy véli, Marosvásárhelyhez valamennyi erdélyi embernek van köteléke, mert mindig gyűjtőpont, szellemi központ volt. „Nem csak az orvosi és a színművészeti egyetem határozta meg a város kulturális életét, hanem itt élt Sütő András, illetve több neves költő, író, és ők adtak egy hangulatot és tekintélyt ennek a városnak, ami mai napig megmaradt, és mi is erősíteni, támogatni szeretnénk” – összegezte a kormánybiztos.

Kalmár-jelentés

Nevéhez fűződik a 2014. április 9-én Strasbourgban elfogadott, a nemzeti kisebbségek európai helyzetéről és jogairól szóló Kalmár-jelentés, amely mérföldkő és immár hivatkozási alap Európában a kisebbségi kollektív jogok területén.

Share Button
Ennyien olvasták: 687

Hozzászólások

hozzászólás

About The Author

Szóljon hozzá

Biztonsági kérdés: Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.